Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, temel hedeflerinin ekonomik olarak orta gelir grubundan yüksek gelir grubuna geçen bir ülke haline gelmek olduğunu söyledi.
Bir dizi program için Mersin'e gelen Bakan Cevdet Yılmaz, ilk olarak Hilton Otel'de düzenlenen Çukurova Kalkınma Ajansı Kalkınma Kurulu Toplantısı'na katıldı. Vali Özdemir Çakacak, Büyükşehir Belediye Başkanı MHP'li Burhanettin Kocamaz, Ak Parti Milletvekilleri Mustafa Gültak ile Yılmaz Tezcan, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şerafettin Aşut'un da katıldığı toplantıda konuşan Bakan Yılmaz, Türkiye'nin hedefinin yüksek gelir grubuna dahil olmak olduğunu belirterek şunları söyledi:
"Dünya ülkeleri 4 gruba ayrılıyor. Düşük gelirli ülkeler, alt orta gelir grubundaki ülkeler üst orta gelir grubu ve yüksek gelir grubundaki ülkeler. Ülkemiz bugüne kadar sağladığı gelişmelerle büyümeyle performansla üst orta gelir grubuna ulaşmış konumda. Özellikle son 10-13 yıl içinde aşağı yukarı ortalama yüzde 5 büyüme hızıyla belli bir noktaya geldik. 800 milyar dolar civarında ekonomik büyüklük var, kişi başı gelir 10 bin doları aştı ancak bizim için yeterli değil. Daha üst hedeflere yürümeliyiz. Bu arada da tüm topluma mal olmuş 2023 vizyonumuz var. 2023 vizyonu çerçevesinde de Kalkınma Bakanlığımızın tüm ilgili taraflarla merkezde ve yerelde tüm ülke ile istişare içinde katılımcı şekilde hazırladığı 10'uncu ve 5'nci yıllık kalkınma planı var. Temel hedefimiz üst orta gelir grubundan yüksek gelir grubuna geçen bir ülke haline gelmek."
25 DÖNÜŞÜM PROGRAMI
Dönüşüm programları belirlediklerini belirten Yılmaz, "Her bir alan için yol haritası hazırladık. Hangi kuruluş neyi hangi zamanda kiminle işbirliğinde yapacak. Bunları çok önemsiyoruz. Tüm eksenlerdeki başarı bu dönüşüm programlarını hayata geçirmemize bağlı. 1250'ye yakın eylemimiz var bu 25 dönüşüm programı altında. Şu anda her birini takip ediyoruz, kurumlarımızın performansını izliyoruz. Önümüzdeki dönemde hayata geçtikte, Türkiye ekonomimiz önemli oranda yapısal dönüşümünü gerçekleştirmiş olacak ve yeni bir faza geçmiş olacak" diye konuştu.
4 TEMEL EKSENDE BİR İLK
Kalkınma planında 4 temel eksen olduğunu ve bunun bir yenilik olduğunun altını çizen Bakan Cevdet Yılmaz şöyle devam etti:
"10'uncu plana sosyal boyutla başladık. Genelde ekonomiyle başlardık. İnsan unsurunun önemini değerlendirerek nitelikli insan güçlü toplum ekseniyle başladık. Eğitimden sağlığa, sosyal güvenlikten sosyal destek politikalarına kadar politikaları ortaya koyduk. Yenilikçi üretim istikrarlı yüksek büyüme ikinci eksenimiz. Ekonomimizi inşa ederken Türkiye'nin artık daha çok araştırma yapması lazım. Katma değere dönüştürmesi lazım. Yenilikçiliği girişimciliği teşvik etmemiz lazım. Ar-Ge'nin ticarileşmesi üniversite sanayi işbirliği, büyümeyi istikrarlı hale getirmek hedefimiz. 90'lı yıllar başta olmak üzere Türkiye 2 yıl büyüme sonra küçülme durumlarını yaşadı. Böyle bir yapı istemiyoruz, istikrarlı sürekli büyüyen ekonomi istiyoruz. 3'üncü boyut yaşanabilir mekanlar sürdürülebilir çevre. Kalkınma denilen kavram ekonomiyi aşan bir kavram. Ekonomiyi içeren ama daha geniş bir kavram şehirleşme ve çevre boyutu da var. Özellikle şehirleşmenin kalkınmadaki rolünün daha kritik hale geldiğini görüyoruz. Kalkınma planına şehirleşme planını temel eksen olarak koyduk. Bugünkü nesil için sosyal adaleti sağlarken diğer taraftan bugünkü nesil ile gelecek nesiller arası dengeyi de gözetmeliyiz. O dengeyi korumalıyız. Kaynakları kullanırken gelecek nesilleri de düşünmeliyiz. 4'üncü boyut uluslararası işbirliği. Dış dünya ile bağlantı kurmadan da kalkınmayı sürdürmek mümkün değil. Adana ve Mersin'in bulunduğu Doğu Akdeniz bu açıdan çok şanslı ve kritik bir bölge. Bu avantajla dış dünyayla da daha fazla etkileşim içinde kalkınma sürecimizi devam ettirmeliyiz. Akademik dünyadan, iş dünyasından ve sivil toplum kuruluşlarından 10 binden fazla insanın katılımıyla hazırladık bu planı." - Mersin
Son Dakika › Güncel › Bakan Yılmaz: Temel Hedefimiz Üst Orta Gelir Grubundan Yüksek Gelir Grubuna Geçmek - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?