Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, KOBİ'lerin (Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler) kendilerini artık yenilemesi gerektiğini söyleyerek, "KOBİ'lerimiz artık dünyaya açılan, dünya ile rekabet eden konumda olmak durumunda" dedi.
Doğu Marmara Kalkınma Ajansı, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), Kocaeli Sanayi Odası ve Türkiye Küçük ve Orta ölçekli işletmeler, Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticiler Vakfı (TOSYÖV) Kocaeli Şubesi'nce düzenlenen 'Doğu Marmara KOBİ Zirvesi', Kocaeli'nin Gebze İlçesi'nde gerçekleştirildi.
Ramada Plaza Otel'de yapılan zirve toplantısına, Bakan Yılmaz'ın yanı sıra, Doğa Marmara Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı (MARKA) ve Düzce Valisi Ali İhsan Su, Kocaeli Valisi Ercan Topaca, KOSGEB Başkan Yardımcısı Hüseyin Tüysüz ve sanayiciler katıldı.
Bakan Yılmaz burada yaptığı konuşmada, "Türkiye 10 yıl önce 230 milyar dolar milli geliri olan 36 milyar ihracat yapan bir ülkeydi. Geçtiğimiz 11 yıllık süreçte çok şey değişti" dedi. Bakan Yılmaz şöyle devam etti:
"Türkiye yüzde 5 büyüme sağladı. İhracatımız geçen yıl 155 milyar doları buldu. AR-GE harcamaları 0.53'den 0.93'lere çıktı. İçinde bulunduğumuz bu durum diğer ülkeleri kıskandıran cinsten ama bu yeterli değil. 2023 hedefimiz var. Alt gelir gurubundan orta gelir grubuna geçtik. Yüksek gelirli ülkeler arasına girmeyi hedefliyoruz. Türkiye bunu yapabilecek durumda. Ancak doğal kaynaklarla bunu başaramayız. İleri bir ülke hakine geleceksek insan odaklı çalışmalıyız. İnsana daha fazla yatırım yapmak durumundayız. Eğitime, sağlığa vb. değerlere önem vermeden kalkınmamızı istediğimiz yere götüremeyiz."
DEMOKRASİYİ GELİŞTİRMELİYİZ
Türkiye'nin ileri bir ülke olmak adına demokraside önemli adımlar atmak durumunda olduğunu da söyleyen Bakan Yılmaz, "Demokrasi olmadan, düşünce hürriyetinin olmadan, adil rekabet koşullarının olmadığı bir ortamda girişimcilik olur mu demokrasi çok daha önemli hal almaya geldi. İleri bir ülke olmak istiyorsak demokraside önemli adımlar atmak durumundayız" dedi.
KOBİ SAYISI 60 BİNE ÇIKACAK
KOBİ'lerin önemine değinen Bakan Yılmaz, "KOBİ'ler ekonomik olduğu kadar sosyal anlamında çok önemlidirler. Ekonomik ve sosyal kalkınmanın temel taşlarıdır. Ancak KOBİ'lerin KOBİ olarak kalmaması önemli. Dünya ölçeğine göre KOBİ'lerimizi biraz yaşlı gördüm. KOBİ'lerin verimliliği düşük. Mutlaka teknolojiyi daha fazla kullanmalıyız, AR-GE çalışması daha çok yapmalıyız ve verimliği daha çok artırmalıyız" dedi. Bakan Yılmaz, şöyle devam etti:
"Teşvik sistemi önemli yenilikler getirdi. KOSGEB çalışma sistemini değiştirdi. Tüm bölgeye destek veren teşvik sistemimiz var. AR-GE yapan firmalara önemli desteklerde bulunduk. Geleceğe yönelik olarak ise 2014-2018 yıllarında KOBİ'leri güçlendirmek ve girişimciliği desteklemek adına KOBİ ihracat sayısını 150 milyar dolara çıkarmak istiyoruz. İhracat yapan KOBİ sayısını 60 bine çıkarmak istiyoruz. KOBİ'lerimiz artık dünyaya açılan dünya ile rekabet eden konumda olmak durumunda."
HEDEF 25 MİLYON DESTEK
Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Düzce Valisi Ali İhsan Sun ise ajans olarak 5 ilde KOBİ'lere önemli kaynaklar sağladıklarını ifade etti. İstanbul, Ankara ve İzmir'den sonra dördüncü sırada olduklarını söyleyen Sun, "KOBİ'lere 2009 yılından bu yana 24 milyon TL destek sağladık bu desteği 25 milyona çıkaracağız" dedi.
OSB KÜLTÜRÜ OTURDU
Kocaeli Valisi Ercan Topaca ise Kocaeli'nin yatırımcı için cazip bir bölge olduğunu söyleyerek şöyle devam etti:
"Ulaşım kolaylığı bu bölgeyi cazip kılıyor. Artık kaba sanayiden çevre hukukuna duyarlı bir sanayiye gidiyoruz. Bu bölge gerek yerli gerekse yabancı yatırımcıların müştereken çalışabildikleri bir girişimci potansiyele sahiptir. Bu bölgede OSB'lerin yoğunlaşmış olması sanayici için artık devletin getirdiği yüklerden kurutulma noktası OSB'ler olarak karşımıza çıkıyor. Bu bölge sanayici için avantajın biride OSB kültürünün oturmasıdır."
Son Dakika › Güncel › Bakan Yılmaz: Kobi'ler Dünya ile Yarışmalı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?