Bakan Şahin, "Genç Fikirler Güçlü Kadınlar Projesi"Nin Tanıtımında Konuştu - Son Dakika
Güncel

Bakan Şahin, "Genç Fikirler Güçlü Kadınlar Projesi"Nin Tanıtımında Konuştu

Bakan Şahin, "Genç Fikirler Güçlü Kadınlar Projesi"Nin Tanıtımında Konuştu

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Bakanlık olarak birçok kurum ve kuruluşla ortak çalışmalara imza attıklarını belirterek, "Zaman, işbirliği zamanı, gücü, fikri birleştirerek bu ülkenin insanlarına, kadınlarına, genç kızlarına, insan"...

27.12.2012 17:58

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Bakanlık olarak birçok kurum ve kuruluşla ortak çalışmalara imza attıklarını belirterek, "Zaman, işbirliği zamanı, gücü, fikri birleştirerek bu ülkenin insanlarına, kadınlarına, genç kızlarına, insan olarak güçleneceği modeller üretme zamanı" dedi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Intel ve Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) işbirliğiyle hayata geçirilen ve gençlerin teknoloji kullanarak üretecekleri yenilikçi fikirler ile kadınların yaşadıkları sıkıntılar konusunda farkındalık yaratmayı, farklı alanlarda yaşadıkları sorunlara çözüm önerileri üretmeyi hedefleyen "Genç Fikirler Genç Kadınlar" projesinin tanıtımı ve imza töreni Ceylan Intercontinental Otel'de yapıldı. Törene, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, İntel Türkiye, Ortadoğu ve Afrika Bölge Başkanı Ayşegül İldeniz, KAGİDER Yönetim Kurulu Başkanı Gülden Türktan ve Kadının Statüsü Genel Müdürü Özlem Bozkurt Gevrek'in de bulunduğu çok sayıda davetli katıldı.

Toplantıda konuşan Bakan Şahin, "Genç Fikirler Genç Kadınlar" projesiyle hem özel sektör ve sivil toplum kuruluşunun hem de bakanlığın güçlerini birleştirdiğini belirtti. Güçlerin birleşmesiyle çok daha güçlü,ileriye dönük vizyon projelerin üretileceğine dikkat çeken Bakan Şahin, 'Ben devletim, her şeyi bilirim" döneminin geçtiğini ve artık zamanın ortaklık zamanı olduğunu söyledi.

BİLGİ VE GÜCÜ ELİNDE TUTANLAR İLERLEME KAYDEDİYOR'

Şahin, ortaklıklarda özel sektörün enerjisinden ve gücünden yararlanmanın önemini anlatarak, KAGİDER ile işbirliğinin yıllardır devam ettiğini, derneğin ülke kadınları için uzun zamandır projeler ürettiğini aktardı. Yeni bir dünya düzeniyle karşı karşıya olunduğunu dile getiren Şahin, dünya nüfusunun yaşlandığını, genç nüfusun azaldığını, dünyada bilgi ve gücü elinde tutanların ilerleme kaydettiğini belirtti. Bakan Fatma Şahin, şöyle devam etti:

"Genç nüfusumuzu bilgi ve teknolojiyle donatarak yetiştirdiğimiz zaman çok daha parlak, çok daha güzel günler bizleri bekliyor. O bakımdan zamanın ruhunu iyi yakalamamız ve geleceğe dair planlarımızı iyi yapmamız gerekiyor. Bilgiyi ve teknolojiyi yönetmenin yolu, onu öğrenmekten, kullanmaktan, takip etmekten, sonuçlandırmaktan geçiyor. Hata yapa yapa daha iyi fikirler üretilebileceğini ve 'ben başarabilirim'e dönüştüğünü görüyoruz. Bunun yolu uygulamadan ve eğitimden geçiyor. İnsanlara fırsat eşitliği vermemiz bizim en temel politikamız. Cinsiyet, bölge ayrımcılığı yapmadan, birini diğerinden üstün tutmadan herkese fırsat eşitliği vermek, fırsat eşitliğini sunduktan sonra da yeteneğe uygun neslin yetişmesini sağlamak durumundayız. Hedefimiz insan mutluluğuysa hiçbir ayrımcılığa izin vermeden her şekilde imkanlardan istifade edeceği, bölgeler arası gelişmişlik farklarını azaltacak çalışmaları çok önemsiyoruz. Burada en temel noktanın eğitim olduğunu düşünüyoruz. Araştırmalar, kız çocuklarının eğitim oranının yüzde 10 yükseltildiğinde GSMH'nin yüzde 3 büyütüldüğünü gösteriyor. Yani kız çocuklarını okullaştırmak bir sosyal sorumluluk ve insani mesele olduğu kadar bir ekonomik meseledir, gelecek adına koyduğunuz hedeflere ulaşmak için olmazsa olmaz yapılması gereken en temel ihtiyaçlardan birisi olarak duruyor."

'GİRİŞİMCİ KADIN SAYISINI ÇOĞALTMAMIZ GEREKİYOR'

Bakan Şahin, her şehirde bir üniversite kurulmasını önemsediğini ifade ederek, bu durumun kız çocuklarına fırsat eşitliği sağladığını, kızını şehirden çıkarmak istemeyenlerin hiçbir bahanesi kalmadığını kaydetti.

Şahin, kız çocukların okullaşması konusundaki istatistiki bilgileri paylaşarak, bakanlığın bu yöndeki çeşitli kampanyaları ve faaliyetleri hakkında bilgi verdi. İş dünyasında kadınların oranlarının yükseldiğini, girişimci kadın sayısını çoğaltmaları gerektiğini dile getiren Şahin, aile ve iş hayatı uyumuna da değinerek bu konuda yeni çalışmalar yaptıklarını, sosyal güvence, kreş ve benzeri konularda uluslararası projeleri incelediklerini kaydetti.

Konuşmasında kadınların aile ve iş hayatını bir arada götürmelerini sağlayacak projelere imza atacakları bilgisini veren Şahin, "Tek bir maddede kadına pozitif ayrımcılık verilen değil, her maddenin kadın bakışıyla yapıldığı bir sivil anayasa istiyoruz. Toplumsal mutabakat da bu. Kadınıyla erkeğiyle herkesin kendini güçlü görebildiği bir anayasa istiyoruz" diye konuştu.

KADININ GÜÇLENMESİ İÇİN GENÇLERE KULAK VERİYORUZ

KAGİDER Yönetim Kurulu Başkanı Gülden Türktan ise, "Gençler ülkemizin geleceğinde söz sahibi olacaklar. Genç fikirler gençlerden çıkıyor. Bu nedenle bu ortaklığı çok önemsiyoruz. Kadınların ekonomik güçlenmesi eşitlik, adalet, gelişim ve kalkınmanın dinamosudur. Türkiye, gençlerin ve kadınların sosyo-ekonomik güçlenmesine odaklanmak tüm stratejik planlarda bu önceliği korumak zorundadır. Bu proje ile biz gençleri ve kadınları güçlendirmeyi onları kendilerinin ve toplumun geleceğine dair söz sahibi yapmayı hedefliyoruz. Kadın güçlenmesi için gençlere kulak veriyoruz' dedi.

Ülkelerin gelişiminde kadınların çok önemli bir rolü olduğunu söyleyen Intel Türkiye, Orta Doğu ve Afrika Bölge Başkanı Ayşegül İldeniz de, bir kız çocuğu eğitildiğinde yoksulluk döngülerinin tek bir nesilde kırılabildiğine, yüzde 10 daha fazla kız çocuk okula gittiğinde bir ülkenin gayrisafi yurt içi hasılasında ortalama yüzde 3 oranında artış gözlendiğine dikkat çekti. Günümüzde ülkemizde de kadınların yaşamlarında sağlık, yasal haklar, iş hayatı ve girişimcilik gibi konularda teknolojiyi kendilerini geliştirmek için kullanmaya başladığını anlatan İldeniz, bu konuda büyük küçük birçok örnekle karşılaşıldığını söyledi.

Gençlerin toplumsal konulara ilişkin fikir ve çözüm üretmelerinin de ülkenin gelişimi için büyük önem taşıdığını anlatan İldeniz, teknolojinin her alanda yaşanan sıkıntıların ortadan kaldırılması, yaşam koşullarının daha iyi hale getirilmesi için gençler için önemli bir araç olduğunu, "Genç Fikirler güçlü Kadınlar Projesi"nin bu anlamda önemli bir adım olduğunu ifade etti.

GENÇ FİKİRLER GÜÇLÜ KADINLAR" PROJESİ

"Genç Fikirler Güçlü Kadınlar" Projesi ile 18-30 yaş arası gençler baz alınarak, öncelikle kaynaklara erişimin sınırlı olduğu bölgelerde kadınların konumlarının güçlendirilmesi ve kadına karşı ayrımcılığın önlenmesi amacıyla teknolojiyi kullanarak yenilikçi çözüm önerileri ve/veya sosyal girişimcilik projeleri üretilmesi hedefleniyor.

Program ile bölgesel bazda kadınların eğitim, sağlık, çevre, yetki ve karar alma mekanizmalarındaki rolleri değerlendirilerek, yoksulluk sebebiyle karşılaştıkları problemlere yeni yaklaşımlarla uygulanabilir çözüm önerileri geliştirilmesinin yanı sıra konumlarının güçlendirilmesine ve bölgesel ekonomik kalkınmaya katılımlarına yönelik farkındalık yaratmak amaçlanıyor. 3 yıl sürmesi planlanan Genç Fikirler Güçlü Kadınlar Projesi'nin ilk yılında İstanbul, Erzurum ve Adana illerinden seçilen 50 ila 100'er katılımcının olacağı 3 fikir kampı yapılması planlanıyor.

"Genç Fikirler Güçlü Kadınlar" Projesi'ne 3 yılda Türkiye genelinde 1000'in üzerinde genç kadının katılması hedefleniyor. - İstanbul/ Beyoğlu

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Bakan Şahin, 'Genç Fikirler Güçlü Kadınlar Projesi'Nin Tanıtımında Konuştu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement