Bakan Faruk Özlü: "Gelişim Durmuyor ve Asla Durmayacak. - Son Dakika
Güncel

Bakan Faruk Özlü: "Gelişim Durmuyor ve Asla Durmayacak.

Bakan Faruk Özlü: "Gelişim durmuyor ve asla durmayacak.

04.10.2017 14:34

Bakan Faruk Özlü: "Gelişim durmuyor ve asla durmayacak. O yüzden biz bilgi üreten üniversite istiyoruz diyoruz"

"Türkiye endüstri 4.0'ın arka bahçesi olmayacak"

"Birinci, ikinci ve üçüncü sanayi devrimlerini hep geriden takip ettik. Fakat bu sefer böyle olmayacak"

BARTIN - Bartın Üniversitesi akademik yıl açılışında konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü, "Gelişim durmuyor ve asla durmayacak. O yüzden biz bilgi üreten üniversite istiyoruz diyoruz" diye konuştu.

Bartın Üniversitesi akademik yıl açılışı kampüsün konferans salonunda gerçekleştirildi. Saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı'nın okunduğu salonda üniversitenin tanıtım filminin sunumu gerçekleştirildi.

Açılış konuşmasını yapan Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, sanayinin geliştirilmesi ve üretimin desteklenmesi amacıyla üretim reform paketinin üniversitelerde kalitenin arttırılması sürecinde itici bir güç kaynağı olacağına dikkat çekti.

Uzun, "Üretim reform paketi kapsamında fen ve mühendislik fakültelerinde belirlediğimiz öğrencilerimiz sanayi kuruluşlarında pratik yaparak süreci geçireceklerdir. Lisans programlarında 7+1, ön lisans programlarında ise 3+1 olarak belirlenen bu yasal düzenleme için üniversite olarak hazırlıklarımızı devam ettirmekteyiz. Akademik yılına yüksek hedeflerin verdiği heyecanla başlarken sorumluluk ve görevlerimizin bilincindeyiz" diye konuştu.

Bartın Valisi Nusret Dirim ise günümüzde dünyanın ekonomik büyüklüğe sahip şirketlerinin bilgi üreten şirketler olduğuna dikkat çeken Dirim, "Bugün dünyanın en büyük ekonomik büyüklüğe sahip şirketleri bilgi üreten şirketlerdir. Bir Apple, Google, Microsoft Bunlar dünyanın belki bir asır önce hiç olmayan ancak kurulduktan sonra insan hayatına ciddi katkılar sağladıkları için insan hayatını önemli ölçüde değiştirdikleri için vazgeçilmezler arasındalar. 2009'da kurulan whatsapp kurulduğunda bir avuç insan ile kurulmuş. Şu an 25-30 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşmış. Bizlerin de tabii ki dünyayla rekabet edebilmemi z için bu anlamda insan hayatını etkiliyor. Bugün çektiğimiz sıkıntıların temelinde aslında dünya çapında üretim yapamamamız yatıyor. Bu nedenle maalesef adam yerine konulmuyorsunuz. Bilgiyi de dünya çapında üretmemiz lazım. Dünya ölçeğinde rekabet edebilir durumda olmamız lazım" ifadelerine yer verdi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü, yaklaşık 160 bin kişilik akademisyen kadrosu Türkiye'nin her tarafındaki 200'e yakın üniversitede 800 milyon öğrencinin geleceğe hazırlandığının altını çizdi.

Üniversite demenin bilim demek olduğunu vurgulayan Bakan Özlü, "Üniversite demek bilim demektir. Yeni bilgilerin üretildiği, yeni bakış açılarının filizlendiği, yeni projelerin geliştirdiği yerler buralardır. İş bulmak için diploma verilen binalar değildir. O binaların içindeki kütüphaneler, konferans, laboratuvar salonlarıdır. Üniversite hayatın kendisidir. Bizim bütün arzumuz ve çabamız bir eli bilimde diğer eli hayatın içinde olan bir üniversite anlayışını Türkiye'ye kazandırmaktır. Bilimle hayatı, bilimle teknolojiyi, bilimle sanayiyi buluşturan üniversiteler için çabalıyoruz. Kendisini bir fa unusun içine hapsetmiş bir anlayışı reddediyoruz. Bilim sanayi ve üniversitenin birbirini destekleyen kurumlar ve stratejik ortaklar olduğunu ifade etmek isterim" diye ifade etti.

"Dünyada değişim ve dönüşüm var. Türkiye bunun içinde olmalı"

Bakanlığın üniversitelerden sanayinin istediği insan kaynağını yetiştirme yönündeki beklentisi olduğunu ifade eden Özlü, dünyanın değişim ve dönüşüm içerisinde olduğuna dikkat çekerek şöyle devam etti:

"Bakanlık olarak üniversitelerden çok şey bekliyoruz. Öncelikli beklentimiz sanayinin bizden istediği insan kaynağını yetiştirmemizdir. Artık dünya yeni bir anlayışa doğru gidiyor. Gerçekten dünyada büyük bir değişim ve dönüşüm var. Türkiye bunun içinde olmalı. Diğer dönüşümler gibi 100 yıl geriden 30 yıl geriden takip eden bir konumda olmamalı. Bu anlayışın zorunlu kıldığı insan kaynağı modelini zorunlu kılmamız şarttır. Bugünkü akademik yıl açılışı ötesinde çok önemli bir programa yer verilmiş. Görünce çok memnun oldum. Antalya bilim üniversitesi rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek ilk açılış dersinde sanayi 4.0 anlatacak. Açılış dersi olarak bunun verilmesi vizyonumuzu göstermesi açısından çok anlamlıdır."

Türkiye'nin sanayi devrimi

Sanayi 4.0'ın alman patentli olduğuna dikkat çeken Bakan Faruk Özlü, süreçte Türkiye'nin içerisinde bulunduğu durumu da şöyle anlattı:

"Sanayi 4.0 tanımı alman patentlidir. Bu kavram önce Almanya'da ortaya çıktı. Japonlar süper toplum 5.0 diyor. Bizim çalışmalarımızda da biz dört sıfır mı üç sıfır mı diyelim. Türkiye'nin iki ile üç arasında olduğunu söyleyen çalışmalar var. Biz şu anda buna Türkiye'nin kendi sanayi devrimi diyoruz. Şu anda biz buna Türkiye'nin kendi sanayi devrimi diyoruz. Biz çünkü kendi şartlarımız çerçevesinde dünyada öncü ülkeler arasında olmak istiyoruz. Belki teknolojinin toplumları dönüştürdüğü varsayımdan hareketle belki akıllı toplum beş sıfır diyeceğiz. Bilim dört sıfır demiyor. Teknoloji dört sıfır demiyor. Endüstri dört sıfır demiyor. Aslında bu kavramı ortaya ilk atanlar da iki alman firmasıdır. Bizim politikamız, benimsediğimiz strateji zaman zaman eleştirenler oluyor. Ben doğru yolda olduğumuzu düşünüyorum."

"Sanayimize teknoloji enjekte etmek istiyoruz"

Bilgi üreten üniversitelerde bilginin bilimsel kapasitesinin arttırılmasını benimsediklerini ifade eden Bakan Faruk Özlü, "Çıktıları teknoloji girdi yapacağız. Biz sanayimize teknoloji enjekte etmek istiyoruz. Sanayi diyoruz, bir toplumun ekonomik kalkınmasına öncülük eden lokomotif rol oynayan kesim. Yüksek katma değerli ürünler diyoruz. Teknolojiye haiz ürünler. Bunu anlayacağız. Yüksek katma değer demek teknoloji demek. Türkiye'nin gerçek açığı teknoloji açığıdır. Ne zaman ki biz teknoloji açığımızı kapatırız işte o zaman Türkiye eş zamanlı olarak cari ve ticari açığı da kapatır. Hep söylüyorum. Bizim petrol kuyularımız, doğalgaz madenlerimiz yok. Burası zor bir coğrafyadayız. Mutlaka güçlü olmak zorundayız. Teknoloji üretmek zorundayız. Türkiye'yi aklını kullanarak akılla güçlendirmek, güçlü kılmak zorundayız. O bakımdan üniversitelerimize büyük görev düşüyor" diye devam etti.

"Tüketici hazır müşteri değil üretici ve mal sahibi olmaya kararlıyız"

Bilişimde büyük bir sıçrama yapmak zorunda olunduğunun altını çizen Bakan Özlü, sözlerini şöyle tamamladı:

"Türkiye endüstri 4.0'ın arka bahçesi olmayacak. Dünyada gelişmeler oluyor. Burada çok iddialıyız Türkiye sanayi dört sıfırın endüstri dört sıfırın arka bahçesi olmayacak. Birinci, ikinci ve üçüncü sanayi devrimlerini hep geriden takip ettik. Fakat bu sefer böyle olmayacak. Bu sürecin asla ve kata gerisinde olmayacağız ve asla arka bahçesi olmayacağız. Tüketici hazır müşteri değil üretici ve mal sahibi olmaya kararlıyız. Zaten başka tercihimiz de yoktur. Sanayi dört sıfır gerçeğini düşündüğümüzde bilişimde büyük bir sıçrama yapmak zorundayız. Bakanlıkça sanayide dijital dönüşüm platformu ocak ayından itibaren faaliyetlerini sürdürüyor. Kamu kurumu temsilcileri, STK'lar, iş dünyası, bağımsız uzmanlar yer alıyor. TOBB, TİM, TÜSİAD, TTGV gibi icra kurulundan oluşuyor. Hali hazırda çalışmalara devam eden 6 adet çalışma gurubu vardır. Sanayide dijital dönüşüm platformu ülke sanayimizin dijital dönüşümü için gerekli çalışmaları yapmaktadır. Dördüncü sanayi devrimine ilişkin raporlar sunmaya ve katkılar vermeye devam ediyorlar. Yıl sonunda elimizde Türkiye'nin gelecek dönemdeki yol haritasının taslağını bitirmiş olacağız. 2018'den itibaren uygulamaya başlayacağız. Bize iletilen çok sayıda rapor var. Bilim ve teknoloji politikalarıyla sanayi politikalarını eş zamanlı belirlemek zorundayız. Bunu son derece önemsiyoruz. Günümüzde bilim ve teknolojide yetenek kazanmak ancak toplumsal bir mutabakat ve toplumsal farkındalıkla anlam ve değer kazanır. Ülkemizin bilimsel bilgi üretme yeteneğini ekonomik ve toplumsal faydaya dönüştürmeliyiz. Bundan tam 60 yıl önce dünyanın ilk yapay uydusu uzaya fırlatıldı. Bu salonda bulunanların birçoğu o tarihte henüz doğmamıştık. 60 yıl içinde basit bir uydudan yola çıkan insanlık bugün mars ve Satürn'ün haritalarını yapmaya başladı. Gelişim durmuyor ve asla durmayacak. O yüzden biz bilgi üreten üniversite istiyoruz diyoruz."

Konuşmasının ardından Bakan Faruk Özlü'ye, Rektör Orhan Uzun tarafından hediye takdim edildi. Akademik yıl açılışı müzik dinletisi ile devam etti. Antalya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek'ın akademik yılı açılış dersinin ardından program sona erdi.

Bakan Faruk Özlü: "Gelişim Durmuyor ve Asla Durmayacak.
Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Bakan Faruk Özlü: 'Gelişim Durmuyor ve Asla Durmayacak. - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement