Uşak'a gelen Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün'ün ilk durağı Valilik oldu. Uşak Valiliği'ni ziyaretinin ardından Uşak Karma ve Deri OSB'ye geçen Bakan Ergün, burada sanayicilerle biraraya geldi. Bakan Nihat Ergün'e bir sunum yapan Uşak Deri Karma Deri OSB Yönetim Kurulu Başkanı Akif Küplemez, katı atık sorunu ve arıtma tesisi olmadan deri üretimi yapan bölgelerin oluşturduğu haksız rekabetin önüne geçilmesi gerektiğini kaydetti. Bakan Ergün, "Siz sorunların çözümü için organizasyonu yapın, takıldığınız yerde biz destek verelim" dedi.
Uşak Deri Karma OSB'nin günlük ortalama 450 ton katı atık ürettiğini ve bertaraf konusunda sorunlar yaşadıklarını dile getiren Akif Küplemez, "Bölge olarak günlük ortalama 450 ton katı atık üretiyoruz. Atıkları bertaraf etmek için enerji üretimi yapacak bir tesis oluşturulmalı. Bunun maliyeti de yaklaşık 30 milyon doları buluyor. Biz bir Avrupa Birliği projesiyle bu sorunu çözebiliriz. Fakat belediye olmadığımız için AB bize hibe destek sağlamıyor. Bu konuda yasal düzenleme yapılırsa, finans sıkıntısını giderebiliriz. Katı atıklardan elektrik üretecek bir tesis kurarsak, uzun vadede kalıcı çözüm üretiriz" diye konuştu.
Bakan Ergün, arıtmasız deri üretimi yapan bölgelere dikkat çekerek, "Dericilik çok özellikli bir iş. Maalesef imalat noktasında da çok dağılmalar oldu. Küçük küçük bölgelerde üretim yapılmaya başlandı. Bu bölgelerde kökleşmiş bir yapı var. Buradaki üreticileri bir noktada toplamak, kısa vadede çok zor. Bunun bir sosyal maliyeti var. Eğer bu tip alanlardaki üretimin önüne geçmezseniz, sosyal maliyet daha fazla olacaktır. Şu anda deri ihtisas bölgelerine ihtiyaç yok, çünkü var olanlar güç bela ayakta kalıyor. Çevreyle sorunları olan ve arıtmasız deri üretimi yapan bölgeler, bakanlıkça sıkıştırılmalı. Yeni yatırım yapacaklar da arıtma tesisi olan bölgeleri yönlendirilmeli. Böyle olursa, sorunlar uzun vadede çözüme kavuşmuş olur" dedi.
ÜNİVERSİTELERİN ÖNEMİNE DEĞİNDİ
İşadamlarıyla yaptığı toplantının ardından Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sait Çelik'i makamında ziyaret eden Bakan Ergün, Çelik'ten üniversitenin çalışmaları hakkında bilgi aldı. Firmaları canlı organizmalara benzeten Bakan Ergün, "Başı ağrıyan, karnı ağrıyan kişi nasıl doktora gidiyorsa, iş adamları da firmaların sıkıntılarını çözmek için üniversitelerin işletme, iktisat, mühendislik fakültelerinin kapılarını çalsın. Firmaların da büyümek, gelişmek için bilime, üniversitelere ihtiyacı var" diye konuştu.
PROJESİ OLAN MERKEZE BAŞVURSUN
Uşak Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Merkezi'nin (TEKMER) açılışını yapan Ergün, "Dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girebiliriz. 10 yılda kişi başına düşen milli geliri 3 bin 500 dolardan 11 bin dolara nasıl çıkardıysak, ihracatımızı 36 milyar dolardan 153 milyar dolara nasıl yükselttiysek, gelecek 10 yılda dünyanın en büyük ekonomisi arasına girebiliriz. Son 10 yılda başardığımızı dünyada yapabilen çok ülke yok. İhracatta hedefimiz yıllık 500 milyar dolar. Atmamız gereken adımlar var ve bu adamları atarken üniversiteler de başrolü oynayacak. Üniversitelerimize çok önemli görevler düşüyor. Teknoloji geliştirip destek isteyen herkes merkeze başvuruda bulunabilir. Projesi onaylanırsa 100 bin lira hibe desteği sağlanabilir" dedi.
UŞAKLI SANAYİCİYE ÖVGÜ
Daha sonra Uşak OSB'yi ziyaret eden Bakan Ergün burada da yeni kurulan katı atık tesisleriyle, iş güvenliği merkezinin ortaklaşa açılışını yaptı. Ergün, "Uşak 10 yıl önce 40 milyon dolar olan ihracatını bugün 250 milyon dolara çıkarmış, Türkiye'nin sayılı girişimci illerinden birisidir. Uşak'ın bu başarısı Türkiye'nin birçok illeri tarafından örnek alınacak bir başarıdır. Ekonomide daha ileri gitmemiz için Uşak'ta önümüzdeki 10 yıl içerisinde ihracatını 1 milyar dolara çıkarmalıdır" ifadelerini kullandı.
OSB ziyaretinin ardından Uşak merkeze gelen Bakan Ergün, AK Parti il binasında partililerle bir araya gelerek basına kapalı bir ortamda toplantı yaptı.
YK(KÖ/SSA) (FOTOĞRAF)
DHA-Politika - Türkiye-Uşak -
(Tür: Yurt)
Son Dakika › Güncel › Bakan Ergün: Onaylanan Projelere 100 Bin Lira Hibe - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?