Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, İş Sağlığı ve Güvenliği Haftasının açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'de günde 176 iş kazasının olduğunu; bu kazalarda 3 kişinin öldüğünü, 5 kişinin de işgöremez hale geldiğini söyledi. Dinçer, "En büyük maliyeti ödeyenlere, sağlığınızı ve hayatınızı herşeyden fazla önemseyin diyorum" dedi.
Kayseri Hilton Otelinde düzenlenen etkinliğe Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, Vali Mevlüt Bilici, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Kasım Özer, Hak İş Genel Başkanı Mahmut Aslan, Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, TİSK Genel Başkanı Tuğrul Kutadgobilik, ILO Türkiye Temsilcisi Ümit Efendioğlu, işçi ve işveren temsilcileri katıldı.
Türkiye'de İşyerlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Koşullarının İyileştirilmesi Projesi (İSGİP)'in konuklara anlatıldığı 25'inci İş Sağlığı ve Güvenliği Haftasının açılış konuşmasını yapan İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Kasım Özer, "Bazı şeyler bir kere söylense maksat hasıl olur. Ama, bazı şeyler de sürekli söylenmelidir. Her zaman iş sağlığından söz edilmesini istiyoruz" dedi. Güney Kore İş Sağlığı ve Güvenliği Ajansı Genel Müdürü Dae Yul Choi de ülkesinde bu konudaki gelişme ve uygulamalardan söz etti.
SES SORUNU YÜZÜNDEN 15 DAKİKA ZORUNLU MOLA
Uluslararası Sosyal Güvenlik Kuruluşları Birliği adına ISSA temsilcisi Bernd Tereıchel, konuşurken ses sistemi bozuldu ve konuşmasını 15 dakika yapamadı. Bakanlar ve konuklar ses sistemindeki arızanın giderilmesini bekledi. Kablodaki arızanın giderilmesinin ardından Bernd Tereıchel, uluslararası uygulamalar ve Türkiye'deki çalışmaları anlattı.
MESLEK HASTALIKLARININ ELE ALINACAK HALİ YOK
Hak İş Genel Başkanı Mahmut Aslan ise toplantıda yaptığı konuşmada, "Avrupa'da iş kazasında 1, dünyada 3'üncü sıradayız. Meslek hastalıklarının ele alınacak hali yok. İş kazalarının büyük bölümü önlenebilir niteliktedir. İş kazalarında tüm sorumluluk işçiye yıkılmaktadır. Bu sorumluluğu işçinin üzerine yıkıp, kimse sorumluluklardan kaçmasın. 9. 5 milyon sigortalımız var. 800 bin sendikalı işçimiz var. Toplu sözleşme yapılan işçi sayısı ise, 500 bin. Sendikacıları ve işçileri cezalandırmak, ülkemizin hayrına olmaz" dedi.
BİR YILDA 1171 İŞÇİ ÖLDÜ
Türk İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu da mevzuatın etkili olmayışı ve uygulanamayışı yüzünden iş sağlığı konusunda sorunlar yaşandığını belirtti. Kumlu, "İş kazalarında çok sayıda işçi hayatını kaybetmiştir. Sadece 2009 yılında 1171 işçi, hayatını kaybetmiştir. 429 meslek hastalığı, 64 bin 316 iş kazası meydana gelmiştir. İnşaat, metal ve maden kazalarında hayatını kaybedenlerin sayısı diğer sektörlere göre fazladır" dedi.
TİSK Genel Başkanı Tuğrul Kutadgobilik ise kayıt dışı ekonominin ülkeye hem işçi hem işveren açısından sorun yarattığına dikkati çekerek, " İş kazasına karşı işveren olarak çok hassasız. Türkiye'deki işçi ölümleri ve iş kazaları yüz kızartıyor. Bütün parçalarıyız. İşçi ve işveren aynı duyarlılıktayız. Verimlilik, kaza olmayan ve işçi hastalığı olmayan işyerlerindedir. Avrupa Birliği 2014'un sonlarında, Türkiye'siz Avrupa olmaz deyip, bizi alacaklar. Zira, Türkiye'nin büyüme hızı yüzde 8, Avrupa ülkelerinin ki ise, yüzde 1'dir. " diye görüşlerini dile getirdi.
YETERLİ BULUNMAYAN OCAKLAR KAPATILDI
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da, böyle bir etkinliğin Kayseri'de düzenlenmesinden duyduğu sevinci dile getirdi. Türkiye'nin enerji kaynaklarında ithalata dayalı yüzde 72'lik bir oranı olduğunu belirten Yıldız, bu nedenle yerli ve yenilenebilir kaynakları ele aldıklarını belirtti. İş kazası olmayan ülkenin bulunmadığını ifade eden Yıldız şunları söyledi:
"755 maden ocağından bir bölümü yeterli şartlar olmadığı için kapandı. Maden kazalarında mühendis olmadan faaliyet yapılması mümkün değildir. Üzülerek gittiğimizde kamunun, taşeron firmanın özel sektörün noksanlarını gördük. 17 kişinin öldüğü kazada, bir işçi kardeşimizi , madenden sigara paketiyle çıkarken gördük. İşçilerimiz ve işverenimizle birlikte kazaları önlemeliyiz. Madende 2 kardeşimizin cesedi kaldı. 28 kardeşimizin cesedini çıkarttığımızda, yabancı uzman ve işçiler siz bu işçileri bu şartlardamı kurtardınız diye sordular. Vicdan ile akıl arasında kalırken, 700 metre yerin altında 3 ayrı kurtarma ekibini riske mi etmeliydik. O zaman aldığımız karar doğruydu. Diğer, yani kurtarma ekibindeki arkadaşların yaşamını rismke etmemek için o kararı aldık. İnsan odaklı, çalışmalar yapıyoruz. Afşin Elbistan'daki kaza, yine bir toprak kaymasının sonuçlarının ne olacağını araştırmak için oraya giden arkadaşlarımızın uğradığı kazadır. Eğer biz o çalışmayı yapmasaydık, daha büyük kazalar olabilirdi. "
ÖLÜMLÜ KAZALAR EN ÇOK İNŞAAT SEKTÖRÜNDE
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer de Türkiye'de günde 176 iş kazası meydana geldiğini, her gün 3 kişinin hayatını yitirdiği, 5 kişinin de iş kazası sonucu iş göremez hale geldiğini belirterek, şunları dile getirdi:
"İş kazalarına ait rakamlar kayıtlı işyerleri ve çalışanlarına ait rakamlardır. İstihdamın yüzde 41'nin kayıtdışı olması bu engelin de ne denli önemli olduğunun göstergesidir. Kayıtdışılık haksız rekabete yol açmasının yanında, çalışanları ve ailerini sosyal güvenceden yoksun bırakmaktadır. Ölümlü kazaların en fazlası inşaat sektöründe oluyor. Tüm dünyada en fazla iş kazası bizde oluyor, doğru değil. Bizden çok daha fazla iş kazası olan ülkeler var. Bizde doğru olan, kaza başına ölüm sayısının fazla olmasıdır. Özellikle, inşaat sektöründe bu ölüm oranı fazladır. En büyük bedeli iş kazalarında işçi ödemektedir. En büyük maliyeti ödeyenlere sağlınızı ve hayatınızı herşeyden fazla önemseyin diyorum. Kaza olduğunda suçlu aramaktan çok, o kaza olmadan önlem alıp, kazayı ortadan kaldırmamız gerekir. Bu ülkenin iş kazalarını önleyecek modelin yetersiz olduğunu hep birlikte açıkça söylemeliyiz. "
Bu arada, ILO, ISSA ve KOSHA organizatörlüğünde Güney Kore'nin başkenti Seul'da düzenlenen 18'inci Dünya İşsağlığı ve Güvenliği kongresine atıf yapan Kayseri bildirgesine imza attılar. Tüm işyerlerindeki önleyici sağlık ve güvenlik Kültürünün oluşmasına öncülük eden bildirgeye, Bakanlar Yıldız ve Dinçer'in şahitliğinde Askon, Hak-İş, Kamu-Sen, Memur-Sen, MÜSİAD, TİSK, TOBB, Tuskon, Türk-İş, Türkkonfed, TÜSİAD'ın yetkilileri ve Kayseri'deki temsilcileri imzaladı. Bakanlar, daha sonra Erciyes Üniversitesi kampusu içinde Kayseri İstihdam Merkezinin açılışını yaptı. - Kayseri
Son Dakika › Güncel › Bakan Dinçer: İşçi Hayatını ve Sağlığını Her Şeyden Fazla Önemsesin - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?