Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin Suriyeliler için açık kapı politikasının devam ettiğini söyledi. Davutoğlu, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin (BMMYK) 64. İcra Komitesi Toplantısı sırasında İsviçre'nin Cenevre şehrinde düzenlenen "Suriyeli Sığınmacılara Evsahipliği Yapan Ülkelerle Dayanışma ve Yük Paylaşımı" başlıklı yüksek düzeyli toplantıda konuşma yaptı.
Davutoğlu, BM Güvenlik Konseyi'nin Suriye'deki kimyasal silahlarla ilgili kararının başarısının, "sadece bölgesel güvenliğe ciddi bir tehdidi değil, aynı zamanda Suriye rejiminin insanlığa karşı işlediği suçun tekrarlanmasını da engelleyeceğini" söyledi. Fakat bu durumun rejimin daha önce pekçok vesilelerle yaptığı gibi, kanlı kampanyasını sürdürmesi için zaman kazanmasına yol açmaması gerektiğini vurgulayan Davutoğlu, Esed rejimi üzerindeki baskıların sürdürülmesi ve bu kararın Suriye krizine çözümün bulunduğu şeklinde anlaşılmaması gerektiğini kaydetti.
Suriye'de 120 binden fazla masum insanın kimyasal silah dışındaki silahlarla öldürüldüğünü belirten Davutoğlu, rejimin gaddarlığının pekçok konvansiyonel yöntemle devam ettiğini söyledi. Ülkedeki çatışmanın kısa zamanda bitmeyeceğini düşündüklerini ifade eden Davutoğlu, komşu ülkelerin Suriyeli sığınmacıların sayısının artabileceği konusunda hazırlıklı olması gerektiğini kaydetti.
Türkiye'nin, sığınmacılarını hayatlarını korumayı insani bir görev olduğu kadar bir yükümlülük olarak da gördüğünü dile getiren Davutoğlu, "Suriyeliler için açık kapı politikamız devam ediyor" dedi. Türkiye'de yaklaşık 550 bin Suriyelinin barındırıldığını ifade eden Davutoğlu, BMMYK'nin yıl sonuna kadar 500 bin yeni Suriyeli sığınmacının daha ülkeden ayrılacağı beklentisinin, resmi daha da kötüleştirdiğini belirtti.
Hemen hemen 6 bin bebeğin Türkiye'deki kamplarda doğduğunu anlatan Davutoğlu, Türkiye'deki sağlık merkezlerine hergün ortalama 8 bin 581 kişinin başvurduğuna işaret etti. Davutoğlu, Türkiye'nin Suriyelilere, sınırın sıfır noktasında yaptığı yardımın 200 milyon dolar, ayrıca Türkiye'deki kamplarda yaptığı yardımın ise 2 milyar dolar olduğunu kaydetti.
-Yol haritası-
Dünya tarihinin bu en büyük insani felaketiyle başa çıkmak için bir yol haritası belirlenmesi gerektiğini ifade eden Davutoğlu, uluslararası toplumun uluslararası hukuk çerçevesinde bu yükü paylaşması gerektiğini söyledi.
Suriye'ye sınır ülkelerin diyaloğunun devam etmesinin önemine işaret eden Davutoğlu, Suriyeli sığınmacılardan bir heyetin oluşturulması ve bu heyetin temaslarda bulunarak yaşadıkları deneyimleri aktarması gerektiğini kaydetti.
Davutoğlu, "BM Güvenlik Konseyi'ni daha fazla geç kalmadan insani duruma çözüm bulacak güçlü bir Güvenlik Konseyi kararı almaya çağırıyorum" dedi.
Güvenlik Konseyi'nin, Suriye halkının ve özellikle yerinden edilenlerin sesini duyması gerektiğine işaret eden Davutoğlu, Konsey'in bu insanlara Suriye içinde güvenli bölgeler ve koridorlar oluşturması gerektiğini söyledi. Davutoğlu, kalıcı bir çözümün ancak Suriye sınırları içinde bulunabileceğini belirtti.
Toplantıya BM Bülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres, Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, Ürdün Dışişleri Bakanı Nasser Judeh ve Lübnan Sosyal İşler Bakanı Wael Ebu Faour da katıldı.
- Cenevre
Son Dakika › Güncel › Bakan Davutoğlu, Suriyeli Sığınmacılar İçin Cenevre'de - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?