Gan TÜRKİYE AĞI KURULDU
Antalya'da düzenlenen 'G20 - OECD Nitelikli Çıraklık ve İşbaşında Eğitimin Teşviki' konferansında Türkiye'nin 21 büyük şirketin imzasıyla gençlere iş başında eğitim fırsatı sunan ve istihdamın artırılmasını teşvik eden Küresel İşbaşında Eğitim Ağı (Global Apprenticeship Network- GAN), Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu'nun (TİSK) koordinasyonunda törenle kuruldu.
Törene, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, B20 İstihdam Görev Gücü Koordinatör Başkanı ve Koç Holding Yönetim Kurulu üyesi Ali Koç, Uluslararası İşverenler Teşkilatı (IOE) Başkanı Daniel Funes de Rioja, TİSK Başkanı Yağız Eyüboğlu, TÜRK-İŞ Genel Başkanı ve L20 Türkiye Başkanı Ergün Atalay, ILO, OECD, B20 ve L20 temsilcileri ile GAN Türkiye'ye imza atan şirketlerinin temsilcileri katıldı.
GENÇ NÜFUSTA İŞSİZLİK
Törenin açılış konuşmasını yapan TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Eyüboğlu, ILO verilerine göre dünyada genç işsiz sayısının 75 milyona ulaştığına dikkat çekti. Türkiye'de de durumun farklı olmadığını dile getiren Eyüboğlu, "TÜİK verilerine göre Kasım 2014 döneminde genel işsizlik oranı yüzde 10.7 iken, 15 ila 24 yaşları arasındaki genç nüfusta işsizlik oranı yüzde 19.9. Yani her beş gençten biri işsiz. Genç kadınlarda ise bu oranlar yüzde 23.2'ye yükseliyor. Her 4 kadından biri işsiz" dedi.
Bu rakamların genç işsizlik sorunun küresel bir sorun olarak algılanması gerektiğini gerçeğini ortaya çıkardığını kaydeden Eyüboğlu, bu bağlamda GAN'ın, işverenlerin, işbaşında eğitimle gençlerin becerilerini geliştirmeleri, istihdam edilebilirliklerini artırmaları gibi konularda taahhütte bulunmak için bir araya geldiği ağ olduğunu söyledi. GAN'ın Uluslararası İşverenler Teşkilatı (IOE) ve OECD Nezdinde Ticaret ve Sanayi İstişari Komitesi (BIAC) tarafından ILO'nun desteği ile 2013 yılında kurulduğunu dile getiren Eyüboğlu, dünyada GAN ulusal ağını kuran ilk ülkenin Türkiye olduğunu kaydetti.
KOÇ TOPLULUĞU 4 ŞİRKETİYLE
B20 İstihdam Görev Gücü Koordinatör Başkanı ve Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ali Koç, 4 şirketiyle üye olduğu GAN oluşumunu son derece önemsediğini belirterek, "Bugün burada isimlerini gördüğünüz firmaları tebrik ediyorum. Bu oluşumdan fayda sağlayacaklarını düşünüyorum. Bu firmalarının sağlayacağı fayda ile GAN oluşumu ölçeklenebilir hale gelebilecektir. Aşı tuttuğu takdirde çarpan etkisinin büyük olacağını düşünüyorum ve GAN'ın başka ülkelerde de kurulacağını ön görüyorum" diye konuştu.
'ÇOK KARAMSAR OLMAYALIM'
G20 - OECD Nitelikli Çıraklık ve İşbaşında Eğitimin Teşviki Konferansı'nın açılış oturumunda yaptığı konuşmada karamsar bir tablo sunduğunu hatırlatan Koç, "Olumlu pozitif gelişmeler var ama konu genç işsizlik ise rakamlar arzu ettiğimiz kadar olumlu değil. Bir nebze endişe verici olduğunu söyleyebiliriz" dedi. "Çok karamsar olmayalım" diyen Ali Koç, Türkiye'yle ilgili pozitif verilerin de var olduğunu söyledi. Sorunların çözümünde hükümetlerin esas itici güç olduğunu ve onlara büyük görevler düştüğünü kaydeden Koç, şunları söyledi:
"2009 yılında ülkemizde genç işsizliğin oranı yüzde 25 iken 2014 yılında bu rakam yüzde 19 seviyesine düşmüştür. AB'nin averajı yüzde 21'dir. Cumhuriyet tarihimizin bu konudaki en önemli, anlamlı teşvikleri geliştirilmiştir. Bu teşvikler de meyve vermeye başlamıştır. Orta ve uzun vadede meyveler vereceğine inanıyorum. 2004 yılından bu yana 31 milyar TL sigorta pirim desteği sağlanmış, kayıt dışı istihdamla mücadelede kayda değer bir başarı yakalanmıştır. 2008 - 2013 arasında 1.7 milyon çalışanla, 97 bin işyeri kayıt altına alınmıştır. Bence bu çok iyi başarı. 2002'de yüzde 52 olan kayıt dışı istihdam bugün itibariyle yüzde 37'lere gerilemiş. Bunlarla beraber tabi, yeni sendikalar, toplu iş sözleşmesi yasası, borçlar kanunu, ticaret kanunu olumlu açıdan önemli değişiklikler yapılmıştır."
ORTAK ÇABA VURGUSU
Sorunları arzulanan noktaya indirmek için yolun çok başında olunduğunu kaydeden Ali Koç, bunun için hükümetlerin, sahada olan oyuncuların ve sivil toplum kuruluşlarının kafa kafaya, omuz omuza vermesi gerektiğini söyledi. Koç, "Sadece hükümetlerin, sadece paydaşlarını münferit çabalarıyla arzuladığımız noktaya gelemeyeceğiz son derece aşikar" dedi.
'GELECEĞE DÖNÜK ENDİŞELERE KATILIYORUM'
Bakan Faruk Çelik ise burada yaptığı konuşmada bir tarafta sefahat ve bir tarafta sefaletin olduğu, bilimden sanata, ekonomiden hukuk ilkelerine kadar her şeyin küreselleştiğini, dünyanın küçüldüğü bir dönemden geçildiğini söyledi. İnsanlığın elde ettiği birikimlerle dünyanın daha yaşanabilir bir dünya olacağı zannedilirken, insanlığın kendi kıyametini hazırladığını söyleyen Bakan Çelik, teknolojinin üretimle buluştuğu 20'nci yüzyılın bir vahşet yüzyılı olduğunu, 21'inci yüzyılın da vahşet sahneleriyle başladığını anlattı. Bakan Çelik, "Geleceğe dönük dünyanın, ülkelerin, insanlığın endişelerine katıldığımı ifade etmek istiyorum" dedi.
Herkesin küreselleşmeden dert yanarak sokaklara döküldüğünü ve bir suçlu arayışı içinde olduğunu kaydeden Bakan Çelik, konuşmasına şöyle devam etti:
"Büyük haksızlıklarını karşısında suçlu aranıyor ve bulunmaya çalışılıyor. Küreselleşme kavramı da suçlu diye dünya sokaklarında dile getiriliyor. Kimin neye, niçin karşı olduğu da çok anlaşılır değil. Yanlışı da bulmak, yakalamak çok kolay değil. İşverenler zorlaşan rekabet koşullarından, çalışanlar emeğin değerinin azalmasından şikayet ederler. Hükümetler ise krizlerin hızla yaygınlaşmasından sorumlu tutulurlar."
2023'TE HEDEF YÜZDE 5 İŞSİZLİK
Küresel krizin de etkisiyle dünyada 75 milyondan fazla gencin işsiz olduğunu, Türkiye için bu rakamın 936 bin olduğunu kaydeden Bakan Çelik, "Gençler arasında işsizlik oranı yüzde 19'ler düzeyinde. AB ortalamasını altında olmamız bir yönüyle olumlu gibi görünebilir ama yüzde 19'larda olan, AB'de yüzde 22 düzeyinde gerçekleşen ve bazı ülkelerde yüzde 50'leri bulan genç işsizliği bölgemizin, Avrupa'nın nereye gittiğini sorgulanması gerektirir" dedi.
Ulusal İstihdam Stratejisi'nde, Cumhuriyet'in 100 kuruluş yıldönümü 2023'te işsizlik oranını yüzde 5'e çekmeyi hedeflediklerini kaydeden Bakan Çelik, "Genç işsizliği de 2023 yılına kadar genel işsizlik oranına yaklaştıracak şekilde bir çaba içinde olacağımızı deklare ettik" dedi.
BAKAN RAKAMI DÜZELTTİ
Bakan Çelik konuşmasının sonunda Ali Koç'a "Ali Bey" diye seslendi ve kayıt dışı istihdamın yüzde 52'den yüzde 33'e gerilediğini söyledikten sonra, "Kayıt dışında bir puanın ne anlama geldiğini hepimiz biliyoruz" dedi.
GAN AĞINDAKİ ŞİRKETLER
GAN Türkiye Ağı'na imzaların ardından Adecco İstihdam Hizmetleri, Akçansa, Arçelik, Aygaz, Bosch Termoteknik, Buga Otis Asansör, Çimsa, Dörtel Gümrük Müşavirliği, Eyüp Sabri Tuncer, Ford Otosan, Hilton, İçdaş Çelik, Mercedes Benz Türk, PharmaVision, Pressmech Progressive, Ranstad, Rollmech Automotive, Santa Farma İlaç, Söktaş Dokuma, Tofaş ve Tüp Merserize Tekstil dahil oldu. İmzaların ardından, Bakan Çelik, Ali Koç, Yağız Eyüboğlu, GAN'ın dünyadaki ilk ulusal ağı olan GAN Türkiye Ağı'na katılan kurucu üyelere sertifikalarını verdi ve ardından toplu fotoğraf çektirildi.
Son Dakika › Güncel › Bakan Çelik: Türkiye'de Yoksulluk Azalıyor, Ücretler Artıyor (3) - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?