Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, artık Türkiye'de hiç kimsenin olduğu gibi görünmekten çekinmediğini belirterek, "Artık herkesin kimliklerini, inançlarını, mezheplerini gizlemek zorunda kalmayan bir ülke oldu Türkiye. Artık Türkiye'de kimliğe dayanan, vatandaşlarının kökeniyle, inancıyla, vatandaşlarının dünya görüşü ile uğraşan bir devlet yok" dedi.
Mersin Bürokrat ve İşadamları Derneği (MEBİDER) tarafından bu yıl ilki düzenlenen '1. Mersin Kültür Festivali', Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın da katılımı ile başladı. 3 gün sürecek olan ve bu yıl 'Biz Mersin'iz Mersin Türkiye'dir' teması ile düzenlenen festivalin ilk günü renkli görüntülere sahne oldu. Etkinlik kapsamında Tevfik Sırır Gür Stadyumu önünden start alan kortej yürüyüşü gerçekleştirildi. Osmaniye Belediyesi'ne ait Mehter Takımı'nın da katılarak renk verdiği kortej yürüyüşünde Bakan Çağlayan ve beraberindekiler yol boyunca halkı selamladı. Festival daha sonra 40 ilin temsil edildiği ve 60'ın üzerinde standın açıldığı Cumhuriyet Alanı'nda devam etti.
Bakan Çağlayan'ın yanı sıra Vali Hasan Basri Güzeloğlu, AK Parti Mersin milletvekilleri Ahmet Tevfik Uzun, Nebi Bozkurt ve Çiğdem Münevver Ökten ile CHP Mersin milletvekilleri Vahap Seçer ve Aytuğ Atıcı'nın da katıldığı festivalde, Silifke Halk Oyunları ekibi, Romanlar Dans Grubu ve Adıyaman Halk Oyunları ekiplerinin gösterileri yer aldı. Festivalde ayrıca Türkiye Motosiklet Chopper ekibi de mini bir gösteri sundu.
Etkinlikte konuşan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'nin en güzel kültürel mozaiğini ortaya koyan bir festival düzenledikleri için MEBİDER yetkililerine teşekkür etti. Türkü, Kürdü, Lazı, Arabı, Çerkezi, Romanı, Alevisi, Sünni'si ve Hrıstiyanının Mersin'de buluştuğunu ve bir arada yaşadığını vurgulayan Çağlayan, "İşte bizi birbirimize bağlayan bu. Eğer konu Mersin ise, Mersin'de kardeşlik, birlik ve beraberlik ise gerisi teferruattır. Mersin, adeta bir Türkiye ölçeği, bir Türkiye mozaiğidir. Her kesimden insanların, her etnik kökenden, her inanç kökenli insanların bir araya geldiği, kardeşçe yaşadığı bir il. Hep söyledik, 'insanları asla etnik kökenlerine, inanç kökenlerine göre ayırmayacağız' dedik. İster Türk olsun, ister Kürt olsun, Laz olsun, Arap olsun, Çerkez olsun, ister Alevi olsun, Sünni olsun, Hırıstiyan olsun, her ne olursa olsun yeter ki bu ülkenin birlik ve beraberliğinden, bölünmez bütünlüğünden, devletinin, bayrağının ve milletinin tekliğinden yana olan herkesin başımızın üstünde yeri var demiştik. İşte Türkiye böylesine bir Türkiye, Allah bu beraberliğimizi, kardeşliğimizi bozmasın" dedi.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 'Türkiye Cumhuriyeti'nin temeli kültürdür' dediğini hatırlatan Çağlayan, o kültür zenginliğinin Mersin'de, şu anda bu alanlarda olduğunu ifade ederek, "Böylesine önemli bir noktada aynı acıyı, aynı sevgiyi ortak olarak yaşamış, acıda ve sevgide aynı dili ve öyle bir dil ki, sevginin dili, muhabbetin dili, Yunus Emre'nin, Hazreti Mevlana'nın, Pir Sultan Abdal'ın, Hacı Bektaş'ın dili, Fuzili'nin, Necip Fazıl'ın, Mehmet Akif'in, Aşık Veysel'in ve Neşat Ertaş'ın ortak dilidir, şükürler olsun bu dil" diye konuştu.
"TÜRKİYE'DE ARTIK VATANDAŞLARININ KÖKENİ, İNANCI VE DÜNYA GÖRÜŞÜ İLE UĞRAYAN BİR DEVLET YOK"
Türkiye'de artık hiç kimsenin olduğu gibi görünmekten çekinmediğini vurgulayan Çağlayan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Artık herkesin kimliklerini, inançlarını, mezheplerini gizlemek zorunda kalmayan bir ülke oldu Türkiye. Artık Türkiye'de kimliğe dayanan, vatandaşlarının kökeniyle, inancıyla ve vatandaşların dünya görüşü ile uğraşan bir devlet yok. Geçtiğimiz hafta Sayın Başbakanımız son derece önemli bir demokratikleşme paketini açıkladı. Ümit ediyoruz ki ve inanıyoruz ki inşallah artık Türkiye'de her insan bu ülkenin birlik ve beraberliğinden, bayrağının tekliğinden, devletinin tekliğinden, bölünmez bütünlüğünden yana olan herkes, artık kimliğini de inancını da mezhebini de seve seve söyleyecektir. Tabi bunlar Türkiye'ye yetmez. Şimdi 2023'te, yani Cumhuriyetin kuruluşunun 100. yıl dönümünde, dünyanın ilk 10 ekonomisi içinde olmayı amaçlayan ve tüm etnik kökenleriyle, tüm inanç kökenleriyle birlikte tek bir ses, tek bir Türkiye olarak büyüyen ülkemiz inşallah, bir taraftan ekonomi alanında önemli gelişmeler kaydederken, bir taraftan da demokratik standartlarda, bireysel hak ve özgürlüklerde, temel demokratik haklarda en iyi, en üstün seviyeye gelecek. Bu konuda ülkemizin çıtasını daha büyük noktalara taşıyacağız. Çünkü bu, Cumhuriyeti kuran başta Atatürk olmak üzere bu ülke için canını, kanını veren tüm büyüklerimize karşı bizlerin boyun borcu var."
Bakan Çağlayan'ın konuşmasının ardından 3 gün sürecek olan festivalin açılış kurdelesi kesildi. Çağlayan, açılışın ardından stantları gezerek tanıtımı yapılan yöresel yiyeceklerin tadına baktı. - MERSİN
Son Dakika › Güncel › Bakan Çağlayan Mersin'de 'Kültür Festivali'ne Katıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?