Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, "Aralık ayı içinde tekrar bütün dershanlerin envanterini, bir de bakanlık olarak mevcut son durumlarını elden geçireceğiz" dedi.
Bakan Avcı, dershane derneklerinin temsilcileriyle Bakanlıkta bir araya geldi. Toplantının ardından temsilcilerle birlikte gazetecilere açıklamalarda bulunan Avcı, çalışmalar sırasında dershane temsilcileriyle daha önce de görüştüklerini hatırlattı.
"Bugün geçen haftakine göre birkaç adım daha önde görüşüyoruz" diyen Avcı, görüşmelerin, istişarelerin bundan sonra daha da hızlanarak süreceğini söyledi.
İlgili sektör temsilcilerine, daha önceki önerileri ve değerlendirmeleri için teşekkür eden Avcı, bu yararlı önerileri, eleştirileri dünkü Bakanlar Kurulu toplantısındaki sunuma yansıtmaya çalıştıklarını dile getirdi. Avcı, "İlgili bütün paydaşlarımızla bundan sonraki süreci de aynı anlayış içerisinde sürdüreceğiz. Arkadaşlarımız nezaket gösterdiler, bu konudaki işbirliği ve katkılarını sürdüreceklerini söylediler" dedi.
Konuya ilişkinin tasarının ocak ayında Meclis'e sevk edileceğini belirten Avcı, şunları kaydetti:
"Tasarının biçimlenme sürecinde de bundan önce arkadaşlarımızla yaptığımız görüşmelerde önerilerini aldık ama şimdi biraz daha somutlaşmış olarak, hem takvim konusunda hem içerik konusunda bu sürecin nasıl yürütülmesi gerektiği konusunda yine sektörle, ilgili paydaşlarla çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Öyle ümit ediyorum ki herkes için, hiç kimsenin mağdur olmasına yol açmayacak, öncelikle de çocuklarımız için en uygun eğitim ortamlarını oluşturmanın gayreti içinde olacağız."
-"Son derece mutlu etti"
Bakan Avcı'nın ardından sektör temsilcileri de değerlendirmede bulundu. ÖZ-DE-BİR Başkanı Faruk Köprülü, sektörün yaklaşık tamamını temsil eden sivil toplum örgütleri olarak Bakan Avcı'yı ziyaret ettiklerini, bilgi alışverişinde bulunduklarını söyledi.
Bakan Avcı'ya emekleri için teşekkür eden Köprülü, süreçte 3 bin 600 dershanenin, yaklaşık 100 bin çalışanı olduğunu belirtti.
Herhangi bir taşkınlığa sebep olmayacak şekilde zaman zaman düşüncelerin paylaşıldığını anımsatan Köprülü, bundan memnuniyet duyduklarını ifade etti.
Ocak ayında tasarının TBMM'ye gelmesinin söz konusu olduğunu belirten Köprülü, "Bakanımız, bu süreç içerisinde biz sivil toplum örgütleriyle de bu süreci birlikte paylaşarak içeriğinin doldurulması anlamında bizim duygu düşüncelerimizi de alacaklarını, birlikte çalışma yapacağımızı ifade ettiler. Bu yaklaşım bizi son derece mutlu etmiştir" diye konuştu.
Sektörü geçiş sürecinde rahatlatacak bir açıklamanın yapıldığını belirten Köprülü, ocak ayından itibaren dershane kayıtlarının gelecek dönem de devam edeceğini bildirdi. Velilerin, kurucuların, öğretmenlerin bir endişeye kapılmaması gerektiğini vurgulayan Köprülü, "Bu süreci el birliğiyle, uygun bir şekilde, sektörün hiçbir kesiminin mağdur edilmeyeceği yaklaşımıyla bu süreci tamamlayacağız" dedi.
-"Tek endişemiz çocukların mağdur olmaması"
Çözüm Dergisi Dershaneleri Yönetim Kurulu Üyesi Nazım Maviş de önerilerinin önemli bir kısmının Bakanlık nezninde kabul görmesinden mutluluk duyduklarını söyledi. Bundan sonraki süreçte de paydaşların tamamının katkısının alınacağı bir süreci işleteceklerini belirten Maviş, teşekkürlerini iletti.
TÖDER Başkan Yardımcısı İbrahim Taşel, Hükümete attıkları adım için teşekkürlerini iletti.
Bakanlığın son derece diyoloğa açık olduğunu vurgulayan Taşel, atılan bu adımdan sonra çalışmaların içinin doldurulacağını, kimsenin mağdur edilmeyeceğini, ülke için kazançla bitecek çalışma dönemine ihtiyaç olduğunu kaydetti. Taşel, "Dershane patronluğu ya da rızk endişesi gibi bir endişe taşımıyoruz. Tek endişemiz bu ülkenin çocuklarının mağdur olmamasıdır" diye konuştu.
-"Aralık ayı içinde çalışacağız"
Konuşmaların ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Avcı, "Tasarının son şekli verildi mi, yoksa yeniden bir çalışma mı yapılacak" sorusunu, "Sektördeki paydaşlarımızla yaptığımız görüşmelerle de oluşturulmuş bir çerçevemiz var. Bundan sonrası bu işin uygulamada, nasıl bir takvimle, nasıl yürütüleceği meselesi. Bunu da aralık ayı içinde çalışacığız. Ocak ayında artık hepimizin bir şekilde üzerinde söylenilebilecek her şeyi söylediği bir tasarıyı Meclis'e sunacağız" diyerek yanıtladı.
"Erken dönüşen dershanelere verilecek avantajlar nelerdir" sorusu üzerine ise Avcı, "O daha çok takvimle ilgili. Ocak ayından sonra, yasalaşma sürecinin tamamlanmasından sonra" dedi.
-"İstişare içinde yürütülecek"
Dershanelerin homojen bir yapıda olmadığını, farklı beşeri ve fiziki altyapılara ve imkanlara sahip olduklarını ifade eden Avcı, şunları kaydetti:
"Bu dönüşüm sürecinde ister istemez bazı kurumlarımız daha kolay adapte olabilirler, bazı kurumlarımız biraz daha zamana ihtiyaç duyabilirler. Bazı kurumlarımız özel okul modeli üzerinden dönüşmeyi rasyonel bulurken, bazı kurumlarımız daha farklı bir dönüşümü kendi altyapıları açısından doğru bulabilirler. Dolayısıyla aralık ayında tekrar bütün dershanlerin envanterini, bir de bakanlık olarak mevcut son durumlarını elden geçireceğiz. Fiziki, beşeri altyapıları nedir, dönüşüm kabiliyetleri nedir, bunların da genel değerlendirmesi yaparak seçenekler netleşmiş olacak."
Avcı, sürecin sürekli ilgili paydaşlarla istişare halinde yürütüleceğini belirtti.
-"Daha çok konuşulacak konu var"
"Açık lise modeli hala söz konusu mu" sorusu üzerine ise Avcı, geçici kurumsallaşmaların süresi konusunda birlikte karar alacaklarını söyledi.
Avcı, "2015-2016 eğitim-öğretim yılının başlangıcından itibaren yeni bir düzleme taşımış olacağız eğitim sektörünü" dedi.
Bunun son toplantı olmadığını vurguluyan Avcı, daha çok konuşulacak konuların olduğunu söyledi. Avcı, "Üniversiteye giriş düzeneğiyle ilgili, öğretmen strateji belgesi var, sınav sisteminin değişmesine ilişkin çalışmalarımız var. FATİH Projesi'nin bu sürece yapacağı katkılar var. Eğitim sistemimizin hem altyapısı hem de genel çerçevesi ciddi bir reform sürecine giriyor" diye konuştu. - Ankara
Son Dakika › Güncel › Bakan Avcı, Dershane Temsilcileriyle Bir Araya Geldi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?