Erzurum'un İspir İlçesine bağlı Yeşilyurt Köyünde 7 ay önce ayının saldırısı sonucu yaşama veda eden Ömer Yılmaz ile Miyasi Yılmaz'ın yakınları için açılan 252 bin liralık tazinat davası, ayı tartışmasını alevlendirdi. Avukat Sadullah Kara, ayı mağdurlarının terör mağdurları ile eş tutulmasını isterken, Hazine Avukatı Filiz Kars, "Meydana gelen zarar ile bakanlıkların eylem ve işlemleri arasında nedensellik bağının bulunmadığı açıktır"dedi.
İspir İlçesi'ne 25 kilometre uzaklıktaki Yeşilyurt Köyü'nde 31 Ağustos 2011 günü ağaçtan dut toplayan 3 çocuk babası, İspir Halk Eğitim Merkezi Müdürü Ömer Yılmaz (54), karşısına çıkan ayının darbeleri sonucu öldü. Aynı gün yine aynı ayı, 500 metre ötede bu kez 4 çocuk annesi Miyese Yılmaz'ı (60) da öldürdü.
"TERÖR MAĞDURLARI İLE EŞ TUTULMALI"
Erzurum Barosu Avukatlarından Sadullah Kara da birbirleriyle akrabalığı bulunmayan Ömer Yılmaz'ın geride kalan eşi ve üç çocuğu için 132 bin lira maddi, manevi, Miyese Yılmaz için de 120 bin liralık manevi tazminat davcası açtı. Sadullah Kara, Orman ve Su İşleri ile İçişleri Bakanlıkları adına Erzurum Valiliği hakkında Erzurum 2'nci Asliye Hukuk Mahkemesi'nde açtıkları davanın Türkiye'de bir ilk olduğunu belirtti. Ayıları vuranlara Orman ve Su İşleri bakanlığının para cezası uyguladığını anımsatan Kara, hayvanları korurken bunların vatandaşlara verdiği zararların da önlenmesi gerektiğini bildirdi. Doğanın, dengesini koruma bedelini bir iki ailenin ödetmenin doğru olamayacağını vurgulayan Sadullah Kara, "Saldırılarda ölenlerin PKK ile özel husumeti yoksa bizim olayımızda da devletin korumaya aldığı ayılarla müvekkillerimin husumeti bulunmamaktadır" diye konuştu.
"İDARE TAZMİNAT ÖDEMEZ"
Hazine Avukatı Filiz Kars, iki bakanlık adına Erzurum 2'nci Asliye Hukuk Mahkemesi'ne sunduğu savunmada, doğada vahşi hayvanların verdikleri zarardan kimsenin sorumlu olayacağına dikkat çekti. Avukat Filiz Kars, "Örneğin bir arının veya bir yılanın sokması sonucu yaşamını kaybeden bir insandan dolayı kimin sorumlu tutulacağı evrensel hukuk kural ve kavramlarında açıktır. Doğadaki vahşi hayvanların verdikleri zarardan kimse sorumlu tutulamaz. Bakanlıkların, yaban hayvanlarının ve bunların yaşam alanlarını korumayla ilgili görevleri vardır. Ancak, doğal ortamda yaşayan bütün hayvanları özellikle yaban hayvanlarını tek tek kontrol altında tutmanın ve herhangi bir kuruma böyle bir sorumluluk vermenin imkanı yoktur. Meydana gelen zarar ile bakanlıkların eylem ve işlemleri arasında nedensellik bağının bulunmadığı açıktır. Zararla idari faaliyet arasında nedensellik bağının kurulamamasından dolayı idarenin tazmin yükümlülüğü kalkar" dedi.
"AYI DAHA KIYMETLI"
Doğa ve Yaban Hayatı Koruma Avcılık ve Atıcılık Spor Derneği Başkanı Abdullah Erzurum ise sadece İspir bölgesinde ortalama 2 bin ayı bulunduğunu bildirdi. Ayıları avlamanın yasak olduğu için sayının sürekli arttığınna işaret eden Erzurum, vuranlara da 18 bin lira ceza yazıldığını hatırlattı. Ayıların yaşadıkları alanların sayı arttığı için yetmediğini belirtti. Ayıların kış uykusundan uyanmaya başladığını ifade eden Abdullah Erzurum, "Öncelikle ayı envanterinin çıkarılması ve sayı artmışsa bakanlığın çözüm bulması gerekir. Sadece o bögede 20'den fazla ayı gördüm. Yavrularıyla birlike bu sayı 35'i bulmuştur. O bölgede 3-4 ayı olması gerekirken, sayı 10 kat artmış. Ayıların insanlara saldırma tehlikesi giderek artacaktır. Teröristle ayı eş tutulamaz. Benim için ayı daha kıymetli" diye konuştu.
Son Dakika › Güncel › Ayı Tartışması Alevlendi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?