İzmir'in Bergama İlçesi'ne bağlı Hamzalısüleymaniye Köyü'nde çiftçilik yapan 48 yaşındaki Sezgin Özcan'ın, sağ ayağından alınan parmak, 7 ay önce gübre makinesine kaptırmasıyla parçalanan sağ el baş parmağının yerine dikildi. Özcan'a yapılan nakil, İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde damar, doku, sinir ve tendonların nakliyle yapılan ilk parmak nakli oldu.
Bergama'nın Hamzalısüleymaniye Köyü'nde çiftçilik yapan Sezgin Özcan, 7 ay önce sağ elini gübre makinesine kaptırdı. Ciddi bir şekilde yaralanan ve baş parmağının üçte ikisini kaybeden Özcan, İzmir Yeşilyurt Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Bölümü'ne başvurdu. 7 ayda 5 kez ameliyat geçiren Özcan, son olarak sağ ayak ikinci parmağının sağ eli başparmağının yerine dikilmesiyle sağlığına kavuştu.
Başırılı operasyonları, Atatürk Eğitim Hastanesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Bölümü uzmanları Doç. Dr. Erhan Sönmez, Doç. Dr. Özlem Silistreli ve Opr. Dr. Önder Karaarslan gerçekleştirdi.
Özcan'ın elinin kurtulabileceğini tahmin etmediklerini söyleyen Opr. Dr. Önder Karaaslan, "Elini gübre makinesine kaptırmış ciddi bir yaralanması vardı. Bu hale geleceğini düşünmüyorduk. İlk ameliyatta temizledik. Niyetimiz mümkün olduğu kadar doku kurtarmaktı. Temizlik yaptıktan sonra ameliyat ettik" dedi.
Doç. Dr. Özlem Silistreli ise ilk müdahalenin ardından doku kayıplarını gidermek için çalışmaya başladıklarını belirterek, "Çok fazla doku kaybı vardı. İlk olarak avuç içine doku nakletmek gerekiyordu. Sırtından damarları ve sinirleriyle birlikte bir parça dokuyu aldık ve avucuna getirdik. Doku kısa zamanda uyum sağladı. Sorun çıkmayınca da kaybettiğimiz baş parmağın naklini düşündük" diye konuştu.
El Cerrahisi Yan Dal Uzmanı Doç. Dr. Erhan Sönmez ise fizik tedavi sonunda dört parmağın eski gücüne kavuştuğunu anlatarak, "Hastanın uzun bir tedavi süreci vardı. Dört parmağı çok iyi çalışıyordu. Baş parmağının üçte ikisi yoktu. Baş parmak çok önemli olduğu için böyle bir ameliyatı isteyip istemediğini sorduk, istedi. Ayak ikinci parmağını damar sinir tendon tüm yapılarıyla birlikte baş parmağının yerine taktık. Şu an 24 saati doldurduk, kritik dönemi atlattık. Kkısa bir süre kontrol altında tuttuktan sonra taburcu edeceğiz" dedi.
BÜTÜN FONKSİYONLARINA KAVUŞACAK
Yapılan naklin normal parmak dikme ameliyatlarından farklı olduğunu, hastanın kendi dokularının kullanılması nedeniyle avantajlı olduklarını sözlerine ekleyen Doç. Dr. Sönmez, "Hastamız nakil nedeniyle ömür boyu kullanması gereken ilaçları kullanmaktan kurtuldu. Ayrıca dokular kendisinin olduğu için vücudun parmağı kabul etmemesi gibi bir durum söz konusu değil. Bundan sonra eskiden baş parmağı ile ne yapıyorsa onları yine yapabilecek. Hislerini kazanabilecek" diye konuştu.
Sezgin Özcan ise elini gübre makinesine kaptırdıktan sonra sağlığına kavuşamayacağını düşündüğünü söyleyerek, "Buraya ilk geldiğimde elim paramparça olmuştu. Başparmağım yoktu. Beş kez ameliyat geçirdim. Son olarak ayağımdan parmak alıp diktiler. Doktorlarıma çok teşekkür ediyorum. Beni sağlığıma kavuşturdular. Yeniden eskisi gibi işlerimi yapabileceğim için çok mutluyum" dedi. - İzmir
Son Dakika › Güncel › Ayak Parmağı, El Baş Parmağı Oldu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?