Eskişehir Barosu Başkanı Av. Rıza Öztekin, hukuk devletinin somutlaşması için çok nitelikli ve donanımlı avukatlar yetişmesi gerektiğini, bunun da yolunun sınav olduğunu düşündüklerini belirtti.
Avukatların staj yaparak mesleğe başlama döneminin sona ermesi, staj için sınav zorunluluğunun getirilmesi ve 70 puan alanların stajyer avukat olarak mesleğe adım atmasına ilişkin açıklamalarda bulunan Eskişehir Barosu Başkanı Öztekin, sınavın yönetmeliğine ilişkin süreci anlattı. Anayasa Mahkemesi'nin yargının kurucu unsurları hakim ve savcılar sınavla girmesini, asli kurucu unsur olan savunmanın temsilcisi avukatların da sınavla girmesi gerektiğini Anayasa'nın eşitliği ilkesin kapsamında değerlendirdiğine işaret eden Öztekin, "Hukuk devletinin somutlaşması için nitelikli ve donanımlı avukatların yetişmesi ve bu avukatların adalete katkı sunması gerekir. Meclis bir adım atmayınca Barolar Birliği 7-8 ay önce Avukatlık Yasası'nın verdiği çok önemli yetkilerle yönetmelik çıkarttı. Bunu staj değerlendirme ve mesleğe kabulde bir sınav getirildi, fakat yönetmeliklerin Resmi Gazete'de yayımlanması gerekirdi, Başbakanlık bunu yayımlamadı. Daha sonra Barolar Birliği yayımlamama işlemine karşı idari yargıya gitti. Yayımlamama işlemi idari yargı tarafından yürütmede durduruldu. Başbakanlık dün Resmi Gazete'de yönetmeliği yayımladı. '6 ay sonra yürürlüğe girer' diyor. Aralık ayında avukatlık sınavı artık gelecek. Ama bu konuda iktidar istemiyor, ya da 47 bin öğrencinin muaf olmasını istiyor. Torba Yasa'ya şimdi yönetmeliği çıkardığımız 182. Maddede değişiklik öngörüyorlar. 'Barolar Birliği sınav yönetmelik çıkartsın ama avukatlık sınavında staja kabulde yönetmelik çıkartamaz' gibi bir değişiklik öngördüler" dedi.
"SAMİMİYETE İHTİYACIMIZ ÇOK FAZLA"
Bunun üzerine Eskişehir Barosu'nun Plan ve Bütçe Komisyonu'na faks çektiğini ve kendilerine bu yaptıkları, yapmayı öngördükleri düzenlemenin anayasaya açıkça aykırı olduğunu, dolayısıyla sınava acilen ihtiyaç olduğunu, bu düzenlemeden geri adım atılması gerektiğini bildirdiklerini kaydeden Rıza Öztekin, "Bu Torba Yasa bu şekilde çıkarsa, bu yönetmeliğin de iptal edilme riski çok fazla. Bizim samimiyete ihtiyacımız çok fazla. Artık bu kanayan bir yaradır. Biz bu konuda iktidarın samimi olmadığı ve sınavı istemediği için bu yöntemi uyguladığını düşünüyoruz. Eğer bu yasa çıkmazsa, Aralık ayından sonra 2015 yılı başlarında iki kademeli bir sınav getirilecek. Staj sonrası da mesleğe kabulde bir sınav olacak" diye konuştu.
"SINAVI ADALET BAKANLIĞI'NIN YAPMASINI İSTEMİYORUZ"
Sınavın Barolar Birliği ile Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılmasını istediklerini dile getiren Öztekin, şöyle devam etti:
"Bu sınavı Adalet Bakanlığı yapmasın istiyoruz. Biz hukuk devletinin somutlaşması için çok nitelikli ve donanımlı avukatlar yetişmesi gerektiğini, bunun da yolunun sınav olduğunu düşünüyoruz. Hukuk fakülteleri avukat yetiştirme yeri değildir. Oraya gidenler illa avukat olacak diye bir kaide yok. O yüzden sınav elzemdir. Acilen getirilmesi gerekir. Barolar Birliği yönetmeliğinde Adalet Bakanlığı'nın sınav yapması yok, devrede ÖSYM var. Umarım bu Torba Yasa'da madde değişikliği çıkmaz. Sınavın kesinlikle getirilmesini istiyoruz."
Rıza Öztekin, Adalet Bakanlığı'nın yönetmelikle mülakat getirebileceğini ve bu durumdan endişe duyduklarını, bir yerde mülakat varsa şüphe de bulunduğunu söyledi.
Öztekin ayrıca, sağlıkla, eğitimle alakalı sorunların çözülebileceğini, ancak yargıyla alakalı sorunların yıllara sirayet edeceğini ve meseleye üstten bakılması gerektiğini sözlerine ekledi. - ESKİŞEHİR
Son Dakika › Güncel › Avukatlık İçin Getirilen Sınav Zorunluluğu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?