Adana Barosu Başkanı Aziz Erbek, Türkiye'de önyargılardan arındırılmış bir yargılama sisteminin tesis edilmesi gerektiğini vurguladı. Denetimli serbestliğin infaz hukuku açısından olumlu olduğunu belirten Erbek, toplumun da süreç içerisinde bu uygulamanın faydalarını göreceğini söyledi.
Yeni adli yıl kapsamında Adana Barosu'nca Baro Sosyal Tesisleri'nde bir resepsiyon düzenlendi. Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, 6. Mekanize Piyade Tümen ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Sezai Bostancı ve Büyükşehir Belediye Başkanvekili Zihni Aldırmaz'ın da katıldığı resepsiyonda avukatlar, başta kent protokolü olmak üzere hakim ve savcılar ile bir araya geldi. Etkinlikte İHA muhabirinin sorularını yanıtlayan Adana Barosu Başkanı Aziz Erbek, yargı ve savunma hakkı konusunda Türkiye'de bir takım sorun ve sıkıntılar olduğunu, ancak bunların aşılabileceğini ve bunun yapılması halinde de yargının daha aktif bir hale geleceğini söyledi. Erbek, "Yargı ile ilgili olarak özellikle son yıllarda bir takım tartışmalar yapılıyor. Yargının kamuoyunda bu kadar çok tartışılmasını biz avukatlar olarak doğru bulmuyoruz. Ama Türkiye'nin de bir gerçeği var. Türkiye, dinamik ve aktif bir ülke. Bu coğrafyada olmak, yaşamak ve çeşitli şekillerde aktif olmayı da gerektiriyor. Türk yargısı, bugün karşı karşıya olduğu sorun ve sıkıntıları aşacak olgunlukta. Bunu yapabilecek hukukçular da yetişmiştir. Bu hukukçuların çabasıyla hep birlikte yargımızı daha güvenilir, daha aktif ve etkin bir hale getirileceğine olan inancımız da tam" dedi.
"DENETİMLİ SERBESTLİK İNFAZ HUKUKU AÇISINDAN OLUMLU"
'Denetimli serbestlik' konusunda da açıklamalarda bulunan Erbek, söz konusu uygulamanın doğru bir uygulama olduğunun altını çizdi. Ceza yargılaması ve infaz hukukuna sadece bir cepheden bakmanın doğru sonuçlar doğurmayacağı uyarısında bulunan Erbek, "Ceza yargılamasının aslı, suç işleyenin topluma kazandırılmasıdır. Denetimli serbestlik uygulaması ile suçlu, suç işlemekten kaçınacağı bir şekilde tutulması amaçlanıyor. Bu uygulamasının olabilmesi için ağır ceza gerektiren bir suçun fiilen işlenmemiş olması gerek. Medyanın yorum yanlışı nedeniyle bazen kamuoyuna konu çok farklı ve yanlış bir şekilde aktarılabiliyor. Denetimli serbestliğin infaz hukukumuz açısından olumlu olduğu kanaatindeyiz. Zira toplum süreç içerisinde bu uygulamanın faydalarını görecektir" ifadesini kullandı.
"ÖNYARGILARDAN ARINDIRILMIŞ BİR YARGI SİSTEMİ ŞART"
Aziz Erbek, Sakarya'da geride bıraktığımız haziran ayında aralarında 2 emniyet müdürünün de olduğu 35 kişinin cinsel istismarına uğradığı iddia edilen 14 yaşındaki Ö.Ç. ile ilgili davada 'denetimli serbestlik' kapsamında sanıkların tutukluğunun kaldırılmasına yönelik olarak kendisine yöneltilen sorulara da yanıt verdi. Erbek, "14 yaşındaki bir kız çocuğuna tecavüz edilmesi ve bu olayın şüphelilerinin denetimli serbestlik kapsamında salıverilmiş olunması önyargılı bir şekilde değerlendirilmemeli. Bazen gazetelerde yazan, televizyon ekranlarına yansıtılan haberlerde şüpheli ya da sanık daha olayın başında suçlu gibi gösteriliyor. Bu doğru değil. Yargılama sürecinin ardından ancak sonuca ulaşabilirsiniz. Önyargılardan arınmış bir yargı düzenini oluşturmak lazım. Medyanın oluşturduğu bir yargılama düzeni değil, yargının tesis ettiği adalet sistemini kurmak gerek. Ben, denetimli serbestlik ile yapılmak istenenin doğru olduğu kanaatindeyim" yorumunda bulundu. - ADANA
Son Dakika › Güncel › Avukatlardan 'Denetimli Serbestlik Yasası'na Destek - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?