Türkiye'de mangal yakmada kullanılan çam kozalağı, Antalya'dan Avrupa'ya ihraç edilen noel çelenklerinde kullanılıyor.
Hıristiyanların Christmas veya Noel olarak bilinen kutsal bayramı ve yılbaşı kutlamaları için bu yıl yine Türk çiçekleri kullanılıyor. Antalya'da üretimi yapılan başta karanfil olmak üzere gerbera, ronanculus ve demet çiçek süslemelerinde kullanılan yeşilliklerden oluşan 50 milyon dal çiçeğin yılbaşı için ihracatı büyük ölçüde tamamlandı. Türk çiçek sektörünce kesme çiçeğin yanı sıra, Avrupa ülkelerine Noel kutlamaları için Antalya, Isparta ve Burdur'da köylüler tarafından dağlardan toplanan bitkilerden yapılan 2 milyona yakın Noel çelengi de ihraç edildi.
10 MİLYON DOLAR YILBAŞI GELİRİ
Kesme çiçek, çelenk ve süs bitkileri ihracatından bu yılbaşındaki gelirin 10 milyon dolar civarında olduğunu açıklayan Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamülleri İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, Rusya krizi nedeniyle yaşadıkları moral bozukluğundan sonra kesme çiçek ve süs bitkileri sektörünün eski rutinine döndüğünü, bu yılki ihracat rakamlarının da geçen yıl olduğu gibi 400 milyon dal civarında gerçekleştiğini açıkladı. Bu rakamın 50 milyon dalını yılbaşı sevkiyatının oluşturduğunu belirten Bağdatlıoğlu, "Çelenk ve çelenk ürünlerine bakıldığında ise yıl boyunca 6 milyon 200 bin dolarlık ihracat yapıldı" dedi.
KIRMIZI RENK TERCİHİ
Yılbaşında en çok ihracatın İngiltere, Hollanda, Almanya ve diğer Avrupa ülkelerine yapıldığını kaydeden Bağdatlıoğlu, "Christmas döneminde kırmızı ağırlıklı renkler tercih ediliyor. Rusya önemli bir pazarımızdı. Bu pazardaki azalmayı Avrupa'ya bir şekilde sübvanse edebildik, ama mart-nisan aylarında belli zorluklar bizi bekliyor. Bunun hazırlıklarını da şimdiden yapıyoruz. Ağırlıklı 40 ülkeye ihracat yapılırken, yılbaşı nedeniyle 27 ülkeye ürün gönderiyoruz. Tahmin ediyorum ki önümüzdeki yıl sağlanacak destek ve teşviklerle sektör büyümesini sürdürecektir" diye konuştu.
MANGALLIK KOZALAK AVRUPA'DA MASALARI SÜSLÜYOR
Christmas'ın simgesi olan kırmızı rengin ve kozalağın çok önemli olduğunu anlatan Bağdatlıoğlu, kutlamalar için kapılara asılan veya yemek masalarında kullanılan çelenklerin mersin, selvi yaprağı, okaliptus, dağ çileği, Amerikan sarmaşığı, ateş dikeni, fosfor, ayışığı, kızılcık, çam kozalağı, Akseki kozalağı, süs narı gibi bitkilerle yapıldığını söyledi. Bağdatlıoğlu, "Hıristiyanlar için bu taçlar doğum günü, hasta ziyareti ve dini bayramlarda kutsal değere sahip. Birbirlerine hediye olarak verirler ve mutlaka evlerinin kapılarına asarlar. Bu taçlar kutsal sayıldığı için Noel'de daha büyük önem arzeder. Noel gecesi yemek masalarının ortasına büyük mum yakılarak da kullanılır. Bu yeni ve bilinmeyen bir sektör. Geliştirilmesi, teşvik verilmesi gerekiyor. Çünkü bize göre önemi olmayan, mangal yakmada kullandığımız kozalağı katma değerle ciddi bir fiyatla Avrupa'ya satabiliyoruz" dedi. - Antalya
Son Dakika › Güncel › Avrupa'ya 50 Milyon Dal Yılbaşı Çiçeği ve Noel Süsü İhracı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?