Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya, İstanbul Milletvekili AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Şentop, AK Parti İstanbul Milletvekili Ecz. Mehmet Domaç, AK Parti Tekirdağ Milletvekilleri ve DEVA Holding A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Philipp Haas'ın katıldığı görkemli bir törenle hizmete açıldı. Yılda yaklaşık 500 milyon kutu ilaç üretim kapasitesine sahip DEVA, yeni tamamlanan İnhaler İlaç Üretim Tesisleri'nde üreteceği ilaçlarla devletin sağlık bütçesine büyük katkı sağlamayı hedefliyor.
15 milyon TL'lik yatırım
Toplam maliyeti yaklaşık 15 milyon TL olan, astım ve KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı) hastalıklarının tedavisinde kullanılacak ürünlerin üretileceği tesis, 4 ay gibi Türk ilaç sektörü için rekor sayılacak bir sürede hazır hale getirildi. Böylece Türkiye'de üretim yapılmadığından ithal edilmek zorunda kalınan inhaler ilaçları için devletin kasasından döviz çıkması önlenecek. Yeni tesis, Türkiye'deki yaklaşık 5 milyon astım ve 4 milyon KOAH hastası için çare olacak. Sağlık Bakanlığı verilerine göre KOAH'ın Türkiye'de üst sıralarda yer alan ölüm sebeplerinden biri olduğu göz önünde tutulursa, böyle tehlikeli bir hastalık için Türkiye'de ilaç üretilmesi, ilaçlara daha kolay ulaşma imkânı yaratarak hastalar için hayati bir rol oynayacak.
1700 metrekarelik kapalı alan
1700 metrekare kapalı alana sahip ve en son teknolojiyle tasarlanan tesis, hem kendi başına tam bir uzmanlık alanı olan inhalasyon preparatlarının üretilmesine imkân sağlayacak hem de gelecek yıllarda ülkemizin bu alandaki ihtiyaçlarını yerli üretimle karşılayacak. İnhaler İlaç Üretim Tesisi'nin hizmete girmesiyle DEVA'nın "Çerkezköy -1 Yerleşkesi" olarak adlandırdığı 52 bin metrekare arazi üzerine kurulu mevcut 32 bin metrekarelik kapalı alandaki tesislerine 1700 metrekare daha kapalı alan eklendi.
Yılda 2 milyon vial, 180 milyon toz kapsül
Yeni tesiste tek vardiyada yılda 2 milyon aerosol vial, 180 milyon kuru toz kapsül ve 23 milyon BFS vial üretilecek. Böylece söz konusu kapasitesiyle DEVA Çerkezköy İnhaler İlaç Üretim Tesisi, Türkiye'de tüm inhaler ürün çeşitlerini barındıran en büyük tesis konumuna yükselecek. DEVA; İnhaler İlaç Üretim Tesisleri'nin hizmete girmesiyle, ülkemizdeki jenerik ürünlerin kapasitesinin artmasını ve jenerik ürünlerin uluslararası pazarlara açılmasını sağlayarak yerel üretimin artmasına katkı sağlayacak. Geçen yıl 10 yeni ilaç pazara sunarak Türk ilaç sektöründeki güçlü konumunu koruyan DEVA, AR-GE yatırımları için yaklaşık 30 milyon TL; üretim tesisleri için ise yaklaşık 35 milyon TL olmak üzere toplam 65 milyon TL yatırım yaptı.
40 ülkeyle ruhsatlandırma çalışmaları başladı
DEVA, inhaler ürünlerde başta Afrika olmak üzere, Uzak Doğu, Balkanlar ve Orta Doğu ülkelerini kapsayan yaklaşık 15 ülkeyle; solid onkolitik ürünler içinse ABD, Yeni Zelanda ve Avrupa, Afrika ve Balkan ülkeleri yoğunlukta olmak üzere 20 ülkeyle ruhsatlandırma çalışmaları başlattı. İnhaler ürünlerin Avrupa ve ABD pazarına başvuruları için çalışmalar halen devam ediyor. DEVA'nın Avrupa Birliği GMP belgeli tesislerinde üretilen ilaçlar bugün dünyanın 18 ülkesine ihraç ediliyor ve 40'ın üzerinde ülkede ruhsatlandırma faaliyetleri devam ediyor.
"Cari açığın dengelemesinde rol oynayacağız"
Açılış töreninde konuşan DEVA Holding A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Philipp Haas, Türkiye'de iş dünyası ve sanayii destekleyen bir ortam ve ekonomi oluşturduğu için hükümete, Sağlık Bakanlığı'na ve Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'na teşekkür etti. Haas yeni tesislerinin yalnızca Türkiye'de değil, Avrupa ve Amerika'daki ruhsatlandırma koşullarını sağlayacak modernlikte tasarlandığını belirtti. Haas, "Türkiye'de üretilemediği için ithal edilmek zorunda kalınan ilaçlar için devletin kasasından her yıl milyonlarca dolar döviz çıkıyor. DEVA olarak faaliyete geçecek yeni tesisimizde astım ve KOAH hastalıklarının tedavisinde kullanılacak ürünler üreteceğiz. Böylece ilaç sektörü olarak ithalatın azalmasına katkı sağlayarak cari açığın dengelenmesinde rol oynamış olacağız" ifadelerini kullandı.
"7 yılda 500 milyon TL yatırım yaptık"
Yeni İnhaler tesisinin 7 yıllık yoğun çalışma, büyük yatırım ve devlet teşviki sonucunda ortaya çıktığını vurgulayan DEVA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Haas, DEVA ArGe'nin 170 bilim adamı çalışanı ile ilaç sektöründeki en büyük ArGe merkezi ve en büyük yatırım olduğunu söyledi. Haas şöyle devam etti: "Yeni İnhaler tesisi, son 7 yılda gerçekleştirdiğimiz birçok projeden sadece biridir. Deva Holding, son 7 yılda yaklaşık 500 milyon TL yatırım yapmıştır. Şu an üzerinde durduğunuz alan Farmasötik konusunda Avrupa'nın son 10 yıldaki en büyük yatırımıdır. Ayrıca Türkiye'de bu alandaki en büyük doğrudan yabancı yatırımıdır. Bu sene bütün tesislerimiz Alman Sağlık Bakanlığı denetiminden başarıyla geçerek Avrupa Birliği onayını almıştır. Dünya çapında artan hava kirliliği nedeniyle solunum yolu hastalıklarında inhalasyon ürünlerine daha fazla ihtiyaç duyulmaktadır. Deva Holding, bu yeni inhaler tesisinde üreteceği ürünlerle artan ihtiyaca cevap vermek için hazır olacaktır."
100 kişiye yeni istihdam imkânı sağlandı
DEVA Holding A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Philipp Haas "Yeni tesis, öncelikli olarak Türkiye pazarı için üretim yapacak olmasının yanında, dünya pazarına ihraç edilecek ürün imalatına imkân veren mükemmeliyete de sahiptir. Bu tesisten önemli ürünler ihraç etmeyi planlıyoruz ve bu tesisin, hükümetin 2023 ihracat hedeflerine ulaşmasına aktif şekilde katkıda bulunacağına inanıyoruz" dedi.
Philipp Haas, yapılan tahminlere göre dünya ilaç sektöründe İnhaler pazarının 2018 yılında yaklaşık 60 milyar dolara ulaşacağını ve yüzde 40'la en büyük talebin yine ABD'den geleceğinin altını çizerek asıl ihracat hedeflerinin ABD ve Avrupa pazarları olduğunu vurguladı. DEVA'nın dünya standartlarındaki Çerkezköy İnhaler Tesislerinde 21 üretim personeli ve Inhaler ürün geliştirmelerinde 10 Ar-Ge personeli görev alacak. Yaklaşık 100 kişiye istihdam sağlanacak. 2013 yılında ihracatını yüzde 38 artıran DEVA, özellikle İnhaler gibi fark yaratan ürünlerin ihracatına başlamasıyla birlikte bu yıl daha da büyük bir ihracat artışı gerçekleştirmeyi hedefliyor.
"Ülkemiz için hayati önem taşıyor"
Törende konuşan AK Parti İstanbul Milletvekili Ecz. Mehmet Domaç, Türkiye'nin dünyada ilaç üretebilen 36 ülkeden biri olduğunu belirterek bu alanda yapılacak yatırımların ülkemiz için hayati önemde olduğunu vurguladı. Domaç, Deva Holding Yönetim Kurulu Başkanı Philipp Haas'ın Deva'yı satın alarak Türk ilaç sektörüne ciddi yatırımlarda bulunduğunu belirterek "Ne yapılırsa bu ülke içindir. Bu yatırımla Türkiye kendi ilacını bulma imkanına kavuşacaktır. Bu alandaki her yatırım insanlığa ve yaşam kalitesine yatırımdır. Sanayici ve üretici olarak yaptığınız yatırımların karşılığını alırsınız. İnhaler alanı, dünyada giderek yaygınlaşan bir hastalığa yapılan yatırım alanıdır. Solunum hastalıklarına çare bulmak adına yapılan bir yatırım olduğundan önemi diğer yatırımlara kıyasla çok daha fazladır. Biyoteknoloji alanına yatırım yapmak için nanoteknolojiye de ihtiyaç var. Haas'tan oraya da yatırım yapmasını bekliyoruz. Bu yatırımlar devam ettikçe Deva çalışanlarının her zaman yanında olacağız" ifadelerini kullandı.
"İlaç üretimi savunma sanayii değerli"
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Şentop ise ilaç üretiminin stratejik önemde bir alan olduğuna dikkat çekerek ekonomik krizlerde, salgınlarda ve savaşlarda Savunma Sanayii kadar büyük rol oynadığını vurguladı. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'nun Mart 2010'dan beri hem Türkiye'nin ürettiği hem de ithal ettiği ilaçları yerinde denetleyerek onay verdiğini ve böylece ilaç sektörünün gelişimine katkı sağladığını belirtti. Türk ilaç sektöründe 1 milyar dolarlık ihracata karşılık olarak 4.5 milyar dolarlık ithalat olduğunun altını çizen Şentop, Deva'nın yeni inhaler tesisinin bu alanda büyük bir açığı kapatacağını söyledi. Aslen Tekirdağlı olduğunu belirten Şentop şöyle konuştu: "Solunum rahatsızlıkları son yıllarda özellikle yeni doğan çocuklarda hava kirlenmesine bağlı olarak daha fazla görülüyor. Solunum tabiatla insanın en zaruri bağlantısıdır. Solunum sıkıntısı olursa yaşam sıkıntısı da olur. Bu anlamda Deva'nın yeni tesisi bu alanda katkı sağlayacak çok önemli bir yatırımdır."
Toplu kurdele kesimi
Deva İnhaler Tesisi açılışında Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya ve Türkiye Tıbbi İlaç ve Cihazlar Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hüseyin Yılmaz da birer konuşma yaparak astım ve KOAH ilaçlarının üretileceği bir tesisin Türkiye'ye kazandırılmasının öneminden övgüyle bahsetti. Konuşmaların ardından Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya, İstanbul Milletvekili AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Şentop, AK Parti İstanbul Milletvekili Ecz. Mehmet Domaç, AK Parti Tekirdağ Milletvekilleri ve DEVA Holding A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Philipp Haas'ın katılımında toplu kurdele kesme töreni düzenlenerek Deva İnhaler Tesisi hizmete girdi.
Son Dakika › Güncel › Avrupa'nın Son 10 Yıldaki En Büyük Farmasötik Yatırımı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?