Avrupa'nın 28 Ülkesi Bir Türkiye Etmedi - Son Dakika
Güncel

Avrupa'nın 28 Ülkesi Bir Türkiye Etmedi

Avrupa\'nın 28 Ülkesi Bir Türkiye Etmedi

İşsizlik yaygarası kopartanlara kapak!

16.05.2015 10:03

2008'den bu yana Avrupa'da 6 milyon kişi işten atıldı. Türkiye ise 4.2 milyon kişiye iş buldu. Bu durum Avrupa'daki Türkler'e de umut oldu. Paris Büyükelçisi Akil "Her yıl 60 bin Türk Türkiye'ye dönüyor" dedi.

2008 yılının son aylarında ortaya çıkan küresel kriz özellikle Avrupa'da işsizler ordusu yaratırken Türkiye tam tersi bir tablo ortaya koydu.

2008 yılından bu yana Avrupa'nın 28 ülkesinde toplam 5.9 milyon kişi işini kaybederken Türkiye'de aynı dönemde iş bulanların sayısı 4.2 milyon oldu. Türkiye yarattığı bu istihdamla aralarında ABD'nin de bulunduğu 34 OECD ülkesiyle de tek başına yarıştı. Türkiye'de istihdam artışında yaşanan bu gelişme, krizle boğuşan Avrupa'daki Türkler için de umut oldu. Geri dönüşler son dönemde hızla arttı.

Her yıl 60 bin Türk

Paris Büyükelçisi Hakkı Akil, Türkiye'de AB ülkelerinin toplamından daha fazla olan istihdam artışının yılda 50-60 bin civarında Avrupalı Türk'ü Türkiye'ye çektiğini açıkladı. Akil'in paylaştığı verilere göre Avrupa'nın genelinden Türkiye'ye dönen 50-60 bin kişinin en önemli bölümünü Almanya'dan dönenler oluşturdu. Alman Federal İçişleri Bakanlığı Uyum Raporu'na göre, 2006'dan 2013'e kadar geçen altı yılda Almanya'dan Türkiye'ye toplam 220 bin Türk geri döndü.

Fransa gibi çifte vatandaşlığı tanıyan ülkelerde yılın belli bir kısmı Türkiye'de olmak üzere iki ülkede yaşamını sürdürenlerin oranı da arttı. 2012 yılında Uluslararası Strateji ve Güvenlik Araştırmaları Merkezi'nce Almanya'dan Türkiye'ye yönelik beyin göçüne ilişkin yayınlanan rapora göre ise Almanya'da iyi eğitim görmüş vasıflı kişilerin Türkiye'ye yerleştiği ortaya çıktı. Raporda "Almanya'nın vasıflı göçmenlere duyduğu ihtiyaç giderek artarken, vasıflı işçilerin Türkiye'ye dönüyor olması Almanya'nın artık cazibesini yitirdiğine dair bir gösterge" denildi. Söz konusu rapor, özellikle ikinci ve üçüncü nesil vasıflı kişilerin Almanya'nın etkili bir göçmen politikası oluşturamaması ve ayrımcılıktan dolayı Türkiye'ye geri dönme eğilimlerinin giderek arttığına dikkat çekti.

OECD ülkelerini solladık

OECD iş gücü istatistiklerine göre, Türkiye'nin 2007 yılında 20 milyon 738 bin olan istihdam rakamı, 2014 yılında 25 milyon 524 bine çıktı. Buna karşılık 34 üyeden oluşan OECD genelinde yine 2007 yılında 525 milyon olan istihdam rakamı, 2014 yılında 532 milyona ulaştı. Böylece Türkiye'nin 5 milyona yaklaşan istihdam artışı, tek başına 34 OECD ülkesinin toplamına yaklaştı. Pek çok AB üyesinde işsizlik oranının artmasına paralel olarak istihdam rakamlarında önemli düşüşler yaşandı. 28 AB ülkesinde 2008 yılından bu yana işini kaybedenlerin sayısı 5.9 milyonu bulurken 3 milyon kişinin işini kaybettiği İspanya'da işsizlik oranı gençlerde yüzde 55'e çıktı.

İŞSİZLİK ORANI YÜZDE 11.2

Türkiye'de Türkiye'de işsizlik oranı, şubatta bir önceki aya göre 0.1 puan azalarak yüzde 11.2 oldu. TÜİK'in dün açıkladığı verilere göre işsiz sayısı ise aynı dönemde 3 milyon 259 binden 3 milyon 226 bin kişiye düştü. İşsiz sayısı geçen yılın aynı ayına göre ise 401 bin kişi arttı. Aynı dönemde; tarım dışı işsizlik oranı 1.1 puanlık artış ile yüzde 13.2 düzeyine çıkarken, 15-24 yaş grubunu içeren genç işsizlik oranı 3 puanlık artış ile yüzde 20.0'ye çıktı.

İşsizler Almanya'nın teklifini reddetti

Türkiye'den, işçi talep eden Almanya'ya İŞKUR'a kayıtlı işsizlerden olumsuz cevap geldi. 7 Mayıs 2015 tarihinde Avrupa Sabah'ta yayınlanan habere göre, Alman Federal İş Kurumu, Türkiye İş Kurumu'ndan tesisatçı, elektrikçi, hasta bakıcı, tıbbi sekreter, teknisyen başta olmak üzere Türk elemanlar talep etti. Habere göre, İŞKUR'a kayıtlı işsizler, Türkiye'de koşulların daha iyi olduğunu belirterek Almanya'ya gitmeye sıcak bakmadılar.

Star/ Saadet Oruç

Kaynak: Takvim.com.tr

Son Dakika Güncel Avrupa'nın 28 Ülkesi Bir Türkiye Etmedi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement