Almanya'nın Hannover kentinde devam eden CeBIT 2011'de TÜBİSAD standını ziyaret eden Avrupa Komisyonu Dijital Ajanda'dan Sorumlu Komiseri Neeli Kroes, TÜBİSAD'ın bilişim sektörünün Türkiye'nin büyümesine ve istihdamın artırılmasına yönelik stratejik rolünün Türkiye'de geliştirilmesi için yaptığı çalışmalara destek verebileceklerini belirtti.
TÜBİSAD Başkanı Turgut Gürsoy ve TÜBİSAD Başkan Yardımcısı Aydın Ersöz'den Türkiye bilişim sektörü hakkında bilgi aldı.
TÜBİSAD'ın bilişim sektörünün büyüme ve istihdamının artırılmasına yönelik stratejik rolünün Türkiye'de geliştirilmesine yönelik yaklaşımına destek verebileceklerini belirten Kroes, "Beraber yapabileceğimiz birçok çalışma var. Türkiye'nin internet penetrasyon oranlarından çok etkilendim. Genç nüfus potansiyeli de oldukça önemli" diye konuştu.
'Türkiye'nin Dünyanın ilk 10 büyük ekonomisi arasında yer alması ve bilişim sektörünün büyüklüğünün yıllık 160 milyar dolar seviyesine çıkması' şeklinde özetlenen, "2023 hedefi"ne ulaşmak için Türk hükümetinin internetin yaygınlaştırılması, bilişimin geliştirilmesi alanlarında planladığı çalışmalar hakkında bilgi alan Kroes, Türkiye'yi de ziyaret etmek istediğini söyledi.
Türkiye'nin bilgi ve iletişim sektöründe Avrupa'nın en dinamik sektörü olduğunu belirten TÜBİSAD Başkanı Turgut Gürsoy, Kroes'e Türk halkının teknoloji kullanımındaki yatkınlığını da aktardı. Türkiye'deki internet ve 3G kullanımının hızla arttığına dikkat çeken Gürsoy, bu büyümenin Avrupa için büyük fırsatlar içerdiğini vurguladı. Gürsoy, "Türk bilişim ve iletişim teknolojileri pazarı yeniden hacim kazanmaktadır. Avrupa Bilgi Teknoloji Araştırması (EITO) verilerine göre, 2011 yılında sektör yüzde 7,3'lük büyüme ile 21,1 milyar Avro büyüklüğe ulaşacak. 2010 yılında ticaret artışı yüzde 2,1 düzeyinde gerçekleşmiştir. Türkiye, tüm diğer Avrupa ülkelerinden daha hızlı büyüyor. Telekom ve bilgi teknolojileri yakınsaması sektör dışındaki şirketlere önemli olanaklar yaratırken, Türkiye'nin ekonomik büyüme ve istihdamına da katkı sağlamaya devam etmektedir" dedi.
Bölgesel fırsatlarla ilgili potansiyele dikkat çeken TÜBİSAD Başkan Yardımcısı Aydın Ersöz ise, Türkiye'nin Avrupalı firmalar ile birlikte önemli roller üstlenebileceğini belirtti.
Neelie Kroes, AB'nin "Vizyon 2020" doğrultusunda ortaya koyduğu en öncelikli hedefleri arasında yer alan Dijital Ajanda'nın gelişimini yöneten Bakan olarak öne çıkıyor. Digital Ajanda özellikle Avrupa'nın bilgi ve iletişim sektörünü kullanarak rekabet gücünün artırılması, e-vatandaşlık gibi konularda önemli hedefleri içeriyor.
AB Dijital Ajandası nedir?
"Avrupa İçin Dijital Ajanda (gündem)" girişimini Avrupa Konseyi tarafından belirlenen AB stratejisinin ilk adımı olarak 2010 Mayıs ayında devreye sokuldu.
"Dijital Gündem", akıllı, sürdürülebilir ve kapsamlı büyüme için Avrupa 2020 stratejisi altındaki önde gelen yedi girişimden ilkini oluşturuyor. "Dijital Ajanda"nın amacı, hızlı internet ve birlikte işleyen uygulamalarla dijital bir pazar oluşturmak ve bu pazar sayesinde sosyal fayda ve sürdürülebilir bir ekonomik sistem geliştirmek.
Dijital Ajandanın açıklanan 101 eylemi, Avrupa Komisyonu için sadece bir "yapacaklar listesi" değil, aynı zamanda herkesin katılmasını istedikleri bir hareket olarak ortaya çıkıyor.
Son Dakika › Güncel › Avrupa Komisyonu Komiseri, TÜBİSAD Standını Ziyaret Etti - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?