Anadolu Üniversitesi (AÜ) ile Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) arasında 'Göç Okulu' projesi kapsamında iş birliği protokolü imzalandı.
Rektörlük Toplantı Odası'nda gerçekleştirilen imza törenine Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Davut Aydın, UNFPA Türkiye Temsilcisi ve aynı zamanda Azerbaycan, Ermenistan ve Gürcistan Ülke Direktörü Dr. Zahidul Huque, UNFPA Üreme Sağlığı Program Koordinatörü Dr. Gökhan Yıldırımkaya, UNFPA İletişim Sorumlusu Nezih Tavlaş, Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi (İBF) Dekanı Prof. Dr. Nezih Orhon, Anadolu Üniversitesi İBF Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Ayhan Yılmaz, Anadolu Üniversitesi Haber Merkezi Koordinatörü Doç. Dr. Haluk Birsen ve proje yürütücülerinden İBF Basın ve Yayın Bölümü öğrencisi Handan Kaygusuz katıldı.
İki köklü kurum arasında imzalanan iş birliği kapsamında Türkiye'de ilk defa oluşturulacak pilot okul sayesinde, Eskişehir Alpu ve Sevinçler Köyü'nde yaşayan göçer ailelerle sağlıktan eğitime, bilimden kişisel eğitim programlarına kadar geniş bir alanda çalışma yürütülecek. İBF bünyesinde yürütülecek olan ve Türkiye'de ilk pilot okul uygulaması özelliği taşıyan bu proje ile mevsimlik işçilerin çocuklarına ve belli yaş grubundaki yetişkinlerin okuryazarlık oranlarının belirlenmesinin yanı sıra eğitim, sağlık, bilim ve kişisel beceri geliştirme atölyeleriyle birlikte medyanın algılanışı üzerine eğitimler verilecek. 2013-2014 yılları arasında sürdürülecek olan proje, her yıl Şanlıurfa'dan Eskişehir'in Alpu ve Sevinçler köyüne gelen göçer ailelerin bulunduğu bölgelerde kurulacak kamp alanında gerçekleştirilecek. Mevsimlik göç belgeseli ve belgesel fotoğraf çalışmaları ise projenin diğer bir ayağını oluşturacak.
"YAŞAM BOYU ÖĞRENME MERKEZLİ BİR ÜNİVERSİTEYİZ"
Anadolu Üniversitesi adına protokole imza atan Rektör Prof. Dr. Davut Aydın, iki kurum arasında gerçekleştirilen iş birliğinin önemine dikkat çekti. Vizyon olarak UNFPA ile ortak bir payda da buluştuklarını vurgulayan Prof. Dr. Aydın "Vizyonumuz yaşam boyu öğrenme merkezli bir dünya üniversitesi olmaktır. Yaşam boyu eğitim eskiden 7'den 77'ye olarak ifade ediliyordu ama artık bu kavram değişti. Bebek, anne karnında dördüncü ayından itibaren öğrenmeye başlıyor. Vizyonumuz içerisinde önemli iş birlikleri gerçekleştireceğimizi düşünüyoruz. Bizim kurum olarak iki önemli özelliğimiz var; bunlardan ilki organizasyon kabiliyetimizdir. Sizin de içinde olduğunuz Bakü'den Brüksel'e 30 ülkede eğitim öğretim yapan bir üniversiteyiz. Bu ülkelere yakın zamanda Bulgaristan ve Suriye de katıldı. Şu an 32 ülkede faaliyet yürütüyoruz. Hedefimiz; önümüzdeki 3 yıl içerisinde 60 ülkede olmaktır. Organizasyon yeteneğimiz dışında çok önemli bir diğer özelliğimiz ise çeşitliliğimizin çok olmasıdır. Her yaş grubuna hitap eden örgün eğitim, açıköğretim, uzaktan öğretim ve sertifika programlarını kullanıyoruz. Tematik çeşitliliğimiz, ülke çeşitliliğimiz, program çeşitliliğimiz ve öğretim üyesi çeşitliliğimiz var" dedi.
Anadolu Üniversitesi'nin 55 yıllık bir geçmişe sahip olmasına rağmen çok hızlı yol aldıklarını da aktaran Aydın, "Bilgi ve iletişim teknolojileri konusunda dünyada en ileri düzeyde altyapıya sahip olan bir üniversiteyiz. Dijital kitaplar, sesli kitaplar ve sertifika programları ile tam yaşam boyu eğitim üniversitesiyiz. Bu nedenle çok önemli bir iş birliğinin başlayacağını düşünüyorum. Geniş bir coğrafyada global kurumlarla iş birliğimizi sürdürüyoruz. Sizinle de bu kapsamda çalışma yürüteceğiz. Bu iş birliğimizin adı da 'Göç Okulu'. Tekrar hayırlı olmasını diliyorum" ifadelerini kullandı.
"BU İŞ BİRLİĞİ İLE ÇOK GÜZEL İŞLER BAŞARACAĞIZ"
UNFPA adına iş birliğine imza atan Dr. Zahidul Huque ise, Anadolu Üniversitesi ile çok güzel işler başaracaklarını ve böylesi bir iş birliğini imzalamaktan çok memnun olduklarını kaydetti. Genel olarak UNFPA'nın işleyişi ve misyonu hakkında bilgiler veren Huque "UNFPA olarak 140 ülkede özellikle erkekler, kadınlar ve çocuklar için faaliyetler yürütüyoruz. Her hamileliğin ve doğumun güvenli olması için çalışmak gibi genel bir prensibimiz var. Bunu hayata geçirmek için çalışıyoruz. Üreme sağlığı ve nüfus yapılanmaları ile ilgili datalar konusunda faaliyet yürütüyoruz. Toplumsal cinsiyet eşitliği en çok üzerinde durduğumuz konuların başında geliyor. 40 yıldan fazla bir süredir Türkiye'de bulunuyor ve Türk Hükümeti ile birlikte çalışıyoruz. Burada da sizin ekibinizle birlikte çalışacağımız için çok mutluyuz" diye konuştu. - ESKİŞEHİR
Son Dakika › Güncel › AÜ ile UNFPA Arasında Dev İş Birliği - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?