SONER KILINÇ - Dünya Atlı Okçuluk Federasyonu Başkanı Güney Koreli Kim Yang Sup, atlı okçuluk sporunun UNESCO tarafından korunmasını ve desteklenmesini beklediklerini söyledi.
Avrupa Atlı Okçuluk Şampiyonası nedeniyle Uşak'ta bulunan Sup, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yüzlerce yıllık geçmişe sahip olan atlı okçuluğun özellikle son 30-40 yılda önemli gelişim gösterdiğini ifade etti.
Bu spor dalına, son yıllarda çok sayıda ülkenin de ilgi gösterdiğini ve yayılışının hızlı şekilde devam ettiğini bildiren Kim Yang Sup, "Bu gün pek çok ülkede atlı okçuluk yapılıyor. Uşak'ta ki Avrupa Şampiyonası'na aralarında Ürdün, Macaristan, Polonya, Almanya, Fransa, Yunanistan, İsveç, Finlandiya, ABD, Malezya, Güney Afrika, Bulgaristan, Romanya, Lüksenburg, Güney Kore, ve Türkiye'dan 46 sporcu katılıyor. Turnuvaya katılmak isteyen ancak değişik nedenlerden katılamayan ülkeleride sayarsak dünya coğrafyasının büyük çoğunluğunda bu spor yapılıyor" diye konuştu.
Bu sporun, atın bulunduğu tüm coğrafyalarda yapılabileceğine, bununla ilgili Kore ve Avrupa'da çok başarılı çalışmalar yürülütlüdüğünü bidiren Sup, Türkiye'de de atlı okçuluk sporunun son yıllarda hızlı bir gelişim sergilediğini, organizasyona ev sahipliği yapmasından mutlu olduklarını söyledi.
Atlı okçuluğun tek başına bir spor dalı olarak değerlendirilmemesi gerektiğini kaydeden Kim Yang Sup, "Atlı okçuluğun UNESCO tarafından korunmasını ve desteklensenini istiyor ve önemsiyoruz. Günümüzde atlı okçuluğun bir spor halinde yaşatılması için her türlü gayreti gösteriyoruz. UNESCO desteklerse atlı okçuluk çok iyi yerlere gelebilir" dedi.
Türkiye Okçuluk Federasyonu Atlı Okçuluk Asbaşkanı Cumhuriyet Üniversitesi Tarih Bölümü Araştırma Görevlisi Hilmi Arıç ise atlı okçuluğun Türkiye'de yüzlerce yıldır yapıldığını, ancak son 7-8 yılda spor dalı olarak ilgi görmeye başladığını söyledi. Türkiye'de 50'ye yakın atlı okçuluk yapan sporcu bulunduğunu kaydeden Arıç, okçuluğun, insanlık tarihi kadar eski olduğunun inkar edilemeyeceğini kaydetti.
Arıç şöyle konuştu:
"Türklerde okçuluk çok önemli. Okun ve yayın ön plana çıktığı medeniyetler, Mezopotamya'da özellikle yer almıştır ve savaşlarda kullanılmaya başlanmıştır. Orta Asya'da Türk kavimleri, savaşlarında oku ve yayı batıdan daha farklı, özellikle at belinde ve hatta yakın mesafede kullanmıştı. Günümüzde ise bireysel destekler sayesinde bu spor ülkemizde yeniden hayat buldu. Umut ediyorum atlı okçuların sayısı hızla artacak ve bu tarihsel değer yaşatılmaya devam edecek"
Son Dakika › Güncel › Atlı Okçular UNESCO'dan destek bekliyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?