Artvinli Türkçe öğretmeni İbrahim Bülbül, hazırladığı Atık Yağ Depolama Projesi ile Türkiye'de oluşan 350 bin ton atık yağın 160 bin tonunun biyodizel olarak geri kazandırılmasını amaçlıyor.
Artvin Gazi Ortaokulu öğretmeni Bülbül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de oluşan 350 bin ton atık yağın sadece yüzde 2'sinin geri dönüşüme kazandırılarak biyodizele dönüştürüldüğüne belirtti.
Kalan yüzde 98'inin ise çevreyi kirlettiğini ifade eden Bülbül, "Bunca atık yağ çevreyi kirletirken enerji fakiri ülkemiz her yıl petrole milyarlarca dolar ödemektedir. Milli servet boşa heba oluyor" dedi.
Biyodizelin, ayçiçek, soya, kanola, aspir gibi yağlı tohum bitkilerinden elde edilen yağların veya hayvansal yağların, katalizör eşliğinde kısa zincirli bir alkol ile reaksiyonu sonucu açığa çıkan ve yakıt olarak kullanılan ürün olduğunu dile getiren Bülbül, şunları söyledi:
"Evsel kızartma yağları ve hayvansal yağlar da biyodizel hammaddesi olarak kullanılabilir. Biyodizel doğrudan veya motorine katılarak kullanılan ve hava kirliliğini azaltan organik ve çevreci bir yakıttır. Fosil yakıtların tükeniyor olması ve bu nedenle petrol fiyatlarının giderek yükselmesi, biyodizeli alternetif yakıt kaynağı yapmıştır. Ayrıca fosil yakıtların kullanımından doğan büyük çevre zararları ve bunların telafisi için yapılan büyük harcamalar çevreci biyodizele talebi artırmıştır."
Bülbül, hazırladığı projenin, evlerde mutfak tezgahında, lavabonun yanında açılacak küçük bir atık yağ lavabosu ve gideriyle kazan dairesine kurulacak atık yağ tankında toplanmasını içerdiğini anlatarak, "Yeni yapılacak binalarda kurulacak ayrı bir tesisatla, mevcut binalarda ise tezgahın altından geçen ve binanın dışından döşenecek atık yağ borusuyla kazan dairesinde kurulacak atık yağ deposunda toplanacak. Depoda biriken yağlar yetkili firmalara ait tankerlerle belirli aralıklarla toplanacak ve atık yağlar geri dönüşüm rafinerilerinde biodizele dönüştürülerek ekonomiye kazandırılacak" diye konuştu.
"Türkiye'deki dizel araçların yakıt ihtiyacı rahatlıkla karşılanabilecek"
Kurulacak sistemle Türkiye'de oluşan 350 bin ton atık yağın 160 bin tonunun biyodizel olarak geri kazandırılmasıyla 8 bin tanker dolusu yakıtın ülke ekonomisine kazandırılacağını savunan Bülbül, böylece Türkiye'deki dizel araçların yakıt ihtiyacının rahatlıkla karşılanabileceğini söyledi.
Bülbül, projenin hayata geçmesi halinde çevre kirliliğinin önüne geçilip enerjide dışa bağımlığın azalacağını öne sürerek, "Yeni bir iş kolu oluşacak ve binlerce insan iş sahibi olacak. Yağın toplanması, taşınması ve kurulacak dönüşüm istasyonlarında istihdam sağlanacak. Projeyi belediyeler gelir elde etmek amacıyla uygulayabilir. Kuracakları dönüşüm rafinerileriyle ciddi gelir elde edebilirler" dedi. - Artvin
Son Dakika › Güncel › Atık Yağların Geri Kazanımı İçin Proje Geliştirdi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?