Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, atıkların ekonomiye kazandırılmasında büyük başarı elde edildiğini bildirdi.
Bakanlık'tan yapılan yazılı açıklamaya göre, Türkiye'de son bir yılda geri kazanım faaliyetleri sonucu sağlanan katma değer 1 milyar lirayı aştı.
Bakan Erdoğan Bayraktar, konuyla ilgili, Türkiye'nin patlayan çöp yığınlarından düzenli katı atık depolama sahalarına geçtiğini belirtti.
Bu yıl itibarıyla 68 düzenli depolama tesisinde 44 milyon kişiye hizmet verildiğini bildiren Bayraktar, vahşi çöp depolama sahalarının rehabilitasyonu da dahil 227 katı atık projesine toplam 131 milyon 354 bin lira maddi destek verdiklerini kaydetti.
Türkiye'nin geri dönüşümde büyük ivme kazandığına işaret eden Bayraktar,
"Ambalaj atıkları, lisanslı toplama-ayırma ve geri dönüşüm tesisleriyle kaynağında ayrı toplanıyor. Bu tesislerin sayısı 2003'te 28 iken, geçen yıl sayı 496'ya ulaştı. Geçen yıl yaklaşık 2 milyon 500 bin ton ambalaj atığı geri dönüştürüldü" ifadelerini kullandı.
Tehlikeli atıkları da ekonomiye geri kazandırdıklarına dikkati çeken Bayraktar, 2003'te 18 olan tehlikeli atık geri kazanım tesisi sayısının geçen yılın sonunda 201'e yükseldiğini, ayrıca 610 bin ton tehlikeli atığın geri kazandırıldığını vurguladı.
-Katı atık depolama sahaları 2023 sonuna kadar rehabilite edilecek-
Düzensiz katı atık depolama sahalarının tümünün 2023'ün sonuna kadar rehabilite edileceğini bildiren Bayraktar, 2003'te 15 olan katı atık düzenli depolama sahasının geçen yılın sonunda 59, bu yıl Eylül ayı sonunda ise 68'e ulaştığını, bu sahalarla 44 milyon vatandaşa katı atık hizmeti verildiğini kaydetti.
Bayraktar, 2017 sonuna kadar ülke çapında 120 katı atık düzenli depolama sahasının tamamlanacağını, bu sayede belediye nüfusunun yüzde 80'ine hizmet verileceğini ifade etti.
-12 tesiste çöp gazından elektrik elde ediliyor-
Katı atık depolama tesislerinden 12'sinde çöp gazından elektrik üretildiğine değinen Bakan Bayraktar, şöyle devam etti:
"Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın uygulamalarıyla, 30 çimento fabrikasında atıklar enerji geri kazanımı amacıyla ek yakıt olarak kullanılıyor. Bu yönde yürütülen faaliyetler sonucu yaklaşık 300 bin ton atık enerji amaçlı kullanılmış, yurt dışına petrokok ithalatı amacıyla ödenen 7 milyon liradan tasarruf sağlanmıştır. Ayrıca çimento fabrikalarında atıkların enerji amaçlı kullanımı sayesinde 580 bin kişilik bir yerleşim yerinin elektrik enerjisine eşdeğer enerji sağlanmaktadır."
-Atık toplama noktaları her yerde-
Türkiye'nin, atıkların geri dönüşümünde çoğu Avrupa ülkesinden ileride olduğunu belirten Bayraktar, atık pil toplama faaliyetlerinin okullar, PTT şubeleri, alışveriş merkezleri, hastaneler, sağlık merkezleri, oteller gibi 50 bini aşkın noktada gerçekleştirildiğini bildirdi.
Bayraktar, yılda 10 bin tonun üzerinde kullanılmış kızartmalık yağ olmak üzere yaklaşık 100 bin ton bitkisel atık yağ toplanarak geri dönüştürüldüğünü bildirdi.
-Geri kazanım tesislerinde 60 bin kişiye istihdam-
Bakanlığın lisanslandırdığı 956 geri kazanım tesisinde 60 bin kişinin istihdam edildiğini belirten Bayraktar, şu ifadeleri kullandı:
"Geri kazanım faaliyetleri sonucu sağlanan katma değer yıllık 1 milyar lirayı aştı. Atık altındır. Atıktan gerek geri kazanım malzemeleri gerekse enerji elde edilerek ekonomik kazanç sağlıyoruz, ülke ekonomisine katkıda bulunuyoruz. Bir taraftan da atıkların çevreye olumsuz etkilerini engelliyoruz.
Atığı toplamak ve değerlendirmek üzere her çabayı sergiliyoruz, atık toplama noktalarını ülkenin her yanında yaygınlaştırıyoruz. Bugün PTT noktalarından alışveriş merkezlerine, camilerden devlet dairelerine, parklara kadar birçok toplama noktası oluşturduk. Bunu daha da artıracağız. 2013'te vatandaşımızın karşısına daha modern ve daha yeni projelerle çıkıp atıkları azami ölçüde değerlendirmek için çalışacağız."
Muhabir: Esra Altınmakas
Yayıncı: Tolga Özgenç - ANKARA
Son Dakika › Güncel › 'Atık Altına Değerinde' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?