Panelde, Atatürk ve Cumhuriyet'in kadına kazandırdığı haklar, kadının yaşamdaki önemi ve toplum hayatında kadının rolü konuşuldu.
Yaşar Üniversitesi'nde düzenlenen, oturum başkanlığını Yaşar Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Hukuk Fakültesi Dekan Vekili Prof.Dr. Ali Nazım Sözer'in yaptığı panelde, Dokuz Eylül Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Kemal Arı, Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi Kamu Hukuku Bölüm Başkanı Uluslararası Hukuk Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof.Dr. Fevzi Demir, Ege Üniversitesi İzmir Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdür Vekili, Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr. Olcay Pullukçuoğlu Yapucu konuşmacı olarak katıldı.
Prof.Dr. Kemal Arı panelde yaptığı konuşmada; "Dünyanın neresine giderseniz gidin, Mustafa Kemal Atatürk ile ilgili bir iz, bir işaret, bir söz bulursunuz ve göğsünüz kabarır. Atatürk, sadece biz Türkler için önemli değildir. O, dünya milletlerinin saygı duyduğu, tarihsel bir kişiliktir. Kadınlara kazandırdığı haklar, bunun için verdiği emek ve gösterdiği çaba yönüyle de diğer liderlerden farklılaşmaktadır. Atatürk, kadınların eğitiminin erkeklerin eğitiminden çok daha önemli olduğuna inanırdı. Kadının cemiyeti yarattığını, çocukların önce anne kucağında öğrenip hayata atıldıklarını söylerdi. İşte bu nedenlerle, kadın mutlaka toplumun içinde var olmalıdır. Toplumun %50'sini oluşturan kadınlar mutlaka eğitim görmeli, yaşamın içinde daha fazla rol almalıdır." diyerek kadının yaşamdaki rolünü ve Atatürk'ün kadına verdiği önemi vurguladı.
Cumhuriyet öncesi ile Cumhuriyet sonrasında kadına bakışı anlatan Doç.Dr. Olcay Pullukçuoğlu Yapucu yaptığı konuşmada: " Tüm dünyada kadın, modernleşmeyle birlikte önem kazandı ve yaşamın içine dahil oldu. Kadının toplumdaki yerini kazanması ve yeni bir kimliğe bürünmesi modern çağın gerekliliği olarak görülür. Toplumun modernleşmesi elbette kolay değil. Gelenek, kültür ve eğitim önemli. Toplumsal düzeni sağlayan geleneksel yapılardır. Türk kadını, modernleşme yönünde önemli adımlar atmış, Atatürk'ün kadına tanıdığı haklar ve devrimleriyle hak ettiği konuma gelmiştir." dedi.
Prof.Dr.Fevzi Demir paneldeki konuşmasına Atatürk'ün şu sözleri ile başladı: "İnsanlar takdir edilmek ve yaşamak üzere dünyaya gelmiştir. Yaşamak demek, bir şeyler yapmak demektir. Toplumun yarısının bir şeyler yapıp, yani çalışıp diğer yarısının çalışmadığı durumda toplum felç olmuş demektir. Toplumumuza bilim ve fen gerekliyse, bunun hem erkeklerimize hem de kadınlarımıza öğretilmesi gerekir." Fevzi Demir konuşmasına şöyle devam etti: "Birlikte çalışılıp üretilirse, daha çok refaha erişeceğiz. Birlikte yaşam budur ve uygar bir toplum ancak böyle çıkar. Kadınlarımız, ülke yönetiminde, bakanlıklarda, şirket yönetimlerinde daha fazla yer aldıkça çok daha ileri gideceğiz."
Panelin sonunda oturum başkanı ve konuşmacılara günün anısına plaket takdim edildi. Konuşmacılar plaketlerini Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Cemali Dinçer'in elinden aldı. Panelistlere, Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından 2017 yılında ikinci baskısı yapılan, tarihçi Cemal Kutay'ın, Atatürk'ü ve devrimlerini anlatan "Ne Buldu, Ne Bıraktı" isimli kitabı hediye edildi.
Son Dakika › Güncel › 'Atatürk'ün Kadına Bakışı ve Devrimleri' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?