Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği yaşamın sürekliliğini temsil eden, atadan kalma tohumlarımızı korumak için Adım Adım Oluşumu ortaklığıyla başlattığı Tohum Takas Ağı Kampanyasını Şişli %100 Ekolojik Pazarda tanıttı.
Buğday hareketinin 22 yıldır attığı tohumlar, 10 yıldır Buğday Ekolojik Yaşamı destekleme Derneği'nin projeleriyle meyve veriyor... Yaşamın sürdürülebilirliğinin atalık tohumlarımızı korumakla mümkün olabileceğini savunan Buğday Derneği, 10. Yılında Adım Adım Oluşumu ortaklığıyla başlattığı Tohum Takas Ağı Kampanyası'nı 11 Şubat 2012 Cumartesi günü Şişli %100 Ekolojik Pazarda tanıttı.
Buğday Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Güneşin Aydemir, "Var ile yokun tam ortasındayız. Atalık tohumlarımız hem varlar ama hem de yok oluyorlar. Buğday Derneği, bu tohumların daha fazla ekilmesi, çoğalması ve paylaşılması için çalışıyor. Herkesi bu kampanyaya destek olmaya çağırıyoruz" derken, oyuncu Alper Kul da geri dönülemez bir hale gelmeden önce atalık tohumlarımızın önemine dikkat çekmek için bir arada gelindiğinin altını çizdi. Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül ise geçen yıl kaybettiğimiz Buğday Derneği'nin kurucusu ve vizyoneri Victor Ananias'ı da andığı konuşmasında tohumlarımızı korumak ve sahip çıkmak zorunda olduğumuzu vurguladı.
Atalık tohumlarımızdan deli bezelye çizimli tişört giyen Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül'ün başlatması ve Volkan Arslan'ın çaldığı tulum sesi eşliğinde atalık tohumlar için Pazar çevresinde sembolik bir koşu gerçekleştirildi. Osmanlı çileği, pembe domates, deli bezelye ve kavılca buğdayı çizimlerinin yer aldığı ARANIYOR tişörtleri giyen Adım Adım koşucuları, aralarında Alper Kul, Şehnaz Sam'ın da olduğu sanatçılar eşliğinde atalık tohumlarımız için koştular. Şişli %100 Ekolojik Pazarın en sadık müşterilerinden ve destekçilerinden olan Şehnaz Sam kampanyaya etkinlikte seslendirdiği şarkılarıyla destek verdi.
Geleceğimizin teminatı evladiyelik tohumlarımızın korunmasını, gelecek kuşaklara aktarılmasını ve bu konuda bir farkındalık yaratmayı hedefleyen kampanya ile yerel çeşitleri ekiminin sürdürülmesinin yaşamsal önemine işaret eden Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği, Tohum Takas Ağı Projesi'ni, yerel çeşitlerin korunması ve sürekliliğini sağlamak üzere yürütüyor.
Geçtiğimiz yıl Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği'nin TaTuTa (Tarım Turizm Takas) Ekolojik Çiftlik Ziyaretleri sistemine yeni çiftliklerin katılması için, 33. Avrasya Maratonu'nda da adımlarını Buğday Derneği için atan Adım Adım Oluşumu, 4 Mart 2012'de Antalya'da yapılacak Runtalya Maratonu'nda adımlarını bu kez atadan kalma tohumlarımızı korumak için atacak.
Kampanya kapsamında Tohum Takas Ağı projesi için 10 Ekim 2012 tarihine kadar 60 bin lira bağış toplanması hedefleniyor. Proje kapsamında artık üretim sistemlerimizde çeşitli nedenlerden dolayı yer almayan, kullanımı azalan atalık tohumlarımız farklı bölgelerde araştırılacak, tanımlanacak, ekimi yapılarak çoğaltılacak ve bir takas sistemi üzerinden paylaşılacak.
Tarımsal biyoçeşitliliğimizin parçası yerel çeşitlerimizin yeniden toprağa kavuşmasını, varlıklarının ve özelliklerinin sürekliliğini sağlayarak gelecek nesillere aktarılabilmesi için TaTuTa ve diğer ekolojik çiftliklerde ekilmesi sağlanacak. Elde edilen bu tohumluklar ve her bir tohuma özgü bilgiler, düzenlenecek olan etkinliklerde ve web tabanlı takas ağıyla çiftçiler ve tohumları ekmek ve takas etmek isteyen herkesle paylaşılacak.
Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği, Adım Adım koşucularına ve bağışçılarına geleceğin tohumlarına verdikleri destek için teşekkür ediyor, herkesi yaşamın sürekliliği için Anadolu'nun ambarından kurda, kuşa, aşa tohumlarımıza destek vermeye çağırıyor.
Kampanyaya http://bugday.org/portal/adimadim.php linki tıklanarak ya da proje için özel olarak açılan hesaba (Garanti Bankası Karaköy Şubesi Şube No: 400 Hesap No: 629 55 32) havale yaparak destek verilebiliyor.
İletişim İçin: Mine Eroğlu 0212 252 52 55/ 0535 833 71 87
www.bugday.org
Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği: Buğday hareketi, 1990 yılından bu yana yaşamını sürdürürken diğer yaşamlarla uyum içerisinde ve ekolojik bütüne saygılı bir toplum hayalini besleyerek sürdürdüğü çalışmalarını 2002 yılında Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği çatısı altında kurumsallaştırdı.
Dernek, hiçbir aşamasında çevre ve insan sağlığına zarar vermeyen sürdürülebilir tarım yöntemlerinin yaygınlaştırılması; geleneksel süreçteki üretimlerin korunması, sürdürülmesi; yerleşimleri, üretim ve tüketimleri ile yaşamları doğayla uyum içinde olan insan topluluklarının varlıklarının sürmesine katkıda bulunulması; bu alanda yaşayan örneklerin desteklenmesi, yeni örnekler oluşturulması ve bu örneklerin sürdürülebilir hale gelmelerinin desteklenmesi, insan gereksinimlerinin ekosistem döngülerine uyum içinde yeniden tanımlanması; doğal gereksinimlere denk düşen üretim ve tüketim modellerinin ve teknolojilerinin desteklenmesi ve uygulanması; bireyin doğa ve çevresi içerisinde yaşayabilmesi için bilgilendirilmesi ve becerilerini geliştirebilmesi amacıyla faaliyet alanları yaratılması, bilgi ve kültür alışverişini sağlayan turizm anlayışının geliştirilerek uygulanması yolunda projeler yürütüyor.
Son Dakika › Güncel › Atalık Tohumlarımızı Koruma Çağrısı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?