Astronot gıdasının ham maddesi olarak tanınan kinoa, bölgenin kurak olması ve şartların el vermesi nedeniyle Kırıkkale'de de ekilmeye başlandı.
Balışeyh ilçesine bağlı Beyobası köyündeki 15 dekarlık tarlaya ekilen kinoanın, araziye uyumu ve verimine bakılarak ilerleyen yıllarda alternatif ürün olarak ekilmesi planlanıyor.
"YENİ BİR BİTKİ"
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Recep Kırbaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kinoanın, Kırıkkaleli ve Türk çiftçiler için yeni bir bitki olduğunu, bitkinin daha çok İspanya, Portekiz, Peru, Kolombiya, Bolivya ve Şili'nin de aralarında bulunduğu ülkelerde ve And Dağları'nın eteklerinde yetiştirildiğini söyledi.
"YÜKSEK BESLEYİCİ ÖZELLİĞİ VAR"
Kinoanın geçmişinin, 5 bin yıl öncesine dayandığını belirten Kırbaş, "İnkaların kinoayı ektiği, arkeolojik kazılarda tespit edilmiştir. Pirinç ve buğday gibi tahıl grubunda yer alan bir bitki. Kinoa, protein, vitamin ve mineraller yönünden zengin ve NASA'nın araştırmalarına konu olmuş. Çünkü daha küçük hacimlerde daha yüksek besleyicilik özelliği var. Bundan dolayı uzmanlar uzay yolculuklarında bu bitkiden yararlanma yoluna gitmişler" diye konuştu.
ASTRONOTLARIN TERCİH ETME NEDENİ...
Kırbaş, kinoanın 100 gramında 370 kalori enerji, yaklaşık 6 gram yağ, 70 gram karbonhidrat ve 6 gram lif bulunduğunu anlattı. Kinoa'nın temel aminoasitlerle birlikte bol miktarda kalsiyum, demir ve fosfor içerdiğini ifade eden Kırbaş, astronotların az yer kaplayıp besleyici özelliği yüksek bu bitkiden yapılan yiyecekleri tercih ettiklerini vurguladı.
"KURAK BÖLGELERDE YETİŞMESİ AVANTAJ"
Kırbaş, kinoayı ilk etapta 15 dekarlık alanda yetiştireceklerini belirterek, "Kinoa bitkisinin tohumunu ilgili firmadan temin ettik ve ekimine başladık. Bitki, bin-4 bin metre yükseklikteki alanlarda yetişiyor. İki buçuk metreye varan boyu var. Toprak şartlarına çok geniş bir adaptasyon yeteneğine sahip. Kurak bölgelerde yetişiyor olması da bizler için avantaj" dedi.
"ÇÖLYAK HASTALARI DA TERCİH EDİYOR"
Kinoanın, çölyak hastaları için de tamamen doğal bir ürün olduğuna dikkati çeken Kırbaş, sözlerini şöyle sürdürdü:
"İçerisinde gluten bulunmadığı için çölyak hastaları da tercih etmektedir. Dekara 200 gram ekip, 200 kilogram verim bekliyoruz. Şu anda pazarlama konusunda bir sorunumuz yok. Tohumu temin ettiğimiz firma ürünü de alma garantisi verdi. Sözleşmeli üretim söz konusu. İlimiz topraklarına ve yüksekliğine uygun bitki olacağını bekliyoruz."Kırbaş, kinoanın hububat ekim ve hasat makineleriyle işlenebildiğini de sözlerine ekledi.Kinoanın ekimini yapan çiftçi Yunus Emre Akyüz de bitkiyi, İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü mühendislerinin önerdiğini söyledi. Kinoa ekiminde ilçeye öncülük yaptıklarını belirten Akyüz, "Çiftçiye alternatif bir ürün olacağına inanıyoruz" dedi.
Son Dakika › Güncel › Astronot Yiyeceği 'Kinoa' Kırıkkale'de de Yetişecek - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?