Assos Tekrar Liman Kenti Olacak - Son Dakika
Güncel

Assos Tekrar Liman Kenti Olacak

Assos Tekrar Liman Kenti Olacak

Çanakkale'nin Ayvacık İlçesi'nde, tarih boyunca önemli bir liman ticareti merkezi olan Assos Antik Kenti, eski kimliğine tekrar kavuşacak.

18.11.2016 11:19

Çanakkale'nin Ayvacık İlçesi'nde, tarih boyunca önemli bir liman ticareti merkezi olan Assos Antik Kenti, eski kimliğine tekrar kavuşacak. Ayvacık Belediye Başkanı Mehmet Ünal Şahin, 2018'e kadar hizmete açılmasını hedeflediği iskele sayesine hedefe ulaşılacağını açıkladı.

Ayvacık Belediye Başkanı AK Partili Mehmet Ünal Şahin, ilçenin güzelliklerini paylaşmak ve dünyaya tanıtmak için Assos bölgesine bir iskele yapmayı hedeflediklerini açıkladı. Ayvacık altında Büyük Husun Köyü sahiline yapılacak iskele için belediye fizibilite çalışması yaptırarak, projeyi hazırladı. Proje maliyeti yaklaşık 4 milyon lira olan iskelenin ihalesi, Kalkınma Bakanlığı'nın onayı halinde, gelecek yıl yapılacak. Tamamen turizm amaçlı kullanılacak iskele, 2018 yılında hizmete girecek.

MİDİLLİ PETRA'YA GÜNÜBİRLİK SEFER HEDEFİ

Başkan Şahin, bölgede kara ve hava yolu ulaşımında bir sıkıntı olmadığını ama Ayvacık bölgesinin köyleriyle bir bütün olarak güzelliklerini tanıtmak için deniz yolu ulaşımının da şart olduğunu söyledi. Başkan Şahin, Ayvacık'ta 80 kilometreye yakın kıyı şeridi olduğunu, ancak bir iskele bulunmadığını belirterek, şunları söyledi:

" Gülpınar, Küçükkuyu, Babakale balıkçı barınakları ile iskele karıştırılıyor. Biz iskeleyi, deniz yolu ulaşımı için istiyoruz. Yunanistan'ın Midilli Adası'ndan buraya gelmek isteyenler var. Buradan oraya gitmek isteyenler var. Biraz daha bu bölgeyi çeşitlendirelim. Oradaki turisti buraya, buradaki turisti oraya götürelim istiyoruz. Yapacağımız iskeleden, Midilli Adası'nın plajlarıyla ünlü Petra beldesine günübirlik seferler başlatmak hedefindeyiz. Ayvacık'ın, 67 köyüyle birlikte hepsinin ayrı ayrı özellikleri var. Kimi peynir yapıyor, kimi höşmerim yapıyor, kimi halı dokuyor. Kimi patik yapıyor, kimi kekik, defne topluyor, kimi kaşık yapıyor. Bu güzellikleri paylaşmamız lazım. Bu özellikleri göstermemiz lazım. Assos kazılarında pek çok önemli buluntu gün yüzüne çıkarılıyor. Bunları ülkemizdeki turizmcilerle, halkımızla paylaşmak istiyoruz. Aynı zamanda dış dünyayla da paylaşalım. Çok güzel eserler çıkıyor. Bunlar dünya markası. Bunun içinde ulaşım lazım. Hava yolunda problem yok. Çünkü Edremit'teki Kocaseyit Havaalanı da, Çanakkale Havaalanı da bölgemize 70 kilometre. Çevreye ve hiç kimseye zararı olmadan yapacağımız iskele ile Ayvacık'ı, Assos'u deniz yoluyla yeniden dünyaya açalım istiyoruz. Aynı noktadan Ayvalık'a körfez geçişini de sağlayacağız."

ASSOS'UN ÖNEMLİ OLMASI LİMANA BAĞLI

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı ve Assos Kazıları Başkanı Prof. Dr. Nurettin Arslan ise, yapılacak iskelenin antik kente ziyaretçi sayısını arttıracağına inandığını belirtti. Yapılan araştırmada kentin 2 ayrı dönemde ayrı limana sahip olduğunu belirten Arslan, "Birisi bugün kullanılan modern liman. Bir de onun doğusunda kalan ikinci liman. Burada bazı kalıntılar var. Gemilerin onarımı için yapılmış tersanenin varlığını gösteriyor. Küçük limanın gemilerin onarımı için, diğerinin ise ticaret için kullanıldığını söyleyebiliriz. Assos'un bu kadar önemli olması hiç şüphesiz limana da bağlı. Ticaret, antik dönemin en önemli gelir kaynaklarından birisi. Ancak, Roma döneminde gemi teknolojisinin değişmesiyle bu kentler önemini kaybediyor. Çünkü gemi İskenderiye kentinden, Mısır'dan yüklediği yükü hiçbir yere uğramadan 1 ayda Roma'ya ulaşabiliyor. Ama önceki dönemlerde gemiler kıyıya paralel ve gündüzleri gidiyordu. Rüzgarı hep arkasına almak zorunda. O yüzden kıyı boyunca her limana uğramak zorundaydı. Bazen rüzgar uygun olmazsa orada aylarca beklediği için hem mal değiş tokuşu, hem de zorunlu demir atma nedeniyle ticaret önemli bir faktördü burası için" diye konuştu.

ASSOS LAHİTLERİ BURADAN İHRAÇ EDİLDİ

Assos'un lahitlerinin ihracatının da deniz ticaretinde önemli bir rol oynadığına dikkat çeken Prof. Dr. Nurettin Arslan, "Bu kentin lahitleri de önemli. Andezit dediğimiz, volkanik dediğimiz bir taş. Arkeolojide sarkofaj deniyor. Bu kelimeyi de ilk kez kullanan Romalı yazar Plinius, yazdığı 36 ciltlik eserde, 'Assos'ta bir taş türü var. Adına sarkofaj derler, et yiyen. İçine koyduğunuz cesetlerden geriye 40 gün içinde kemik ve dişleri dışında hiçbir şey kalmaz' diye ifadesi var. Bu reklam ile lahitlerin bütün Akdeniz'e ihraç edildiğini biliyoruz. Lübnan, Mısır, İtalya ve Yunanistan'da, Assos'ta üretilmiş lahitleri görmekteyiz. Bunun da bu bölgenin Roma dönemindeki en önemli ihraç ürünü olduğunu söyleyebiliriz" dedi.

SON OLARAK OSMANLI'DA LİMAN KENTİ'YDİ

Assos'un tekrar bir liman kenti olması için son denemenin Osmanlı döneminde olduğunu anlatan Prof. Dr. Nurettin Arslan, "1800'lerde palamut meşesi dediğimiz bir madde var. O yüzden bir liman yapılıyor ve depolar inşa ediliyor. Bir hareketlilik olmuş. Bu bölgenin en önemli dışa açılan ilk limanı. Sonrasında teknolojinin değişmesiyle palamudun önemi kayboluyor. 2018 yılında yeni yapılacak iskelenin açılmasıyla Assos'un eski günlerine tekrar kavuşma şansı olabilir" dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Assos Tekrar Liman Kenti Olacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement