PKK, Türkiye'ye giriş çıkışlar için Hakkari'nin Dağlıca bölgesini kullanıyor. Hain tuzaklarla polisi ve askeri hedef alan PKK, ağır darbe alınca köşeye sıkıştı ve yine Dağlıca'ya saldırdı.
Ancak Dağlıca'ya saldırmasının altında çok daha derin nedenler var. TSK burayı bahar aylarında korumaya alıyordu ancak, burada güçlü karakollar ve hudut birliği kurulunca burası hedef oldu ve çözüm sürecinde bile en çok saldırı buraya yapıldı.
GEÇİŞ NOKTASI
Çözüm Süreci'nde ateşkes ilan eden terör örgütü, bu dönemde bile Dağlıca'daki askeri üslere sürekli taciz atışında bulundu. Çözüm Süreci'nde en çok saldırının yapıldığı bölge Dağlıca'ydı.
Hakkari- Yüksekova ile Hakkari- Şemdinli ve Dağlıca bölgesi arasındaki üçgen PKK için Türkiye sızması açısından hayati önemi sahip.
Dağlıca bölgesi geçmişte kışın boşaltılıyor, baharla birlikte başka bölgelerden getirilen taburlarla korunuyordu.
BİRLİK KURULDU VE...
Ancak Genelkurmay aldığı bir kararla burada bir hudut birliği kurdu. Buna bağlı çok güvenlikli karakollar yaptı. Hudut birliği sabit hale getirildi. PKK bundan çok rahatsız oldu. Bu nedenle Dağlıca bölgesini hedef aldı.
Çözüm Süreci'nde bile bu bölgeye sürekli saldırmasının nedeni buydu. Özellikle TSK'nın operasyonlarını yoğunlaştırdığı dönemde PKK bu bölgede hakimiyet kurmak için kanlı eylemler yaptı.
BÖLGENİN KİLİDİ DAĞLICA VE AKTÜTÜN HATTI
PKK'nın Dağlıca bölgesine yönelmesinin nedenlerinden biri Hakkari'yi bölgede hakimiyet kurmak için kurtarılmış bölge olarak görmesi. Bu ilde hakimiyet kurmasının yolu ise Dağlıca-Aktütün bölgesinden Türkiye'ye sızmasına bağlı.
Irak sınırındaki Hakkari-Yüksekova-Dağlıca, Hakkari-Şemdinli- Çukurca Aktütün Karakolu hattı bu açıdan hayati öneme sahip. Kandil'deki kamplar Dağlıca'ya 80, Aktütün'e ise yalnızca 50 kilometre uzaklıkta. Başka bir anlatımla Dağlıca-Aktütün bölgesi özellikle dünkü saldırının gerçekleştirildiği Doski Vadisi PKK için kilit öneme sahip.
Son Dakika › Güncel › Asker, Dağlıca'ya Hudut Birliği Kurunca Hedef Oldu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Yorumlar (37)