Asırlık Pekmez Kültürü Yaşatılıyor - Son Dakika
Güncel

Asırlık Pekmez Kültürü Yaşatılıyor

Asırlık Pekmez Kültürü Yaşatılıyor

Rize'de yüz yıllardır süre gelen pekmez pişirme kültürü yaşatılıyor.

01.10.2012 10:16

Rize'de yüz yıllardır süre gelen pekmez pişirme kültürü yaşatılıyor.

Doğu Karadeniz Bölgesi'nde asırlardır süre gelen pekmez pişirme kültürü bir çok kültürel etkinlik ve alışkanların yok olduğu günümüzde Rize'de yaşatılmaya devam ediyor. Rize'de Ekim ayına girilen şu günlerde bir çok köyle evlerinde kapısında asırlık bakır pekmez tavalarında pekmez pişiriliyor. Pekmez pişirme işlemi asırlardır olduğu gibi yine komşuların bir araya gelip sohbetler ederek eğlenceler düzenlenerek gerçekleştiriliyor.

Rize'nin İyidere İlçesi Çanakçemşe Mahallesi'nde Savaş Yener bu yılın pekmezini komşuları ile bir araya gelerek kemençe eşliğinde horon oynayarak pişirdi.

Pekmez yoğun ateşte tavada altı saat süre ile kaynarken komşular bu süreyi kemençe dinleyip ateşte mısır pişirip sohbet ederek geçirdi.

Yener Savaş yaptığı açıklamada, "Pekmez pişirme geleneği bize dedelerimizden kaldı. Onlarda bu geleneği dedelerinden almıştı. Pekmez pişirme işleri evlerimizde bayram havasında geçer. Ağaçlardan topladığımız organik kokulu üzümleri ezdikten sonra bu tavalarda 6 saat süre ile pişirip posasını alıyoruz. Pekmezimizde hiçbir katkı maddesi olmuyor" dedi.

72 yaşındaki Mürvet Lor, kendi çocukluklarından bu yana pekmezin aynı usuller ile pişirildiğini belirtti. Havva Yılmaz (67) ise yaptığı açıklamada, "Pekmezde hiçbir katkı maddesi bulunmuyor. Kanser başta olmak üzere bir çok hastalığa iyi geliyor. Biz bunlarla büyüdük. Bizim gençliğimizde kanser nedir bilmezdik. Ne zaman ki kendi ürettiklerimizi tüketmekten vazgeçtik kanser ile tanıştık" dedi. - RİZE

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Asırlık Pekmez Kültürü Yaşatılıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement