'Aşık Paşa ve Anadolu'da Türk Yazı Dilinin Oluşumu Sempozyumu', Ahi Evran Üniversitesi Bağbaşı Yerleşkesi'nde düzenlenen programla başladı.
Program öncesinde Vali Özdemir Çakacak ve Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen, birlikte Aşık Paşa'nın Ankara- Kayseri karayolu üzerinde bulunan türbesini ziyaret etti.
Programın hazırlık aşamasını Prof. Dr. Mehmet Fatih Köksal'ın anlatmasının ardından Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Kudret Saylam, Aşık Paşa'nın sadece Kırşehir için değil, Türkiye için önemli bir zat olduğunu söyledi. Saylam, "Aşık Paşa Türk diline çok büyük bir önem vererek devlet için dilin önemini vurgulamıştır. En büyük eseri Garipname'dir. Eser açık bir dille yazılan en önemli eserdir. Ahi Evran başta olmak üzere Aşık Paşa öğüt almayı tavsiye eder. İlime çok büyük önem verirken hep alimleri örnek gösterir. Osmanlı'nın kurduğu cihan devletinin büyük ilim adamlarındandır. Ömrünü yazmak, öğrenmek ve öğretmekle geçirmiştir. Bilim insanlarımız Aşık Paşa'yı daha geniş özellikleri ile anlatacaklardır" dedi.
Kırşehir'in tarihinde ilim adamları tasavvuf erenleri ve evliyalara ev sahipliği yaptığını anlatan Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, "Sempozyumun Kırşehir'de olması bizler için çok manidar. Gelecek nesillere bu değerlerin anlatılması bizim için çok önemli. Kendi özgüvenimizi kazanmamız açısından Kırşehir önemli bir il. Anlatmak kadar bu insanların yaşantılarından kesitlerin de idrak edilmesi önem arz eder" şeklinde konuştu.
Sempozyumda Rektörlüğün bu denli zahmetli işi sahiplendiğini belirten Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sinan Kaçali, "Sempozyum için önemli girişimlerde bulunuldu. Bunu önemserken burada emeği geçen herkese teşekkür ederiz. Bilim insanlarımız Aşık Paşa hakkında bilinenle birlikte bilinmeyen yönleri anlatacaklardır" dedi.
Sempozyumun, zengin dilimize sahip çıkmanın önemini artıracağını ifade eden Kırşehir AK Parti Milletvekili Abdullah Çalışkan, "İnşallah Kırşehir, Türk dilinin yaygınlaşması noktasında da bir merkez olur. Türkçe Olimpiyatları vesilesi ile Türkçe, bir dünya dili olma noktasına gidiyor. Böylesi organizasyonlarla Türkçenin tüm alanları ile sahip çıkıldığını gösterirsek ümit ediyoruz ki dünya insanları da, 'Türkçe öğrenmemiz lazım' diyecekler" ifadelerini kullandı.
Kırşehir Valisi Çakacak ise, "Bizler susarak bilim insanlarının bilgilerinden istifade edeceğiz. Kırşehir, erenlerin hamurlarının yoğrulduğu şehirdir. Kırşehir, huzurla görev yapan bir şehir" dedi.
Programda son olarak söz alan Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen de şunları kaydetti:
"Değişik yöneticilerle daha önce çok defa sempozyum öncesinde konuştuk. Aşık Paşa ve Türk dilindeki rolü üzerine konuştuk. Türk dili ile kimsenin ilgilenmediği meselesi ile ilgili birçok söyleme rastlıyoruz. Köylerde, kasabalarda her yerde konuşuluyordu. Türkçe için önemli olan, bilinmesi gereken yazı dilinin var olup olmaması idi. Benim kendi meslektaşlarım açısından şikayetçi olduğumuz Türkoloji bölümlerinin çoğalmasının ardından bir eser ve çalışma üzerinde yoğunlaştık. Türkiye'de sosyal bilimleri açmak ve sahip olduğumuz bilgiyi devlet kademelerine sokabilmek önemli. Bilgiyi dar alana hapsediyoruz. Türk sosyal bilimlerinin özellikle yayın çerçevesinde toplumun ihtiyacı olan alanlara yöneltilmesi ihtiyacından kaynaklandı bu toplantı da. Bu toplantının diğer toplantı ve sempozyumlardan daha büyük bir önemi var. Bu toplantı Kırşehir'i çok önemli bir yere taşır. Kırşehir'den Aşık Paşa'nın tek başına çıkması düşünülemez. Aşık Paşa Türk diline önemli katkılar sunmuş birisi. Önemli turizm kaynaklarına sahip bir şehir Kırşehir. Burada yaşanmış tarihi birikimi ortaya çıkarmak çok önemli. Bu birikimi uluslararası bir platforma taşımak çok önemli. İnanıyorum ki Kırşehir'in önü açık."
Konuşmaların ardından bilim adamları, Aşık Paşa'nın farklı yönlerini anlatan bildirilerini sundu. - KIRŞEHİR
Son Dakika › Güncel › 'Aşık Paşa ve Anadolu'da Türk Yazı Dilinin Oluşumu' Sempozyumu Başladı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?