Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Sedat Önal, Güney Asya bölgesinin zengin tarihi, etnik, kültürel ve dini çeşitliliği ile tanındığını, Güneydoğu Asya Uluslar Birliğinin (ASEAN) bu çeşitliliği başarılı bir şekilde tamamladığını ve karşılıklı fırsatlara çevirdiğini söyledi.
Dışişleri Bakanlığı, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) ve ASEAN ülkelerinin büyükelçiliklerinin iş birliğiyle YTB'nin konferans salonunda "ASEAN Haftası" etkinliklerinin açılış programı gerçekleştirildi.
Açılış etkinliğine Önal, ASEAN üyesi ülkelerin büyükelçileri, YTB Başkanı Abdullah Eren, yabancı misyon temsilcileri ve birçok davetli katıldı.
Önal, burada yaptığı konuşmada, ASEAN'ın başarılı bölgesel iş birliği modeli oluşturduğunu belirterek, Güney Asya'da barış, istikrar ve refaha yapılan katkıların örnek teşkil ettiğini dile getirdi.
Güney Asya bölgesinin zengin tarihi, etnik, kültürel ve dini çeşitliliği ile tanındığının altını çizen Önal, ASEAN'ın bu çeşitliliği başarılı bir şekilde tamamladığını ve karşılıklı fırsatlara çevirdiğini anlattı.
Önal, "Türkiye olarak, Asya Pasifik'te ASEAN'ın önemli ortağı olacağız. ASEAN ile kurumsal bağları geliştirmeye olan çıkarlarımız 1999 yılına dayanıyor. 2017'de sektörel diyalog ortağı olduk." ifadelerini kullandı.
Ortak amaçlar ve çıkarlar temelinde ASEAN ve bireysel üye ülkelerle daha derin ve daha geniş bir iş birliği geliştirmeyi hedeflediklerini söyleyen Önal, buna öncelik verildiğini ifade etti.
Önal, ASEAN ile sektörel diyalog ortaklığı kapsamında dinamik iş birliği alanının kültür ve eğitim olduğunu kaydederek, "Amacımız, ASEAN ile birlikte yapısal siyasi diyaloğu derinleştirmek ve genişletmek, bilim teknoloji, bağlanabilirlik ve sürdürülebilir kalkınma gibi öncelik verilen diğer alanlarda iş birliğini artırmak. Değerli kültürel mirasımızı desteklemek için birlikte çalışmaya devam edeceğiz" değerlendirmesinde bulundu.
"Yeni fırsatlara kapı aralanmasını kolaylaştırabilir"
YTB Başkanı Eren, kamu diplomasisi çerçevesinde toplumların birbirlerini tanımalarını sağlamak ve ileriye dönük dayanışma göstermenin nihai hedefleri olduğunu vurguladı.
"ASEAN gibi köklü organizasyonlar, ülkemizin bölge insanlarına yakınlaşmasını ve bu sayede yeni fırsatlara kapı aralanmasını kolaylaştırabilir." ifadesini kullanan Eren, 2019'dan bu yana başkanlıklarının desteklediği ve ASEAN ülkelerinden gençlerin de katıldığı pek çok faaliyeti hayata geçirdiklerine dikkati çekti.
Eren, "Asya Pasifik Online Medya Eğitim Programı"nı Anadolu Ajansı desteğiyle gerçekleştirdiklerini hatırlatarak, üniversitelerin iş birliği ile düzenlenen "Asya Pasifik Çalıştayı"nda ise "Yeniden Asya Açılımı Çerçevesinde Fırsatlar ve Zorluklar" konusunu ele aldıklarını belirtti.
YTB'nin "Türkiye Bursları" programına ilişkin bilgiler paylaşan Eren, şunları kaydetti:
"Her yıl yaklaşık 4 bin uluslararası öğrencinin yararlandığı programa Güney Asya ve ASEAN ülkelerinden öğrenciler de rağbet göstermektedir. Şimdiye kadar Brunei'den 2, Kamboçya'dan 13, Endonezya'dan 281, Malezya'dan 53, Filipinler'den 41, Singapur'dan 1, Tayland'dan 65 ve Vietnam'dan 10 öğrenci Türkiye Bursları kapsamında Türk üniversitelerinde eğitim almıştır."
Açılış konuşmalarının ardından katılımcılar stantları gezdi.
4 gün sürecek organizasyon kapsamında, ASEAN ülkelerinin açtığı stantlarda, resim sergisi, el işleri, yemek tanıtımı ve film gösterimi gibi etkinlikler gerçekleştirilecek.
Son Dakika › Güncel › 'ASEAN Haftası' etkinliklerinin açılış programı gerçekleştirildi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?