Makine Mühendisi ve Enerji Uzmanı Güngör Kaya, Ülke genelinde asansör kullanımının her geçen gün artmasına karşın denetimlerin yeterli düzeyde yapılmadığını ifade etti.
Milyonlarca İnsanın Kullandığı Asansörler Risk Altında
Makine Mühendisi Güngör Kaya, Ülke genelinde son 1 yıl baz alındığında meydana gelen asansör kazalarında büyük bir artışın söz konusu olduğunu belirterek, 'Ülkemizde 300.000'nin üzerinde asansörün büyük bölümü risk altındadır. Yapılan araştırmalarda ortaya çıkan sonuca göre gün içinde milyonlarca insanın kullandığı asansörlerde denetimler yetersizdir' dedi.
Biran Önce Tedbirler Alınmalı
Ülke genelinde yaşanan ve ölümcül sonuçlara sebebiyet veren asansör kazaları ülkemizdeki asansörlerin vahim durumunu bir kez daha gözler önüne serdiğini belirten Makine Mühendisi Kaya, 'Artık daha fazla can kaybı olmaması için gerekli tedbirler bir an önce alınmalıdır. Binalarında, iş yerlerinde asansör bulunan vatandaşlarımız yasal sorumlulukları olan asansörlerin bakım ve kontrollerini mutlaka yaptırmalı, yerel yönetimler ise konusunda uzman personel ile denetimleri arttırmalı, periyodik kontrolleri yapılmayan asansörler hakkında işlem yaparak asansörlerdeki olumsuzlukları ortadan kaldırmalıdır' dedi.
Asansör Kazalarının Altında Yatan Nedenler
Gerekli koşulları sağlanmayan asansör kaynaklı ölümcül kazaların sayısının gün geçtikçe arttığına dikkat çeken Makine Mühendisi Güngör Kaya, 'Yapılan incelemelerde yaşanan kazalarının öncelikli nedenleri olarak kazaların olduğu asansörlerin arasında çok sayıda ruhsatsız asansörlerin bulunduğu tespit edilmiştir. Ayrıca asansörlerin keyfe keder olarak standartlara uygun montajın yapılmaması, her ne sebeple olursa olsun bakım adı altında güvenlik donanımlarının devre dışı bırakılması, konfor şartlarının sağlanamaması, yetkisiz kişilerce montaj ve bakım çalışmaları yapılması da can kayıplarına yol açabilen asansör kazalarının yaşanmasına sebep olmaktadır. Bu durumun önüne geçebilmek için yerel yönetimlerle ilgili bakanlıkların denetimlerini en kısa zamanda koordineli olarak arttırarak, piyasada çantacı ve merdiven altı olarak tabir edilen yetkisiz firmaların çalışmalarını engellemesi gerekmektedir' dedi.
Bina Yöneticisine ve Belediyelere Büyük Görev Düşüyor
Kaya, '05 Kasım 2011 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren 'Asansör Bakım ve İşletme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik' ile bina yöneticisine binada bulunan asansörlerin yılda en az bir kere bakım ve kontrolünü yaptırması, belediyelere de bunu denetlemesi sorumluluğu verilmiştir' dedi.
Son Dakika › Güncel › Asansörlerde Denetimler Yetersiz - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?