ASALA örgütünce 40 yıl önce öldürülen Türkiye'nin Vatikan Büyükelçisi Taha Carım için Roma'da Kuran-ı Kerim tilaveti de yapılan, iftar dolayısıyla ezan da okunan bir anma töreni düzenlendi.
Tören, Roma'nın merkezindeki Vatikan'a ait görkemli ve Rönesans döneminde inşa edilmiş saraylardan biri olan Cancelleria'da dün akşam gerçekleştirildi.
Fresklerle bezeli salondaki sahneye birer Vatikan ve Türk bayrağı konulurken, şehit büyükelçi Taha Carım için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu ve ardından sırasıyla iki ülkenin milli marşları çalındı.
Türkiye'nin Vatikan Büyükelçisi Prof. Mehmet Paçacı'nın ev sahipliğinde düzenlenen etkinliğe, Türkiye'nin Roma Büyükelçisi Murat Salim Esenli, Vatikan nezdinde görev yapan birçok misyon şefi, Papalık Devletlerarası İlişkiler Kongregrasyonu (Dışişleri Bakanlığı) müsteşarlarından Monsenyör Michael Crotty, Fener Rum Patrikliği'nin Roma'daki temsilcisi Arhimendrit Simeon Catsinas'in de aralarında bulunduğu din adamları ile çok sayıda konuk katıldı.
Köln Başkonsolosluğu Din Hizmetleri Ataşeliği Din Görevlisi Emre Şimşek, kısa bir Kuran-ı Kerim tilavetinin ardından iftar saati olması münasebetiyle ezan da okudu.
Daha sonra konuklara, Türk mutfağından seçkilerin yer aldığı bir iftar yemeği ikram edildi.
"TERÖRÜ SINIFLANDIRAMAYIZ"
Büyükelçi Mehmet Paçacı, törende yaptığı konuşmada, seleflerinden Taha Carım'ın 9 Haziran 1977'de, Ermeni terör örgütlerince üstlenilen bir suikastta öldürüldüğünü hatırlatarak, "Bir kez daha bu vesileyle, dünyada artan ve acılara sebebiyet veren bütün terör eylemlerini güçlü bir şekilde kınamalıyız" ifadesini kullandı.
Paçacı, terör eylemlerinin mağduru olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları olarak, terörün "iyi" ya da "kötü", "senin" veya "benim" gibi sınıflandırılamayacağını düşündüklerini söyledi.
Prof. Paçacı, dönemin Katolik lideri Papa 6. Paul'un, Carım'ın öldürülmesinden 3 gün sonra Aziz Petrus Meydanı'nda saldırıyı kınayan açıklamasından alıntı da yaptı.
2. ABDÜLHAMİD'İN PAPA'YA DAVET MEKTUBUNA ERMENİ DİN ADAMI ARACI OLDU
Vatikan Gizli Arşivleri'nde çalışmalar yapan Araştırmacı Canan Parmaksızoğlu da, yakın zamanda çıkaracağı kitabının da konusu olan, Sultan II. Abdülhamid döneminde Vatikan ile ilişkilere değindiği bir konuşma yaptı.
Parmaksızoğlu, ilk kez Vatikan Arşivleri'nden kendisinin ortaya çıkardığını söylediği, II. Abdülhamid'in, Katolik Ermeni Patrik X. Azarian aracılığıyla Papa XIII. Leo'ya gönderdiği 1888 tarihli bir davet mektubunu açıkladı.
Canan Parmaksızoğlu, şöyle konuştu:
"İtalya Krallığı Roma'yı işgal ettiği için ve Roma'nın devlet başkanı Papa olduğu için, papalar bu yeni devletin gücünü, otoritesini 1929'a kadar kabul etmiyor ve saraylarından çıkmıyorlar; bu yaklaşık 50 yıllık bir süreç. 2. Abdülhamit de zor durumda kalan Papa'yı İstanbul'a davet ediyor ve eğer oraya giderse en iyi şekilde ağırlanacağını söylüyor. Tabii ki Papa'nın İstanbul'a gitmediğini biliyoruz, ancak cevap mektubunu çok araştırmama rağmen henüz bulamadım. 2. Abdülhamid'in daveti, Vatikan ile Osmanlı Devleti arasındaki dostluğu gösteriyor."
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
--------------------------------
Vatikan ve Türkiye milli marşlarının çalınması.
Kur'an-ı Kerim tilaveti, ezan okunması ve kısa iftar duası.
Cancelleria Sarayı'ndaki etkinlikten görüntüler.
Büyükelçi Mehmet Paçacı ve araştırmacı Canan Parmaksızoğlu'nun konuşmalarından alıntılar.
Konuklar, iftar nedeniyle kurulan büfede Türk yemeklerini tadarken. - Roma
Son Dakika › Güncel › Asala'nın Şehit Ettiği Büyükelçi Taha Carım Roma'da Anıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?