Türkiye'nin 2 bin 727 bitki çeşitliliğiyle en zengin ili olan Artvin'de Çoruh Üniversitesi (AÇÜ) tarafından hazırlanan 'Doğal Bitkiler' kitabı düzenlenen etkinlikle tanıtıldı.
Artvin Valiliği'nin koordinesinde yürütülen, finansmanını Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü'nün sağladığı 'Artvin ili Bitkisel Tür Çeşitliliğinin Tespiti ve Artvin'in Doğal Bitkileri' adlı proje kapsamında hazırlanan 'Artvin'in Doğal Bitkileri' kitabı düzenlenen etkinlikle tanıtıldı. Ali Nihat Gökyiğit Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlen tanıtım toplantısına Artvin Valisi Kemal Cirit, Artvin İl Garnizon Komutanı Piyade Albay Uğurcan Gençay, Artvin Çoruh Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Duman, İl Emniyet Müdürü Ahmet Şengün, daire amirleri, akademisyenler, üniversite öğrencileri ile vatandaşlar katıldı.
Kitabın tanıtım toplantısında slayt sunumu eşliğinde bir konuşma yapan Artvin Çoruh Üniversitesi (AÇÜ) Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü Başkanı ve Orman Botaniği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Özgür Eminağaoğlu, Artvin'in sahip olduğu 2 bin 727 civarındaki bitki çeşitliliği ile Türkiye'nin en zengin birinci ili olduğunu söyledi.
Kitabın yaklaşık iki yılda tamamlandığını belirten Eminağaoğlu, "Kitapta Artvin'in doğal güzelliğiyle ünlü coğrafyasında yetişen doğal bitkileri gösteren bin 200 farklı bitki türüne ait 3 bin adet bitki fotoğrafının yanı sıra bölgenin eşsiz güzelliklerini yansıtan manzara fotoğrafları da yer alıyor. Proje ekibimiz tarafından 2013-2015 vejetasyon periyodu içerisinde yaklaşık 195 gün arazi çalışması sonucunda 25 bin civarında bitki örneği toplandı. Artvin'de 137 familya 761 cinse ilişkin toplam 2 bin 727 bitki taksonu isimlendirilmiştir" ifadelerini kullandı.
"ARTVİN MARKA ŞEHİR OLMA YOLUNDA EMİN ADIMLARLA İLERLİYOR"
Artvin Valisi Kemal Cirit ise, doğal güzellikleriyle ünlü ve sakin şehir unvanı alan Artvin'in bağrında barındırdığı 2 bin 727 adet zengin bitki çeşitliliği ile hem Türkiye'de hem de Dünya'da marka şehir olma yolunda emin adımlarla ilerlediğini söyledi.
Endemik ve endemik olmayan yaklaşık 3 bin bitki türüne ev sahipliği yapan bir il konumunda olduklarını vurgulayan Vali Cirit, "Bitki turizmine özellikle ev sahipliği yapabilecek konumda olduğumuzu da belirtmek isterim. İşte bunu Artvin Çoruh Üniversitemiz ve hocamız bu konuda çalışması bizlere göstermiş oldu. Önümüzdeki süreç içerisinde bu kadar bitki yoğunluğunun yaşandığı bu kadar bitkiye ev sahipliği yapan bir coğrafyada bitkiden yeterince yararlanılabilecek ortamın olmadığını görmekteyim. Bu süreç içerisinde özellikle üniversitemiz olur, sivil toplum kuruluşları olur tıbbi alanda yararlanabilecek bir yöntemi bulmamız gerektiğini düşünenlerdenim. Bu bitkiler sadece dağlarımızı süslemesinler, insanlığın ortak paydasına da katkı sunabilecek hale getirmesi gerekiyor. Ayrıca gurme sektörünün özellikle bu bitki çeşitliliğini sofralarımıza taşımasının önemine dikkat çekmek istiyorum. Biz Artvin'de maalesef bitkileri, ne bu alanda ne de sofralarımızda çok çeşitlilik arz eder vaziyette kullanamamaktayız. Bunu Ege ve Akdeniz iyi bir şekilde başarmış durumdadır. Karadeniz'de de başarabileceğine inanıyorum ve bu alanda gerekirse kurslar olur başka alanlar olur halk eğitim merkezleri olarak da bizler katkı sunmaya hazırız" şeklinde konuştu.
Katılımcılara "Artvin'in Doğal Bitkileri" kitabının dağıtılmasıyla etkinlik sona erdi. - ARTVİN
Son Dakika › Güncel › Artvin'in 2 Bin 727 Bitkisi Kitaba Dönüştürüldü - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?