Artvin'in Şavşat ilçesinde son yıllarda geleneksel halde yapılan tahta kızak yarışmaları, bu yıl 4 kategoride yapıldı.
Şavşat halkının kış eğlencelerinden biri olan geleneksel kızak yarışmaları son yıllarda organize bir şekilde yapılmaya başlandı. Her yıl Şavşat'ın kurtuluş bayramı olan 7 Mart tarihine yakın bir günlerde gerçekleşen yarışmalar, bu yıl kar kalmayacağı endişesi ile erken bir tarihte yapıldı.
Daha önceleri çift ayaklı yöresel ağızda "SIKA" olarak adlandırılan kızak yarışmalarına bu yıl tek ayaklı "SIKA" kızaklarının ve bayanlarında da katılımı ile daha da renkli görüntülere sahne oldu. 4 kategoride yapılan yarışmalara Şavşatlılar büyük ilgi gösterdi. Yavuzköy seyir yeri mevkiinde gerçekleşen yarışmalara her yaştan insan katıldı. Yarışmacıların kızaklarına her biri ayrı ayrı isimler vermesi de dikkat çekti.
Bu yıl yapılan yarışmaların birincileri çift ayaklı kızak yarışmalarında Muratın oğlu adlı kızağı ile Zafer Güngüt, tek ayaklı kızak yarışmalarında ise Rüzgarın oğlu adlı kızağı ile Selahattin Temiz oldu. Bayanlarda Meral Güngüt Selena adlı kızağı ile birinci olurken, ikinciliği Günay Yalanız aldı. Bot dalında birinciliği grup Sahara, ikinciliği grup Mamanelis aldı.
Yarışmalarda ayrıca en yaşlı binici 78 yaşındaki emekli Halk Eğitim Müdürü Süleyman Çelik ve en genç binicisi ise 1 yaşında Ege Çelik oldu.
Yarışmalar esnasında öndeki rakibinin düştüğünü görünce kızağını durdurup rakibine yardımcı olan Halil İbrahim Çelik ise centilmenlik kupasını aldı.
Yarışmalarla ilgili değerlendirmede bulunan Şavşat Kültür Turizm dernek Başkanı Zafer Güngüt, "Bu yarışmalar Türkiye'de emsali görülmeyen yarışmalardır. Bu yarışmalar dededen toruna devam eden yaklaşık 600 yıllık bir gelenektir. Bu yarışmaların diğer organizasyonlar ve spor branşları gibi desteklenmesi gerekir" dedi.
Yarışmalardaki kızakların büyük bir çoğunluğunu yapan usta Orhan Gülcan ise, "Bu kızakları eskiden çocuklarımızın, gençlerimizin anne babaları yapıyordu. Şimdi artık bunları yapan baba ve dedeler kalmadığı veya bir kısmının da büyükşehirlere göç ettiği için şimdi bunu ancak ustaları yapıyor. Bunu bu ilçede yapan tek ustada benim. Kızakların şekli, büyüklüğü ve ayak sayısına göre fiyatları belirleniyor. Şu anda bunları ortalama 800-100 TL arasında satıyoruz" diye konuştu. - ARTVİN
Son Dakika › Güncel › Artvin'de Tahta Kızak Yarışmaları - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?