Mersin'in Erdemli İlçesinde, 12 Eylül 1980 darbesinde gözaltına alınan köylülerin hikayesini anlatan 'Netekim Karakolu' filmi için yapılan seçmelere yaklaşık 500 kişi katıldı. Darbe dönemini yaşayan köylülerden 25 günlük bebeğini kucağında taşıyan kadına kadar, sete akın eden oyuncu adayları rol kapmak için ter döktü.
Almanya'daki bir yakınından aldığı emanet kamera ile 1970'da macera filmi çekmeye çalışan Zeynel Korkmaz'ın, 12 Eylül 1980 darbesinden 6 ay sonra evinde yapılan aramada filme dair parçalar ve fotoğraflar bulunması üzerine 'Gerilla eğitimi yapmak ve örgüt oluşturarak suç işlemek' iddiasıyla köylülerle birlikte gözaltına alınma hikayesini anlatan 'Netekim Karakolu' filmi için Erdemli Ziraat Odası ve Kocahasanlı Belediyesi Düğün Salonu'nda oyuncu seçmeleri yapıldı. İlçede Zeynel Korkmaz'ın oğlu Yasin Korkmaz'ın yönetmenliğinde film çekildiğini duyanlar, seçmelerin yapıldığı yere akın etti. Yaklaşık 500 kişi rol kapmak için birbirleriyle yarıştı. Oyunculuk yapmak isteyenler arasında o dönemi yaşayan köylüler, emekli öğretmenler, ortaokul öğrencileri, üniversite öğrencileri, çeşitli mesleklerden esnaf da yer aldı. Seçmelere kucağında 'Mersin' adını verdiği 25 günlük kızıyla gelen Umay Haznedar, "Amatör tiyatro oyuncusuyum ve tiyatro okulu işletiyorum. Bana imkan tanınırsa rolümün hakkını çok iyi veririm" diyerek iddialı olduğunu vurguladı.
43 YILLIK HİKAYE
43 yıl önce kamera karşısına geçen köylülerden Hıdır Serin ise, ihtilal günlerinde işkence görenlerden biri olduğunu, bu filmde de mutlaka rol alması gerektiğini savundu. Ortaokul öğrencileri ise okul harçlığı için seçmelere katıldıklarını söyledi.
BABA O GÜNLERİ ANLATTI
'Netekim Karakolu' filminde oğluna proje danışmanlığı yapan Zeynel Korkmaz, yarım kalan filmi ve darbe günlerine ilişkin şunları anlattı:
"1970'de Almanya'da çalışan bir yakınımdan aldığım emanet kamera ile macera filmi çekmeye çalıştık. İmkansızlıklar nedeniyle filmi tamamlayamadık. Ama film setinde çektirdiğimiz fotoğraflar vardı. 12 Eylül darbesinden 6 ay kadar sonra askerler evi bastı. Bizim kamera ve çekilen filmler ile fotoğraflar askerlere ilginç geldi. Filmler banyo edilmediği için askerler 'bu nedir diye açıp baktılar' ve çektiğimiz filmler yandı. Ancak fotoğrafları gören astsubay 'aradığımızı bulduk' diyerek beni ve filmde rol alan köylü gençleri karakola götürdü. 'Bunlarla nereyi basacaktınız, gerilla eğitimi almışsınız, kime bağlısınız' diyerek sorgu odasına çekilerek 12 gün boyunca sorgulandık."
O dönemde hareketler ve sorgulamanın şimdi kendisine ve konuyu bilenlere komik geldiğini anlatan Korkmaz, "Şöyle bakıldığında darbelerin sadece siyasiler üzerinde değil, kendi halindeki vatandaşların da hayatlarını büyük ölçüde olumsuz etkilerinin olduğunu görüyoruz ve komik buluyoruz. Biraz da konsepte uyduğu için bunu film yapalım istedik. Bizim o dönemde çekemediğimiz filmimizi oğlum 43 yıl sonra çekiyor" diye konuştu.
'DOKUNULMAYANLARA DOKUNACAĞIZ'
Arslanköylü kadınların oynadığı ve ABD'de ödül alan 'Yün Bebek' filminin de yönetmeni olan Yasin Korkmaz, 12 Eylül darbesi ile ilgili çekilen bir çok film olduğunu, ancak bu filmin daha farklı olduğuna inandığını dile getirdi. Yasin Korkmaz, "Biz filmimizde dönemin siyasi figürlerinin yanında, siyasi olaylarla alakası olamayan köylünün de başından geçenleri dramatik olarak anlatacağız. Daha çok kırsal kesime etkisini anlatıp dokunulmayanlara dokunacağız. Filmimiz başlamadan epeyce ses getirdi. Çok iyi bir film ortaya çıkacağına inanıyoruz" dedi. - Erdemlimersin
Son Dakika › Güncel › Artist Olmak İçin 'Netekim Karakolu' Filminin Seçmelerine Akın Ettiler - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?