Artık Karar Zamanı - Son Dakika
Güncel

Artık Karar Zamanı

Artık Karar Zamanı

Sosyolog&Rehberlik Uzmanı İsmail Öz'den tercih yaparken dikkat edilmesi gereken hususlar için ip uçlar.

15.07.2013 16:06

Öğrenci kardeşim,

12 yıl gibi uzun bir eğitim-öğretim hayatını geride bırakmış bir genç olarak artık hayatının en önemli karar anlarından birindesin. Bundan sonraki yaşamının daha huzurlu, güven duygusu içerisinde geçebilmesi mesleğini iyi seçebilmene de bağlı. Çünkü mesleğin ömür boyu sana eşlik edecek; saygın bir kariyer elde etmene, toplumda itibar görmene vesile olacak. Mutlu olacağın bir mesleği icra etmek elbette seni diğerlerinden daha önde tutacak.

Çağın gerçeklerini göz önünde tutarak değişime açık olmak, mülti disipliner bir yaklaşımla mesleğini icra etmek durumundasın. Nasıl ki "Dünün güneşi bu günün çamaşırını kurutamıyorsa bu günün güneşi de yârinin çamaşırını kurutamayacak" Bu söz bize mutlak değişimi ifade ediyor aslında. Anlık iletilerle, sosyal medya denen bir gerçekle yaşarken asla geri kalamayız. Bu asla bizim zaman zaman oturup sakince düşünerek, özümseyerek geleceğimizi planlamayacağız anlamına gelmemeli. Yani kendimizi "hız çarkı"nın dişlilerine teslim edecekte değiliz.

Eğer mesleğimizi isteyerek ve özümseyerek icara edersek o meslekte yönlendiren, proaktif bir icracı olabiliriz. Yenilikler keşfeden, hayranlıklar uyandıran biz olabiliriz.

Evet değerli kardeşim; üniversite hayalin için bu önem fırsat şimdi önünde. Bu yazı sana bu fırsatla ilgili bilgiler ve tüyolar verecek… Tabi kabul edersen…

Tercihlerle ilgili sürece girmiş bulunuyoruz. Bu önemli süreçten en iyi kazançla çıkabilmek mümkündür. Bunun yolu, açıklanan kontenjanları iyice incelemek, kendi idealine ve tabi ki puanına göre en iyi bölümleri tespit etmek ve tercih tablona yazmaktır.

Bu yıl yaklaşık 120 bini Açık Öğretim Fakültesi olmak üzere 908 bin civarında kontenjan var. Bu kadar yüksek kontenjanlardan sana uyabilecek bir bölüm olma olasılığı oldukça yüksektir. Özellikle Vakıf Üniversitelerinin burslu bölümleri de değerlendirebilirsin. Birçok vakıf üniversitesi çok sayıda ve cazip koşullarda burslar veriyor. Hatta öğrenim süresince de kesintisiz olarak. Neden bunlardan da istifade etmeyesin. Mesela bunlardan birde bizim üniversitemiz. Öğrencilerimizin yaklaşık %60'ı çeşitli oranlarda burslu olarak eğitim görüyorlar. %100 bur oranı en fazla olan üniversitelerden birisiyiz dersem abartmış olmam.

Dikkat Etmen Gereken Öneli Ayrıntılar:

-ÖSYM tarafından yayınlanan tercih kılavuzunu çok iyi incelemelisin. Tercih robotları da sana yardımcı olacaktır. Fakat yine de taban puanı belli olmayan yeni açılmış birçok bölüm olacak, onun için tercih kılavuzunu iyi irdelemen sana farklı fırsatlar sunabilir.

-En çok istediğin bölüme 1. sırada yer vermelisin; diğerlerini de aynı mantığa göre sıralayabilirsin.

-Tercihlerini 8-18 Temmuz 2013 tarihleri arasında mutlaka yapmalısın.

Öğrenci Kardeşim, Bundan Sonrası da, Senin Yol Haritan;

Bu yol haritanda kendine sorman gereken soruları bulacaksın. Soruları kendin cevaplamalısın; elbette sormalı, araştırmalı okumalısın. Fakat unutma ki asıl kariyer planını sen yapmalısın. Yaptığın planını da adım adım uygulamalısın. Ailen, hocaların, uzmanlar sana fikir verebilirler ama senin adına harekete geçemezler; seni senin adına yaşayamazlar. Onun içen de;

Stres yapmadan sakince dinle, araştır, sor ama "Unutma!" bu karar senin…

Yanlış bir karar verdiğinde suçlayacak hiç kimse bulamayacaksın…

İŞTE YOL HARİTAN ve KENDİNE SORMAN GEREKEN SORULAR

1. ADIM

Kendini tanı.

Yeteneklerini uzun bir eğitim yaşamın boyunca fark ettin; bu farkındalığını kullanarak ve ilgilerini de hesap ederek işe başlamalısın.

-Seçeceğin mesleğin çalışma koşullarına hazır mısın?

- Eğitim yaşamın boyunca yaşayacağın şehre ayak uydura bilecek misin?

- Seçtiğin mesleğin sana sağlayabileceği ücretle mutlu olabilecek misin?

- Senin için iş bulmak önemli mi, ya da sadece hayalidekine mi ulaşmalısın?

2. ADIM

Meslek önemlidir.

-Mesleğin, senin için kendini ifade etme aracın olacak.

-Toplumda ki kariyerini seçtiğin meslekle belirleyeceksin.

-Mesleğinle olgunlaşacaksın ve bütün paylaşımlarını onun üzerinden yapacaksın.

-Bütün üretimlerini ve maddi kazanımlarını, dolayısıyla da bütün özgürlüklerini mesleğinle elde edeceksin.

3. ADIM

Mesleğinle ilgili geleceği tahmin et.

-Seçeceğin meslek gelişmeye ne kadar açık?

-Geleceğe dönük istihdam imkânları nelerdir?

4. ADIM

Seçimlerini yaparken tek olmayacaksın; seni etkileyenler de olacak.

-Anne-Baban, arkadaşların, öğretmenlerin seni etkileyecekler.

-Etkilendiğin değer verdiğin şahsiyetler, rol model aldıklarında seni etkileyecek.

-Aldığın puana göre yönelim ya da daha fazla para kazanma arzun, çabucak iş bulabilme kaygın vs. bütün bunlar senin kararlarını zorlaştırarak etkileyecekler. Yani zorlu bir eleme sürecinden geçeceksin. Telaşa kapılmadan karar vermelisin.

5. ADIM

Seçmek istediğin üniversitede araman gerekenler.

-Eğitim kadrosu iyi mi?

-Yerleşkeleri nasıl ve ulaşımı kolay mı?

-Kütüphanesi ve kaynak birikimi güçlü mü?

-Uluslararası hareketliliği (değişim programları) var mı?

-Sosyal imkânları var mı, beslenme ve barınma koşulları yeterli mi?

-Burs imkânlar var mı ve burs kesilme koşulları neler?

6. ADIM

Ufku açık meslekleri öğrenmelisin.

-Temel ihtiyaçlara dönük meslekler her zaman iş imkânı sağlayan mesleklerdir. Gıda, sağlık, ulaşım, yönetim, hizmet vb. Bu temel bilgiden hareket et.

Mesela, bazı örnekler:

-Tıp ve diğer sağlık alanları.

-Lojistik ile ilgili alanlar.

-Kimya sektörüyle ilgili alanlar.

-Eğitim ve öğretmenlik ile ilgili alanları. Gibi…

Tabi, "Bunların dışındaki meslekler, geleceğin mesleği değildir." denemez. Her mesleği fırsata ve kariyere dönüştürme işi yine kişilerin girişimciliğine ve kendilerini o mesleğe adamalarına bağlıdır.

Nice fırsatlarla dolu mesleklerde "fırsatsız" kalanlar olabildiği gibi, "fırsat yok" denen mesleklerden "fırsat yağmurları" yağdıranlar da oldu. Her birimiz bu türden örneklere şahit olmuşuzdur.

Ve yine unutma! Başarı, azim ve adanma işidir…

Sevgili öğrenci kardeşim!

Seçimin geleceğin, geleceğin mutluluğun olsun…

FSMV Üniversitesi Basın Yay. ve Hlk. İlşk. Müdürü

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Artık Karar Zamanı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement