Arnavutluk'un başkenti Tiran'da, "Balkanlarda Türkçe öğretiminin dünü, bugünü ve yarını" temalı uluslararası kongre başladı.
Sakarya Üniversitesi ve Medeniyet Üniversitesi iş birliğinde, Tiran Üniversitesi Yabancı Diller Fakültesi ile Slav ve Balkan Dilleri Bölümü tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen kongreye araştırmacılar, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Tiran Üniversitesi Yabancı Diller Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Artur Sula, burada yaptığı konuşmada, kongrenin Arnavutluk'ta ilk kez düzenlenmesinin önemine işaret ederek, Arnavutlara çok yakın bir dil olan Türkçenin ülke medyası ve ekonomik etkinlikler gibi birçok alanda her geçen gün daha önemli bir konuma geldiğini söyledi.
Fakülte olarak ana hedeflerinin işgücü piyasasına yön vermek olduğunu aktaran Sula, "Fakültemiz Türkçe öğretmenleri de hazırlamaya başlayacak. Bunu Türk üniversitelerinin de desteği ile çok kaliteli ve iyi bir şekilde gerçekleştireceğiz." diye konuştu.
Kongreye katılan Sakarya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Musa Eken de üniversitelerinde 3 bin 200 misafir öğrenci bulunduğunu dile getirerek, "misafir" olarak adlandırdıkları yabancı öğrencilerin bir kısmını da Arnavutluk, Kosova ve Makedonya'dan gelen öğrencilerin oluşturduğunu belirtti.
Sakarya Üniversitesinde eğitim gören öğrenci sayısı ve eğitim verilen fakülteler hakkında bilgi veren Eken, "Yabancı öğrenci sayısını 4 bine kadar çıkarmak istiyoruz. Sizleri bekliyoruz. Kapılarımızı açtık, sadece kapılarımızı değil kalbimizi de açtık bekliyoruz." dedi.
FETÖ uyarısı
Türkiye Maarif Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Türkben ise kurum olarak başta Balkanlar olmak üzere, dünyada eğitim sürecinin sağlanması yönündeki çalışmaları ve Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) hakkında değerlendirmede bulundu.
Ziyaret ettikleri her yerde FETÖ hakkında bilgi verdiklerini kaydeden Türkben, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Türkiye Maarif Vakfı, özellikle Türkiye'de yaşanan 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında eylül ayında kurulmuş olan bir vakıftır. Türkiye'de yaşanan bu darbe girişimi, bize pek çok dersler vermiştir. Özellikle eğitim alanında hepimizin alması gereken dersler vardır. Fetullah Gülen, insanların manevi duygularını istismar edip, eğitim yoluyla onları mankurtlaştırmıştır. İnsanların küçük yaştan itibaren eğitilerek nasıl robotlaştırıldıklarını, nasıl canlı bomba haline getirildiklerini bizzat biz 15 Temmuz darbe girişiminde yaşadık, bunu gördük. İşte onların vermiş olduğu bu zarar, sadece Türkiye'ye verdikleri bir zarar değildi. Farklı ülkelerde eğitim yoluyla, açmış oldukları okullar kanadıyla yine başka ülkelere de zarar verebilecek durumdaydılar. Bize verilen zarar, Arnavutluk'a da verilmesin, Balkanlar'a verilmesin, Afrika'ya, Orta Asya'ya, Ortadoğu'ya, bütün dünyaya verilmesin diye Maarif Vakfı kurulmuştur."
Yurt dışındaki eğitim faaliyetlerini okul öncesinden üniversiteye kadar üstleneceklerini belirten Türkben, 20 ülke ile mutabakat sağladıklarını, 7 ülkede okulların Türkiye Maarif Vakfı tarafından yönetildiğini, yaptıkları bir mutabakatla Arnavutluk'taki Kanada Teknoloji Enstitüsünü de devraldıklarını sözlerine ekledi.
İki gün sürecek olan kongrede, dil bilim, toplum dil bilimi, çok kültürlülük ve iki dillilik gibi konuları ele alınacak.
Son Dakika › Güncel › Arnavutluk'ta 'Balkanlar'da Türkçe Öğretimi' Kongresi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?