Mevlana, başkasının yerine kendini koyma ve birlikte yaşama sanatının en iyi icra edildiği Anadolu topraklarında, yüzyıllarca kardeşlik bağının yaşamasında en etkilili alimlerden biri olarak kabul edilmiştir.
Arnavutköy Belediyesi, Mevlana Celaleddin-i Rumi’nin vefatının 736. yılı anısına “Hazreti Mevlana’yı Anma ve Şeb-i Aruz Etkinlikleri” adı altında bir program gerçekleştirdi. Arnavutköy Belediyesi Kültür Merkezi’nde düzenlenen gecede Mevlana’nın hayatından bölümler anlatıldı. Mevleviler tarafından yapılan sema gösterileri ve okunan ezgiler vatandaşlar ve protokol tarafından büyük beğeniyle izlendi.
Mevlana’ya Hala İhtiyaç Var
Toplum olarak hoşgörüye en çok ihtiyaç duyulan bir dönemde, Mevlana’nın önemine vurgu yapılan gecede ilk konuşmayı, Arnavutköy Belediye Başkanı Haşim Baltacı yaptı.
Baltacı; “Şu an ülkemizde de ortaya konulmak istenen bizi birbirimizden ayrıştırma, bizleri farklı noktalarda odaklaştırarak, aslında güçsüzleştirmeyi amaçlayan birtakım hareketler var. İşte bunların karşısında toplumu birleştiren, bütünleştiren böyle büyük önderlere geçmişte olduğu gibi bugünde çok ihtiyacımız olduğu aşikardır. Suçlayıcı değil, teskin edici, tahrik edici değil birleştirici, ne olursa olsun Allah’ın yarattığı bir kul nazarıyla bakmayı öğretti Mevlana bize. Yarın Muharrem ayının biri, yani bu gece hicri yılbaşı. Her yılın başlangıcı gibi hicri yılbaşı da ülkemiz, İslam dünyası ve dünyanın geleceği ile ilgili hayırlar getirmesini diliyorum. Ülkemizin, huzurumuzun düşmanları tarafından ekilmek istenen nifak tohumlarının bertaraf edilmesine vesile olmasını dilerim” şeklinde konuştu.
“Ağlarım ağlatamam, hissederim söyleyemem, dili yok kalbimin bundan ne kadar bizarım”
Belediye Başkanı Haşim Baltacı’nın ardından Mevlana’nın hayatını ve öğretilerini anlatmak üzere, televizyon ve radyolarda yaptığı dini sohbet programlarıyla tanınan Ömer Döngeloğlu kürsüye çıktı.
Konuşmasına Mevlana’nın “Ağlarım ağlatamam, hissederim söyleyemem, dili yok kalbimin bundan ne kadar bizarım” sözleriyle başladı. Mevlana’nın çocukluğundan itibaren hayatını ve öğretilerini kaynaklarına inerek anlatan Döngeloğlu, son günlerde yaşanan olaylara atıfta bulunduğu konuşmasında; “Peygamber kızı Fatıma anne babasız en fazla altı ay yaşayabildi. Oysa biz Peygambersiz 1420 yıl, Mevlana’sız 736 yıl yaşadık. Görseler bizi ne hale getirdiler. Bu geceler bir vesile olsun bizim kendimize gelmemiz için. Bu salondaki toplantı dua niyetine geçsin ve yeniden diriliş için bir fırsat olsun. Ey koca Sultan yeniden kalk ayağa, eğer Mevlana tekrar gelmeyecekse, Mevlana’nın ruhu gelsin üzerimize.” dedi.
Döngeloğlu’nun yapmış olduğu konuşma salonda bulunanlar tarafından uzun süre alkışlandı. Konuşmaların ardından sahne alan Mevleviler’in semazen gösterilerine geçildi. Tasavvuf musikisi eşliğinde sunulan semazen gösterileri izleyiciler tarafından büyük beğeniyle karşılandı. Gece geç saatlere kadar süren program, sanatçı Yavuz Selim Koç’un okuduğu ezgilerle sona erdi. Dünyaya hoşgörü kardeşlik ve barışı öğreten bir gönül insanının anma töreninde, Kültür Merkezi çevresinde polisin geniş güvenlik tedbirleri alması dikkat çekiciydi.
Son Dakika › Güncel › Arnavutköy Belediyesi Mevlana Haftası Etkinlikleri - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?