Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru, yurt dışında dış politika açısından son 5-10 sene içeresinde oldukça aktif durumda olduklarını belirterek, "Yeni temsilcilikler açıyoruz. Hiçbir ülkenin yapmadığı kadar her sene yeni temsilcilikler açıyoruz. Şu an itibarıyla yurt dışında 219 temsilciliğimiz var. Hiçbir ülke yılda 2-3'ten fazla temsilcilik açmazken biz 10'den fazla temsilcilik açıyoruz" dedi.
Mimarlık platformu Arkitera Mimarlık Merkezi tarafından "ByPass" temasıyla gerçekleştirilen, diğer illerden ve dünyanın farklı kentlerinden İstanbul'a gelen birçok mimara ev sahipliği yapan "ARKIMEET 2013", Haliç Kongre Merkezi'nde başladı.
Etkinliğin açılış oturumunda konuşan Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru, bakanlığın 2011 yılından bu yana yapılan temsilcilik binalarıyla ilgili stratejilerini ve projelerini anlattı.
Koru, "Belki Dışişleri Bakanlığı Türkiye'de özellikle yurt dışı açısından en fazla mülke sahip olan kamu kurumu. Özelliğimiz şu. Tarihten gelen binalarımız var. 1600-1700'lü yıllarda satın aldığımız, büyükelçilik olarak kullandığımız ve bugüne kadar muhafaza ettiğimiz binalarımız var" dedi.
Naci Koru, yurt dışında dış politika açısından son 5-10 sene içeresinde oldukça aktif bir duruma geldiklerini belirterek, şöyle devam etti:
"Yeni temsilcilikler açıyoruz. Hiçbir ülkenin yapmadığı kadar her sene yeni temsilcilikler açıyoruz. Şu an itibarıyla yurt dışında 219 temsilciliğimiz var. Hiçbir ülke yılda 2-3'ten fazla temsilcilik açmazken biz 10'dan fazla temsilcilik açıyoruz. Büyümek demek yeni elçiler, başkonsoloslar, yeni binalar bulmamız veya varsa arsalar üzerine yeni binalar inşa etmek... Şimdi biz de bunu yapıyoruz. 2009'da 163 temsilciliğimiz vardı, 2013 yılında 219 temsilciliğimiz var. Bunların yarısı bizim binamız diğer yarısı da kiralık binalar. Temsilcilik sayısını ikiyle çarpmanız lazım. Ofisin yanında bir de ikamet binasına sahipsiniz. Dolayısıyla 400 küsür binadan söz ediyoruz. Bizim amacımız zaman içerisinde bütün bu binaları kendimizin inşa etmesi, mimarisini geliştirmek ve bu şekilde kullanıma sokmaktır. Bu büyüme sonucunda bütçemiz 245 milyon liraya çıktı. Ben 4 sene önce merkeze geldiğim zaman üzerinde çalıştığımız proje sayısı 17-18'di. Bugün itibarıyla 36 proje üzerinde çalışılıyor. Bu projelerin de pek çoğu da sıfırdan başlatıldı."
"Neredeyse temsil edilmediğimiz hiç bir yer yok"
Bu yeni temsilciliklerin çoğunda arsaların üzerine yeni yerleşkeler oluşturduklarını ifade eden Koru, inşa edilen binalarda Türk mimarisinin özelliklerini de yansıtmaya özen gösterdiklerini söyledi.
Koru, şöyle devam etti:
"2002 yılında 93 büyükelçiliğimiz vardı, bugün 129 büyükelçiliğimiz var. Neredeyes temsil edilmediğimiz hiçbir yer yok. Bu gelişme bizim için gurur verici. Çalışmalarımıza Afrika ülkelerinde de devam ediyoruz. Kuzey Afrika'nın her yerinde temsil ediliyorduk, fakat Orta ve Güney Afrika'da çok az temsilciliğimiz vardı. Çalışmaya başladığım ilk dönemde Afrika'da 4 temsilciliğimiz vardı. 4 sene içerisinde geldiğimiz nokta 14 büyükelçilikten 35 büyükelçilik. Oldukça büyük bi rakam. Bu çalışmalarımızda Türk mimarlarla çalışmaktan dolayı gurur duyuyoruz."
Arkitera Mimarlık Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Yılmaz da kentlerin birçok önemli sorunla karşı karşıya bulunduğunu, çoğu zaman bu sorunların geçici çözümlerle "ByPass" edildiğini belirterek şöyle konuştu:
"Çoğu zaman bir can simidi gibi sarıldığımız çözümler bile zamanla yeniden tıkanmalara neden olabiliyor. Burada sorunlara geçici çözüm bulma ya da bulamama olgusuna dikkati çekmek istiyoruz. ARKIMEET 2013'te, iki gün boyunca, kente ve kentliye dair yerel-küresel sorunları ve bu sorunlara cevap olarak üretilen çözümleri masaya yatıracağız. Üstelik sadece İstanbul'un değil, Türkiye'nin 81 ilinden gelecek mimarlarla tüm kentlerimizin sorunlarını tartışmaya açmak istiyoruz."
"Mimarlar İstanbul'da Buluşuyor" sloganıyla bu yıl ilk kez düzenlenen etkinlik, panel ve oturumların ardından yarın sona erecek. - İstanbul
Son Dakika › Güncel › 'Arkımeet 2013' Başladı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?