Arınç, CEZAYİR MİLLİ KAHRAMANINI ANMA SEMPOZYUMUNDA(2)
"BİZİM BÜYÜK BİR MEDENİYETİMİZ VAR, ADI DA VAKIF MEDENİYETİ"
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Uluslararası Emir Abdülkadir el-Cezairi Sempozyumu'nun ardından restore edilen Yeşil Camii'nin açılış törenine katıldı. Burada konuşan Bülent Arınç, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün bağlı olduğu bir Başbakan Yardımcısı olduğunu hatırlatarak, "Allah'a şükrediyorum. Vakıflarla meşgul olmak aynı zamanda bir ibadettir. Vakıfların bir duası vardır bir de bedduası. Bedduasından kaçmak, duasına nail olmak hepimizin görevidir. Çünkü ecdadımız Allah rızası için insanların ve mahlukatın istifade etmesi için bu vakıfları yapmış, burada hayvanlar için bile vakıflar var elbette. Onların ayağı kırılandan tutun da tedaviye muhtaç olana kadar. Bir tarafta da insanlar var. Fakirler, yoksullar, evlenemeyen genç kızlar, evi yakılmış, yıkılmış insanlar, bir lokma çorbaya, sıcak yemeğe muhtaç evlatlar, talebeler ve yetimler, kabristanlar, kervansaraylar, hanlar, hamamlar külliyeler hepsi insanımızın sonunda sadece Allah rızası için bekleyerek yaptığı büyük hizmetler. Bizim büyük bir medeniyetimiz var. O medeniyetin bir ismi de vakıf medeniyetidir. Şükrediyoruz ki ülkemizde binlerce vakıfın sahibiyiz" dedi.
"BURSALILARIN AKLI KARIŞACAK"
Konuşmasında cami restorasyonunu gerçekleştiren Harput Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Muhammed Etkeser'e övgüler yağdıran Arınç, "'Harput' deyip de geçmeyelim. Ben ilkokulun 5 yılını Elaziz'de okudum. Elazığ değil, Elaziz. Yani, Aziz imar edilmiş memleket demek. Bu Bursalıların aklı karışacak. Bu adam Manisa'dan geldi, Bursa doğumlu olduğunu iddia ediyor, Demirtaş'ta doğduğu evi de biliyoruz. Şimdi de 'Elazığlıyım' diye geçinmeye çalışıyor diyecekler. Annem de Alanyalı haberiniz olsun. Biz beynelmilel bir aileyiz. Bir yerde doğmuşuz, bir yerde büyümüşüz" dedi.
"BİRAHANE VE MEYHANE YAPILDI"
Türkiye'de 2002 yılına gelinceye kadar vakıfların çöktüğünü ifade eden Arınç şöyle devam etti:
" Bir zamanlar camiler, hamamlar, evler, külliyeler, hepsi satıldı. Halbuki satılamaz. 1950'den önce. Öylesine yerler satıldı ki, sonra birahane ve meyhane yapıldı. Öylesine yerler satıldı ki, şahsi mülkiyet neyi getiriyorsa onlar yapıldı. Bir bedduamız var demiştim; kimse bedduaya kulak asmadı. Manevi hassasiyeti yüksek olan insanlar vakıf malı almakta imtina ettiler. 'Bedava verseniz almayız ' dediler. Çünkü bunun bir duası var, bir bedduası var. 'Allah rızası için insanların menfaatine terk edilmiş bir yeri ben alamam' diyenler de oldu. 'Helal haram sen ver bana' diyenler de oldu. Dolayısıyla onu satın alanlar da sattıranlar da izin ve imkan verenler de bugün hayattaysalar bu manevi mesuliyeti bilecekler ve elbette artık o günlerin kapandığını herkes görecektir. Yıkıldılar, terk edildiler, çaresiz bırakıldılar ama hamd olsun 2002'den bu yana tam 10 yıl içinde kulağınızı açın Bursalılar, 3 bin 500 vakıf eserini ihya ettik, ayağa kaldırdık. Allah inandırsın yaptık bunu. Senede 350 eser eder. Ben 95'den beri parlamentodayım 40 yıllık siyasetçiyim, muhalefette olduğumuz günlerin ötesini bilirim. Yani ne olur bir yüz bin lira bulun da şu yıkılıyor yahu. Gelin şunu ayağa kaldıralım dediğimizde vakıflardan sorumlu bakanlar boyunlarını büker, 'paramız yok. kusura bakmayın' derlerdi. Bunun maliyetin biliyor musunuz 3 katrilyon. 3 katrilyon lira para harcadık. ama nasıl yaptık. Vakıfların bütçesini arttırdık. Vakıfları ayağa kaldırdık. İkincisi; kira getirsin de hayır yapılsın diye vakıf edilen eserleri yap-işlet-devret metoduyla ayağa kaldırdık bir kısmını restore et- işlet –devret metoduyla verdik. Yeni metotlar bulduk. Bunlardan istifade ettik. Hayırseverlere dedik ki 'sizde bu işleri yapın' Allah rızası için burayı ayağa kaldırdık. arkadaşlar Allah bir bereket verdi. 3 bin 500 eser, 3 katrilyon ve 70 bin kişiye istihdam imkanı sağladık."
"15 BİN AİLEYE HER GÜN KURU ERZAK GÖNDERİYORUZ"
Sadece camileri, medreseleri, külliyeleri ayağa kaldırmadıklarını, aynı zaman da hayır işleri de yaptıklarını vurgulayan Arınç, "15 bin aileye her gün kuru erzak gönderiyoruz. Binlerce çocuğumuza orta tahsilde burs veriyoruz. Şimdi yönetmeliğimizi değiştirdik, yüksek tahsilde okuyan çocuklarımıza da burs vereceğiz. yurtdışındaki vakıflar için de proje ve destek sağlıyoruz. Vakıflar ayağa kalktı. Vakıflar ihya oldu. vakıfların ilk defa yüzü gülmeye başladı. Sadece Bursa'da 2003 yılında 150 vakıf eserini restore ettik. Onardık. Ayağa kaldırdık ve insanların hizmetine tahsis ettik. bunun için harcadığımız para takriben 50 milyon lira."
Arınç, caminin açılışını yaptıktan sonra Cuma namazını burada kıldı.
IA-FK(FK/AAA) - Bursa/ Merkez
Son Dakika › Güncel › Arınç, Cezayir Milli Kahramanını Anma Sempozyumunda(2) - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?