Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) üyelerinin hazırlayacağı 'Kuşadası Bitkileri' kitabı için yapılan araştırmalar sırasında 'doğa hazineleri' buldu. Pamukkale Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ali Çelik başkanlığındaki çalışmalarda, iki anıt ağaç ile birçok ülkede koruma altında bulunan, Kuşadası'nda ise şehir merkezinde yetiştiği için önemli bir doğal zenginlik kabul edilen orkide türü kayıt altına alındı.
EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, çalışmalarla ilgili bilgi verirken, Kuşadası'nda ilk açan tür olarak halk arasında 'Ayı Kulağı' denilen Barlia Robertiana orkide türünün büyük bir doğal zenginlik olduğunu söyledi. Sürücü, "Ülkemizde Aydın, Muğla ve Antalya bölgelerinde yetişen bu orkidelerin boyları 1 metreye kadar uzamaktadır. Uzun ve görülebilir yapısıyla uzaktan fark edilen bu orkide türünün, günümüzde kendisini sadece eski mezarlıklarda kurtarabildiği görülmektedir. Birçok ülkede koruma altına alınan doğanın bu harika çiçekleri olan orkideler, ne yazık ki ülkemizde sürekli ve bilinçsiz olarak toplandıklarından yok olmaktadır. Kent içinde böyle bir orkide türünün yetişmesi Kuşadası'nın doğal bir zenginliğidir" dedi.
Çalışma çerçevesinde önemli ağaç türlerini araştırarak, anıt ağaç kapsamına alınması için ilgili kurumlara müracaat ettiklerini kaydeden Sürücü, bölgede ve Kuşadası'nda anıt ağaç kapsamına girebilecek birçok ağacı kayıt altına aldıklarını söyledi. Değirmendere mevkiinde değeri parayla ölçülemeyecek 2 önemli ağaç tespit ettiklerini belirten Sürücü, şunları söyledi:
"Bir tanesi Değirmendere'nin tam ortasında doğal bir anıt gibi yükselen İbrahim Tüfekçi'ye ait bir çınar ağacı. Boyu 25 metreye yaklaşan, gövde çevresi 5,5 metre olan, 40 yıl önceki tapu belgelerinde yaşı 365 olarak gösterilen ağaç, bugün 405 yaşına girmiş. Arazilerin ortasında heybetli formuyla çok sağlıklı görünen ve yüzyıllara tanıklık eden bu ağaç, kesilmeden günümüze kadar kurtularak gelebilmiş. Sağlıklı olmasının en önemli nedeni de, hemen yanındaki artezyen kuyusundaki su yataklarının olduğu görülüyor. Diğer ağaç yine Değirmendere bölgesinde bir Menengiç ağacı. Daha önceki tespit ettiğimiz aynı türlere bakıldığında, buradaki Menengiçin 400 yaşına yakın olduğunu tahmin ediyoruz. Bugüne kadar kesilmeden kalmasını da, hemen yanındaki eski bir mezarın varlığına borçlu olduğunu düşünüyoruz."
Sürcü, Kuşadası için çok önemli olan bu doğal değerlerin anıt ağaç kapsamına alınmasıyla için gerekli müracaatları ilgili kurumlara yapacaklarını ifade etti. - Aydın/ Kuşadası
Son Dakika › Güncel › Araştırmada Doğa Hazineleri Buldular - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?