17 Arap ülkesinin büyükelçisi ve maslahatları, bir dizi incelemelerde ve ziyarette bulunmak üzere Mersin'e geldi.
Türk-Arap Ülkeleri İş Adamları Derneği'nin (TURAB) organizasyonu ile Mersin'e gelen 17 Arap ülkesinin büyükelçisi ve maslahatları, Mersin Valiliği'ni ve ardından Mersin Büyükşehir Belediyesi'ni ziyaret etti. Valilikte büyükelçileri ve maslahatlarını Vali Hasan Basri Güzeloğlu karşıladı. Samimi bir ortamda geçen ziyarette Mersin ile Arap ülkeleri arasındaki ilişkiler ele alındı. Vali Güzeloğlu, büyükelçilerin Mersin'de bulunmalarının heyecan verici olduğunu söyledi. Türkiye ile Arap ülkeleri arasında ortak bir geçmişin var olduğunu dile getiren Güzeloğlu, "Ortak bir tarihin, ortak bir dinin temsilcileriyiz. Kökten gelen dostluğumuz, kardeşliğimiz, birlikteliğimiz var. Bugün temeli ve dostluğu bu kadar sağlam olan bir geçmişin üzerine yeni katlar ve katkılar yapma zamanıdır. Her şeyden önce kardeşliğimizin devamında bu buluşmalar son derece önemli ve gereklidir. Mersin de bu açıdan hem Türkiye'nin hem de Türk-Arap işadamlarının karşılıklı ticaretinde önemli kentlerden biri. Büyükelçilerimizin ziyaretleri temsil ettikleri ülkelerinin şahsında önce dostluğu ve kardeşliği güçlendirecek, sonra da ekonomik, ticari, sosyal ve kültürel ilişkileri artıracaktır" şeklinde konuştu.
Büyükelçilere Türkiye ekonomisinin dünya sıralamasında 16'ncı olduğunun bilgisini de veren Vali Güzeloğlu, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. kuruluş yıldönümü olan 2023 yılında konulan hedeflerde Türkiye'nin dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisi arasında olma yolunda emin adımlarla ilerlediğini vurguladı. Türkiye'nin siyasal, toplumsal ve ekonomik alanlarda belirleyici bir konumda olduğuna işaret eden Güzeloğlu, "Yolculuğumuzda Arap kardeşlerimizle karşılıklı güç ve gönül birliği önemlidir. Arap Ligi ile birçok konuda ortak politikaların belirlenmesinde, Suriye meselesindeki tavrın ve tutumun Filistin meselesindeki tartışılmaz tutumumuzun güçlü işbirliklerinin açık örnekleri olduğunu düşünüyorum" dedi.
"TÜRKİYE İLE OLAN İLİŞKİLERİMİZ HER SENE DAHA DA GELİŞİYOR"
Arap ülkelerinin büyükelçileri adına bir konuşma yapan Kuveyt Büyükelçisi Abdullah Abdulazeez Al Duwaikh ise, Türk halkının kendilerini çok iyi karşıladığını kaydetti. Büyükelçiler olarak Türk-Arap ülkeleri arasındaki ticari ilişkileri desteklediklerinin altını çizen Al Duwaıkh, "Türkiye ile olan ilişkilerimiz her sene daha da gelişiyor. Buna rakamlar şahit. Eskiden bu yana var olan köprülerimiz, tarihimiz ve dini ilişkimizle yükseliyor. Biz her zaman arkadaşın sıkıntılı zamanda belli olacağını söyleriz. Görüyoruz ki Türkiye, Arap ülkeleri ile el ele veriyor. Suriye'de yaşanan olayların ardından Türkiye'nin Suriyeli insanlara yardımcı olduğunu biliyoruz. Türkiye'nin Filistin'e yaptığı yardımlara da şahidiz. Ama bu bize yetmiyor. Dünya aleminde çok büyük imkanlar var. Bunlardan istifade etmemiz lazım. Birinci derecede anlaşma sonrasında iktisatla ilgili yatırımlar en büyük hedefimizdir" diye konuştu.
Türk işadamlarını Arap ülkelerine beklediklerini aktaran Abdulazeez Al Duwaikh, "Fırsatları değerlendirmeliyiz. Her zaman el ele, iş birliği içerisinde olmalıyız. Türkiye ile Arap ülkeleri ortak projelerde yardımlaşabilir. Valimizin güler yüzü buna şahit olsun" ifadelerini kullandı.
Arap Ligi Türkiye Temsilcisi Büyükelçi Mohamed El Fatah Naciri de, yapılan görüşmelerin ilişkilerin gelişmesine katkı sunacağını söyledi.
Bu arada ziyaretin yapıldığı salona telefonla bağlanan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Arap ülkelerinin büyükelçilerine selamlarını iletti. Valilik ziyaretini tamamlayan büyükelçiler ve maslahatları, daha sonra Mersin Büyükşehir Belediyesi'ne geçti. Büyükşehir Belediyesi önünde Belediye Başkan Vekili Erol Ertan tarafından karşılanan büyükelçiler, Mersin'in tarımı hakkında bilgiler aldı. Ziyarette Kuveyt Büyükelçisi Abdullah Abdulazeez Al Duwaikh'in tarım arazileri ile ilgili sorusu üzerine Ertan, Mersin'de çok büyük tarım arazinin olduğunu ancak bu arazilerin çoğunun devletin veya belediyelerin değil, özel kişi ve sektörlerin elinde olduğunu söyledi. Bunun üzerine Büyükelçi Al Duwaikh, Kuveyt'te bunun tam tersi olduğunu, tarım arazilerinin yüzde 4'ünün özel sektörde, yüzde 96'sının ise devletin elinde olduğunu belirterek, "Bunun en büyük nedeni ise petroldür. Kuveyt'te herkes tarım arazisi alamaz, çünkü araziler çok pahalı" dedi. - MERSİN
Son Dakika › Güncel › Arap Ülkelerinin Büyükelçileri Mersin'de - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?