Irak'a transit gönderilmek üzere yurda sokulup Mersin'deki gümrük antrepolarında depolanan 1044 ton kırmızı etin iç piyasaya satılmasıyla ilgili soruşturmada tutuklanan antrepo sahibi İnanç Ersoy ile sorumlu müdür İdris Şeker, 100'er bin lira kefaletle serbest bırakıldı. Şeker'in savcılıktaki ifadesinde kırmızı etleri kendisinin sattığını itiraf ettiği ortaya çıktı.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli'nin bizzat el koyduğu kırmızı et vurgunuyla ilgili başlatılan ithal kırmızı et kaçakçılığı ile ilgili yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan 8 kişiden 'Mega' isimli antreponun sahibi İnanç Ersoy tutuklanırken, 7 kişi ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı.
'KIRIMIZI ETİ BEN SATTIM'
Çay Mahallesi'nde yer alan Mega Gümrüklü Antrepo'nun sahibi İnanç Ersoy'un tutuklanmasından 3 gün sonra antreponun sorumlu müdürü İdris Şeker'in soruşturmayı yürüten savcıya giderek kaçakçılığı kendisinin yaptığı yönünde ifade verdiği ortaya çıktı. Şeker, savcılık ifadesinde, "Büyük borcum nedeniyle tefecilere düşmüştüm. Bu nedenle kırmızı eti antrepodan çıkartarak sattım" dedi. Bunun üzerine Şeker de sevk edildiği 1'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nce tutuklanarak cezaevine konuldu.
İnanç Ersoy ve İdris Şeker'in avukatları daha sonra tutuklama kararına yaptıkları itiraz ise kısa sürede sonuçlandı. Bir üst mahkeme depo sahibi İnanç Ersoy ile İdris Şeker'in, 100'er bin TL kefalet ile serbest bırakılarak tutuksuz yargılanmalarına karar verdi.
IRAK'A GİDERKEN TÜRKİYE'DE SATILDI
Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli'nin bizzat el koyduğu ve "2012- 2013 yılları ortalaması, kaçak et tespiti 300 ton civarında idi. Bir defada 1044 ton kaçak et tespit edilmesi bu anlamda kayda değerdir" sözleriyle vurgunun boyutunu açıkladığı ithal kırmızı et kaçakçılığı, 4 Ekim'de alınan bir istihbarat üzerine soruşturma başlatılmıştı. Yapılan çalışmalarda elde edilen bilgilere göre Irak'a gitmesi gereken kırmızı et, merkezi Hatay'da faaliyet gösteren Suat Güneş'in sahibi olduğu Güneş Dış Ticaret firması tarafından Arjantin ve Paraguay'dan Mersin'e getirildi. Resmi belgelerde Türkiye'den transit geçiş işlemine tabi tutulan ithal kırmızı et, İnanç Ersoy'un sahibi olduğu Çay Mahallesi'nde yer alan Mega isimli A Tipi Gümrüklü Antreposu'na konuldu. Başlatılan operasyon kapsamında sayım yapılan antrepoda 1044 ton kırmızı etin kaybolduğu ortaya çıkmıştı. Kırmızı etin tamamının Türkiye'de iç pazara sürülerek büyük rant elde edildiği saptandı. Kaçakçılar piyasadan tavukayağı, tavuk kıyması ve benzeri sakatatı toplayıp, piyasaya sürülen kırmızı etin aynı ambalajında depolara stokladı. 1044 ton kırmızı ete karşılık bu ürünleri yurtdışına çıkarmak için işlemi başlatıldı. Böylece piyasaya sürülen kırmızı kaçak et yurtdışına çıkarılmış gibi gösterilecekti. Depoları basan gümrük muhafaza ekipleri depolarda kırmızı et yerine bayat et ve sakatatı buldu.
OPERASYONU POLİS BAŞLATTI
Kaçak et vurgununu operasyonunun Mersin Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince başlatıldığı ortaya çıkmıştı. Silifke Taşucu Gümrüğü'nden çıkan polisin takibindeki 49 ton kırmızı et yüklü TIR, Mersin-Adana karayolu üzerinde yer alan Agiltyl A Tipi Gümrüklü Antreposu'na gitti. Burada kırmızı eti depoya boşaltan Tır, aynı tonajda, kırmızı et ile aynı ambalajda tavuk kırıntısı, kıyması ve tavuk bacağı eti yükleyip, çıkış yaptığı sırada suçüstü yapıldı. Operasyonu başlatan polis soruşturmanın genişletilmesi için konuyu Mersin Orta Akdeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü'ne devir etti. Bunun üzerine vurgunla ilgili idari ve adli soruşturma başlatıldı. 1044 ton kırmızı etin kaybolduğu MEGA A Tipi Gümrüklü Antrepoda yoğunlaşan müfettişlerin ayrıca kentte faaliyet gösteren 83 antrepoyu da mercek altına aldığı kaydedildi. Sayımı tamamlanan 4 antrepo sonucu ise henüz açıklanmazken, kayıp et miktarının 5 bin tonu bulacağı ifade edildi.
BAKAN AÇIKLAMIŞTI
Yapılan operasyonun ardından Mersin'e gelen Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, kaçakçılığın boyutunun çok büyük olduğunu belirterek şunları söylemişti:
"Antrepolara konulan gümrük vergisi yüzde 225 olan et iç piyasaya satılarak çok ciddi anlamda rant elde ediliyor. Onun karşılığında bir şeyin çıkartılması gerekiyor. İktisadi değeri olmayan tavuk kırpıntısı ya da bozulmuş tavuk ürünleri dışarı çıkarılıyor. Zaten bu depoda da çıkartılmak amacıyla bin tona yakın kırpıntı tavuk ve iktisadi kıymeti olmadığını düşündüğümüz tavuk kıyması gibi gözüken mallar da bulundu."
KIRMIZI HAT
Mersin'de ortaya çıkan kırmızı et vurgunun ardından Mersin Gümrük Müdürlüğü'nde başlatılan 'kırmızı hat' uygulaması ise sürüyor. Konteynerler fiziki olarak ayrıntılı bir şekilde incelemeye tabi tutuluyor. Gerek görüldüğü durumlarda, malın tartımı ve sayımı yapılarak belgeler araştırılıyor. 5 gümrük müfettişinin incelemeleri devam ederken, soruşturma kapsamında sayımı süren 4 antrepo ile ilgili ise henüz bir açıklama yapılmadı. - Mersin
Son Dakika › Güncel › Antrepodaki Kırmızı Eti Satan Müdür, 100 Bin TL Kefaletle Serbest Bırakıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?