Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birliklerinin (GAİB) ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıya GAİB Koordinatör Başkanı Abdülkadir Çıkmaz, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Kavak, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Muharrem Selçuk,Gaziantep İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Dr. Yusuf Aydın, GAİB Genel Sekreteri Salim Kocaer ve çok sayıda sektör temsilcisi katıldı.
Avrupa Birliğine gerçekleştirilen Antep fıstığı ve kırmızı biber ihracatında geri dönen ürünlerle ilgili yaşanan problemlerin ve çözüm önerilerinin ele alındığı toplantıda GAİB Koordinatör Başkanı Abdülkadir Çıkmaz, aflatoksin sorununa dikkat çekti.
Geçen yıllara oranla Avrupa Birliğine yapılan Antep fıstığı ve kırmızı biber ihracatında aflatoksinden dolayı geri dönüşlerde artış gözlendiğini ifade eden Çıkmaz,"Bilindiği gibi Avrupa Birliği ülkelerine yapılan ihracatlarda denetleme oranı yüzde 50 oranında. Fakat bu oran yüzde 100'ler seviyesine çıkarılmak isteniyor. Bu durum bizim için ciddi sıkıntıları beraberinde getirebilir.Avrupa Birliğine bağlı ülkelerden herhangi birine yaptığınız ihracatta ürününüz aflatoksinden dolayı tahlile giriyorsa bu durum en az 10-15 günlük bir zaman kaybına neden oluyor.Bu da ihracatçının hem maddi hemde manevi yönden zarara uğraması anlamına geliyor"dedi.
Aflatoksinli gıda sorununun üreticiden başlayıp satış noktasına kadar uzanan zincirleme bir olay olduğunu ve bu durumun ancak üreticilerin bilinçlendirilmesiyle giderilebileceğini aktaran Çıkmaz, " Üreticinin doğru şekilde bilgilendirilmesiyle sorun daha ilk aşamadayken çözüme kavuşturulabilir. Aflatoksin sadece yurt dışında değil yurt içinde de önemli bir problem olarak karşımıza çıkıyor. Türkiye'de çeşitli satış noktalarında ve ürünü tüketiciyle buluşturan ticari alanlarda kontrollerin arttırılmasında büyük fayda olacağına inanıyorum .Bu sayede aflatoksinli ürünler tüketim aşamasına gelmeden tespit edilerek kontrol altına alınabilir" diye konuştu.
Küflenmeden kaynaklanan aflatoksinin ısıtılarak veya pastorize edilerek yok edilemeyeceğini, küf arttıkça aflatoksin oranında bunan paralel olarak artacağına vurgu yapan Gıda ve Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Kavak ise üreticilere uyarılarda bulundu.
Aflatoksinin kendiliğinden oluşmadığını ve bir nevi küfün ürünü olarak ortaya çıktığını belirten Kavak, bu nedenle ürünün ilk üretim aşamasından ihracata kadar olan tüm safhalarında herkese önemli görevlerin düştüğünü ifade etti.
Bu konuda çiftçiden, imalatçıya ve ihracatçıya kadar her kese önemli görevlerin düştüğünü anlatan Kavak,konuşmasını şöyle sürdürdü:
" Çiftçilerimizin eğitilmesi önemli konulardan bir tanesi.Ama biz diyoruz ki bu konuyu birlikte sahiplenelim birlikte üstlenelim . Çünkü nihayetinde hakikaten çok geniş bir kitleden bahsediyoruz. Bir ürünü işleyen ve paketleyen sayısı 200-300 ise bu ürünü üreten sayısı 5 bin -10 bin kişi. Üretim aşamasında, ürün ağacın dalındayken, kopartılırken, kurutulurken veya depolanırken yapılacak bir hatayı yani başlangıçta oluşan bir hatayı biz enteğre tesislerde yok edemeyiz."
Son Dakika › Güncel › Antep Fıstığı ve Kırmızı Biber İhracatında Yaşanan Sorunlar İstişare Edildi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?