Antarktika'da bilimsel araştırmalar yapan ilk Türk bilim adamı olacak Doç. Dr. Orhan Dede Polat, "Antarktika'da Türk bayrağını açacağız" dedi.
Dokuz Eylül Üniversitesi öğretim üyesi ve Türkiye'nin Antarktika Kutup Bilimsel Araştırmalar Merkezi (TAKBAM) bilim ve akademik kurulu üyesi Doç. Dr. Orhan Dede Polat, Antarktika'da Livingston adasındaki Bulgar üssünde 1,5 ay boyunca sismoloji alanında bilimsel çalışmalarda bulunacak.
Seyahatten önce AA'ya açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Polat, Türkiye'nin, 1995 yılında Antarktika Anlaşması'na imza koyduktan sonra tarihinde ilk kez bu yıl Bulgaristan heyetine katıldığını ve dolayısıyla ilk kez bir Türk bilim adamının Antarktika'daki çalışmalara katılacağını söyledi.
Antarktika'da 22 Ocak'a kadar buzda sismik aktiviteyi ve mikro titreşimleri ölçme çalışması yapacağını belirten Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü, Sismoloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Polat, "Antarktika'ya Türk bayrağını açacağız" dedi.
Doç. Dr. Polat, şöyle konuştu:
"Ben Bulgaristan'ın Antarktika'daki üssüne giden ilk Türk araştırmacı oluyorum. Yine aynı zamanda Türkiye'yi temsilen, Türkiye tarafından finanse edilen ilk araştırmacı olarak Antarktika'da kendi uzmanlık alanım ile ilgili bilimsel faaliyetlerde bulunacağım. Yapacağım çalışmalar jeofizikçi olmam nedeniyle ağırlıklı olarak sismoloji alanında olacak. Jeofiziğin bir alt bilim dalı olan sismoloji alanında çalışmalarım var."
Yanına sadece 46 kilogramlık bagaj alabildiğini belirten Doç. Dr. Polat, bunun yarısının deprem cihazı ve akümülatörü, diğer yarısının özel eşyalardan oluştuğunu söyledi.
Bulgaristan üssüne sekizi Bulgar, biri Moğol bilim adamı 10 kişilik ekiple gideceklerini söyleyen Doç. Dr. Polat, "Kışın hava sıcaklığı eksi 90 dereceye kadar düşen Antarktika'nın en çok eksi 10 derecelik geçen yaz mevsimini göreceğiz. Günümüzün 22 saati aydınlık, 2 saati ise alaca karanlık olacak" dedi.
Güney Amerika'ya 500-600 kilometre mesafede bulunan Livingston adasındaki Bulgar üssüne gider gitmez ilk işinin küreği eline alıp üssü kardan temizlemek ve hayati önem taşıyan elektrik sistemini devreye sokmak olacağını ifade eden Polat, "Gün ve gün tecrübelerimi yazıya döker, Türkiye'ye dönünce raporumu hazırlarım. Kişisel de olsa büyük hayalim bir gün Türkiye'nin de Antarktika'da bir üssünün olmasıdır" diye konuştu.
Doç. Dr. Polat, TAKBAN'ın Antarktika İşbirliği Örgütü'nde Türkiye'nin resmi temsilcisi olduğunu belirterek, örgütün 37. toplantısının 12-21 Mayıs 2014 tarihlerinde Brezilya'da yapılacağını da kaydetti. - Sofya
Son Dakika › Güncel › 'Antarktika'da Türk Bayrağını Açacağız' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?