Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, sektörün en çok ihracat yaptığı ülkeler sıralamasında geçen yıl 4'üncü olan Rusya'yla ilişkiler sıfıra inmesine rağmen yılın 3 ayında yüzde 16'lık büyüme sağladıklarını söyledi.
Osman Bağdatlıoğlu, sektörde bu yıl için ihracat rakamlarında yüzde 40'lık artış öngörüsünde bulunduklarını söyledi. Üretim planlamasının da bu hedef doğrultusunda yapılandırıldığını aktaran Bağdatlıoğlu, ancak süs bitkilerinde 4'üncü ülke konumundaki Rusya'ya ihracatın, uçak krizi sonrasında 'sıfır'a gerilediğini söyledi. Burada yaşanan kaybı Avrupa pazarında telafi etmeye çalıştıklarını, ancak bunun Türkiye'ye 'düşük fiyat' olarak döndüğünü kaydeden Bağdatlıoğlu, 'Ancak yine de sektör olarak ayaktayız ve artan ender sektörden biriyiz. Yılın 3 aylık rakamlarına göre ihracatta yüzde 16'lık artış sağladık. Bunu da başarı olarak yorumluyorum" dedi. Bağdatlıoğlu, Rusya'nın bu yıl ihracat yapılan 36 ülke içinde yer almadığını da kaydetti.
Kriz ortamında Özbekistan, Türkmenistan gibi yeni pazarlar oluşturduklarını da sözlerine ekleyen Bağdatlıoğlu, 'Krizde en büyük etkiyi çiçek sektörü yaşadı. Maalesef devletten gerekli desteği alamadık. Bir motive gerekiyordu. Sadece Ekonomi Bakanlığı'nın ihracatçıya verdiği kısa süreli bir destek söz konusu oldu. Üretici kendini yalnız hissediyor. Artık bir an önce destek sağlanmalı. Ziraat Bankası kredilerinin ertelenmesi bu desteklerden biri" diye konuştu. Turizm sektörünün daha yeni yeni hissetmeye başladığı kriz koşullarını süs bitkileri sektörünün kasım ayıyla birlikte iyiden iyiye yaşamaya başladığını aktaran Bağdatlıoğlu, şunları söyledi:
'Turizme nasıl destek veriliyorsa bu sektör de desteklenebilir. Ancak biz sektör yıpranmasın, ülkemiz yıpranmasın diye sessiz kalmayı yeğledik. Sessizliğe devam edeceğiz ama devletin bu sektörü ayakta tutması gerekiyor. Çünkü gerçek ihracat, gerçek istihdam bunlar. Suriyelilere iş olanağı sağlayan bir sektör. Türkiye çapında ayrı teşviklerin oluşması gerekiyor. Bunlar sağlandığı zaman 1 numaralı sektör haline gelecek."
Tüm zorluklara rağmen süt bitkileri sektörünün tüm dünyayla ilişki kurup zorluklara rağmen ayakta durmayı başardığını belirten Bağdatlıoğlu, ayrıca bir master plan hazırlığında olduklarını sözlerine ekledi. 6 ay sürecek bu çalışma sonunda bu sektöre ne destekler verildiğini ve verilen desteklerin etki analizini yapacaklarını belirten Bağdatlıoğlu, '2023 yılında 500 milyon dolar ihracat hedefine nasıl ulaşacağımıza yönelik teşvik ve desteklerin nasıl olması gerektiğini çıkartıyoruz" dedi.
Son Dakika › Güncel › Antalya Süs Bitkileri Sektörü Kriz Koşullarında Büyüdü - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?