Rusya krizi nar üreticisini de vurdu
*- TÜRKİYE'de her dört nardan birinin üretildiği Antalya'da geçen yıl bahçeden 1- 1.2 TL'ye satılan ürünün kilo fiyatı bu yıl 30- 60 kuruş arasında kaldı. Nar üreticisi Rusya yasağını bahane eden tüccarın anlaşarak fiyatı aşağı çektiğini öne sürdü.
Bu yıl Rusya krizi nedeniyle Antalya'da turizmde olduğu gibi tarım sektöründe de ciddi sorun yaşanıyor. Türkiye nar üretiminin dörtte birinin yapıldığı Antalya'da ürün hasadı tamamlandı. Geçen yıl üreticinin kilosunu 1- 1.2 TL'ye bahçeden sattığı nar, bu yıl 30-60 kuruş arasında kaldı. Birçok üreticinin ürünü ağaçta çatladı. Üreticiler, fiyatlarda yüzde 50'nin üzerinde yaşanan düşüşle ilgili tüccarı suçladı.
TÜCCAR AĞIZ BİRLİĞİ YAPTI
Antalya'nın en önemli nar üretim merkezi Döşemealtı'nın Çığlık bölgesinde Orta Mahalle Muhtarı Mehmet Kayalı, bölgedeki çiftçilerin yüzde 80'inin nar ürettiğini ve bölgede yıllık 400 bin ton civarında üretim gerçekleştiğini dile getirdi. Tüccarın bu yıl ağız birliği yaparak narı fiyatını düşürdüğünü belirten Mehmet Kayalı, geçen yıl 1 liranın üzerinde satılırken bu yıl 40-50 kuruşa gerilediğini açıkladı. Şu an dalında nar olan üretici olduğunu anlatan Kayalı, 'Bu yıl 1.2 TL beklerken çok aşağı çektiler, nar da çok dayanıklı olmadığından üretici mecbur kaldı. Rusya'dan dolayı da çok büyük sıkıntı var. Kapılar yılbaşında açılacak deniyor ama sıkıntımız büyük" dedi.
'BU SENEKİ KADAR REZİLLİK GÖRMEDİM'
15 yıldır nar üretimi yaptığını ama bu yılki rezillik kadarını görmediğini belirten üretici Mustafa Kayalı, 'Her sene tüccar 'para edecek, para edecek' diyor, biz de varımızı yoğumuzu nara döküyoruz. Ama sezon geldi mi 5-6 tüccar anlaşıyor, çiftçinin emeğini boşa çıkarıyor. Normalde bu yıl 1.2 TL'den gidecek narı 30-60 kuruş arasında aldılar ve daha hiçbiri para vermedi. Örneğin toplam 7 bin TL tutuyor, adam ona da 5-6 aylık çek yazıyor. Çiftçilik iyice bitti. Budaması, ilaçlaması, gübrelemesi hesaplanırsa çiftçi hiç para kazanmıyor" dedi.
RUSYA BAHANE EDİLİYOR
İhracatla ilgili sıkıntının da çok büyük olduğunu, Ukrayna, Macaristan üzerinden Rusya'ya mal gönderildiğini dile getiren Mustafa Kayalı, 'Tüccar Rusya'yı bahane etti ama gönderiyorlar. Hepsi yalan konuşuyor. Bahane edip fiyatı düşürüyorlar. Bir yerde buluşuyorlar, çiftçinin narı rezil olsun diye ellerinden geleni yapıyorlar. Allah razı olsun bu sene güzel rezil ettiler. Çiftçi 'nar ağaçta kalmasın, rezil olmayayım, ele güne maskara olmayayım' diye 30 kuruştan verdi. Çoğu toplayamadı da, ağaçlarda nar çatladı. Dilber narlar toplanamadığı için çatladı. Ondan sonra 25 kuruştan alıyor. Bir de nar üzerinde küçük bir leke olsa dahi almıyorlar. Çiftçiyi bitirdiler" dedi.
TÜRKİYE'NİN EN KALİTELİ NARI
Döşemealtı'nda nar üretiminin son 15 yıldır çok revaçta olduğunu belirten İlçe Belediye Başkanı CHP'li Turgay Genç, bölgedeki hububat ve pamuk üretim alanlarının bu süreçte nar bahçesine dönüştürüldüğünü, Türkiye'nin en kaliteli nar üretiminin bu bölgede gerçekleştiğini söyledi. Genç, Döşemealtı'nda üretilen hicaz narının aroması, ilaç-kozmetik sanayiinde kullanılması gibi özellikleriyle fark yarattığını da kaydetti. Belediye olarak ulusal ve uluslararası fuarlarda Döşemealtı narının tanıtımını yaparak üreticiye destek olmaya çalıştıklarını anlatan Turgay Genç, nar üretiminde sadece Çığlık bölgesine yıllık 10 milyon TL, Döşemealtı genelinde de 15-20 milyon TL arasında katma değer sağlandığını kaydetti.
RUSYA KRİZİ NAR FİYATLARINI DÜŞÜRDÜ
Ülkenin yaşadığı dış politika sorunları ve Rusya'nın uyguladığı yasak nedeniyle üreticinin mağdur olduğuna dikkat çeken Turgay Genç, 'Nar fiyatları beklentinin çok altında kaldı. Üretimin yanında satış pazar ağının oluşturulması çok önemli. Turizm ve tarım Antalya'nın ana lokomotifi. Turizmdeki sıkıntı da eklenince Antalya'daki üretici ciddi sıkıntı yaşadı. Üreticinin cebine girmesi gereken en az 1 lira. Bu yıl 15-20 milyon TL olan gelir de ciddi oranda geriledi" dedi.
ÇEKİRDEKSİZ ÜRETİLEN TEK BÖLGE
Nar üreticisinin yaşadığı sıkıntı, Türkiye'de çekirdeksiz nar üretiminin yapıldığı tek ilçe olan Gazipaşa'da da üreticiyi olumsuz etkiledi. Hasadı tamamlanmak üzere olan çekirdeksiz narda da üretici maliyetine satış yapıyor. Gazipaşa'ya bağlı 400- 600 metre rakımdaki Esenpınar, Doğanca, Çakmak, Çile, Yeşilyurt ve Çörüş mahallelerindeki toplam 2 bin 110 dekar alanda nar üretimi yapılırken, bunun 1050 dekarlık kısmında çekirdeksiz nar üretiliyor. Geçen yıl ilçede 1500 tonu çekirdeksiz 3 bin ton nar üretilirken, bu yıl rekoltenin 2 bini çekirdeksiz, 4 bin 500 ton olması hedefleniyor. Özellikle son dönemde ilçede üretimi yaygınlaşan çekirdeksiz nar, tanesindeki çekirdeğin diğer türlerdeki gibi sert olmaması ve ağızda hissedilmemesi dolayısıyla bu isimle anılıyor.
FESTİVAL DÜZENLENİYOR
Gazipaşa Ziraat Odası Başkanı Yusuf Çelik, çekirdeksiz narın çok lezzetli olduğunu, bu nar çeşidini ihracat ve pazar sıkıntısı nedeniyle yeterince tanıtamadıklarını vurguladı. Bunun için bu yıl 7'nci kez Çekirdeksiz Nar Festivali düzenlediklerini kaydeden Çelik, "Çekirdeksiz narı tanıtmak ve çiftçimizin emeğinin karşılığını alması için elimizden geleni yapıyoruz" dedi.
'NAR ÜRETİCİSİ SIKINTILI'
Gazipaşa'dan başka bir yerde yetişmeyen çekirdeksiz nar için ayrı bir fiyat politikası olmadığını, ilçedeki tüm nar çeşitlerinin kalitesine göre kilosu 1- 2 lira arasında alıcı bulduğunu kaydeden Yusuf Çelik, "Çiftçimiz emeğinin karşılığını alamıyor. Çiftçimiz sıkıntılı. Nar üreticisi reklam, pazarlama ve pazar sıkıntısı çekiyor. 3 bin ton civarında olan nar rekoltesini pazar sıkıntımızı çözerek, ileriki yıllarda 30 bin tona ulaştırmak istiyoruz" diye konuştu.
'EMEĞİMİZİN KARŞILIĞINI ALAMIYORUZ'
Üretici Fatma Kaya, nar hasadına başladıklarını anlatırken, "Bahçemizde çalışıyoruz, her hafta sulayıp, emek veriyoruz ama emeğimizin karşılığını alamıyoruz. 1- 1.5 lira arası fiyat veren tüccara da emeğimizi karşılamadığı için ürünlerimizi vermek istemiyoruz. Bahçede ağaçlarda bekletiyoruz" dedi.
'MALİYETİ KURTARMIYOR'
Fatma Kaya'nın kayınbiraderi Ali İhsan Kaya da "İstediğimiz fiyatı bulamıyoruz. 3 yıldır 1- 2 liradan tüccar gelip alıyor. Bizim de emeğimizi karşılamıyor. Maliyetin altında fiyata verdiğimiz nardan zarar ediyoruz. Nar piyasasının önünün açılarak tanıtımının ve ihracatının sağlanmasını istiyoruz" diye konuştu.
Son Dakika › Güncel › Antalya Rusya Krizi Nar Üreticisini de Vurdu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?