Antalya İl Sağlık Müdürlüğü, 1 Mart 2013 tarihinde 'Bir saat içerisinde en fazla katılımcı ile organ bağışı' sloganıyla gerçekleştireceği Guinness Dünya Rekoru denemesine hazırlanıyor.
1 Mart tarihinde yapılacak olan etkinlikle ilgili Antalya Sağlık İl Müdürlüğü'nde basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya İl Sağlık Müdürü Adem Bilgin, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Nefroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gültekin Süleymanlar ve Antalya Eğitim Araştırma Hastanesi Yöneticisi Prof. Dr. Ramazan Çetinkaya katıldı. Etkinlikle ilgili bilgi veren İl Sağlık Müdürü Adem Bilgin, Türkiye'de 55 bin civarında kronik böbrek yetmezliği olan hastanın diyaliz cihazına bağlı olarak böbrek nakli olabilmek umudu ile yaşamını sürdürdüğünü bildirdi. Bu hastalardan sadece 600-700'ünün böbreğe kavuştuğunu kaydeden Bilgin, her yıl organ bulunamadığı için nakil yapılamayan 5 bin kişinin hayatını kaybettiğini belirtti. Kalp ve karaciğer hastalarında durumun daha da vahim olduğuna değinen Bilgin, "Çünkü böbrek hastalarında olduğu gibi diyaliz makineleri, benzeri tedavi edici makineleri yoktur. 2 bin hasta karaciğer, bin hasta kalp nakli için beklemektedir. Organ nakillerinde verici kaynağı canlı ve kadavra olarak ikiye ayrılmaktadır. Avrupa ülkelerinde organ vericilerinin yüzde 80'i kadavra, yüzde 20'si canlı kaynaklı iken Türkiye'de tam tersine organ vericilerinin yüzde 70'i canlı, yüzde 30'u kadavra kaynaklıdır" dedi.
2012 yılında Türkiye genelinde bin 477 beyin ölümü tespit edildiğini ifade eden Bilgin, bunlardan sadece 345 ailenin organ bağışında bulunduğunu bildirdi. Bilgin, organ nakli ve bağışı konusunda vatandaşları bilinçlendirmek ve farkındalık oluşturmak için 'Bir saat içerisinde en fazla katılımcı ile organ bağışı' kampanyası ile daha önce İngiltere'de 321 kişi ve Çin Halk Cumhuriyeti'nde 474 kişi ile kırılan Guinness dünya rekorunu Antalya'da deneyeceklerini söyledi. Guinness dünya rekoru denemesi ile pek çok gönüllü organ bağışçısı sayesinde binlerce insanın yeniden hayata tutunabileceğini kaydeden Bilgin, "Herkes yaşamından sadece bir saat ayıracak, dünyanın gözü üzerimizde olacak. Organ bağışında bulunabilecek tüm gönüllüleri 1 Mart günü Kepez Belediyesi Spor Salonu'nda bekliyoruz. Gelin hep beraber bu başarıya imza atalım" diye konuştu.
Bir saat içerisinde 475 organ bağışı hedeflediklerini söyleyen Bilgin, organ bağışı sayısının 2 bini geçeceğini tahmin ettiklerini belirtti.
"ANTALYA'NIN İSMİNİN UZUN SÜRE KALACAĞI BİR REKOR İSTİYORUZ"
Böyle bir deneme fikrinin ortaya atılmasından sonra çok destek gördüklerini söyleyen Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan ise, yaklaşık 40-50 kişiden oluşacak bir masa olacağını bildirdi. Prof. Dr. Özkan, "Antalya'nın isminin uzun süre kalacağı bir rekor istiyoruz" dedi.
Antalya'nın organ naklinde bir marka olduğunu ifade eden Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Nefroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gültekin Süleymanlar da, son on yılda böbrek naklinde büyük başarılar sağlandığını, ancak bunun yeterli olmadığını kaydetti. En büyük sıkıntıların akciğer ve kalp nakillerinde yaşandığına dikkat çeken Prof. Dr. Süleymanlar, bu nakiller için sadece kadavra gerektiğini, Türkiye'de yeterli kadavra olmadığı için de hastaları yüksek maliyetle yurt dışına göndermek zorunda kaldıklarını bildirdi.
Antalya Eğitim Araştırma Hastanesi Yönetici Prof. Dr. Ramazan Çetinkaya ise, "Çok organ bekleyen hasta var. Kadavrada kaynak oluşturulursa ihtiyacı karşılamış oluruz" dedi.
'Bir saat içerisinde en fazla katılımcı ile organ bağışı' Guinness dünya rekor denemesi 1 Mart 2013 tarihinde Kepez Belediyesi Spor Salonu'nda gerçekleştirilecek. - ANTALYA
Son Dakika › Güncel › Antalya Organ Bağışı Rekoruna Hazırlanıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?