Finike'de elektrik direkleri devrildi, Gazipaşa'da Hacı Musa Çayı dondu.
Hava sıcaklığının ilk merkezinde sıfırın altına kadar düştüğü Antalya, dün gece mevsimin en soğuk gecesini geçirdi. Türkiye'nin yaklaşık yüzde 80 sebze meyve ihtiyacını karşılayan ve yaş sebze ve meyve ambarı olarak bilinen Antalya'da çiftçiler, ürünlerini soğuktan korumak için mücadele ediyor. Konyaaltı İlçesi, Aşağı Karaman Mahallesi'nde çiftçiler, ürünlerinin zarar görmemesi için geceyi seralarında 'don nöbeti' tutarak geçirdi.
Serada gece yaktıkları sobaları gündüz yeniden doldurmak için çaba sarf ettiklerini belirten çiftçi Hüseyin Kakız, domatesleri koruyabilmek için sabaha kadar odun sobası yaktığını söyledi. Eşi Havva Kakız ile birlikte akşam saatlerinden itibaren seralarındaki ısının 2 dereceye kadar düşmesiyle sobaları yakmaya başladıklarını belirten Kakız, "Sabaha kadar ürünlerimizi dona karşı koruyabilmek için sobalarımızı yakıyoruz. Domateslerle adeta küçük bir bebeğimiz gibi ilgileniyoruz. Ancak kazandığımız para ilaca ve mazota gidiyor. Bizim de yalnızca karnımız doyuyor" dedi.
KAŞ'TA FIRTINA SERALARI YIKTI
Kaş İlçesi'nde şiddetli fırtına yaklaşık 250 dekar seranın yerle bir olmasına yol açtı. Fırtınanın yıktığı seralardaki domatesler aşırı soğuklardan don yedi. Bölgede bazı ağaçlar devrilirken, Doğantaş Köyü elektriksiz kaldı. Fırtına, Köy Merkez Camii'nin şerefesini de uçurdu. Kaş Kaymakamı Selami Kapankaya, "İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekiplerimiz incelemelerini yapıyor. Bölgede şiddetli fırtına var. Vatandaşlarımıza gerekli yardımı yapmaya çalışacağız" dedi.
KUMLUCA'DA AĞAÇLAR BUZ TUTTU
Kumluca İlçesi'nde de çiftçiler gece boyunca nöbet tuttu. Ellerinde termometreler ile seralarını köşe bucak dolaşıp sürekli sera sıcaklığını ölçen üreticiler sıcaklığın sıfırın altına düşmemesi için yoğun çaba sarf etti. Gündüzleri serada bulunan sobalarda yakacakları odun ve kömürleri tedarik ederek geçiren üreticiler, gün batımının ardından saat 18.00'den itibaren hava sıcaklığının düşmesiyle birlikte fenerler ile seralarına koştu. Bazı üreticiler sera üzerine döşenen fıskiyeler yardımıyla yağmurlama yaparken, kimi üreticiler de seralarını sobayla ısıtarak dona karşı önlem aldı. İlçede portakal ağaçlarının üzerindeki su damlalarının buz tuttuğu görüldü.
ENERJİ KESİNTİSİ BEZDİRDİ
Üreticilerin soğuk havalarda ürünlerini korumak için yoğun şekilde kullandığı yağmurlama sisteminin ilçede elektrik kesintileri sebebiyle kullanılamadığını belirten üreticiler ise isyan etti. Özellikle Sarıcasu ile Ortaköy Köyü'nde uzun süre elektrik kesintisi ile Beykonak ve Mavikent beldelerine bağlı bazı mahallelerde yaşanan voltaj düşüklüğü, üreticiyi perişan etti. Sarıcasu Köyü Muhtarı Mustafa Tüfekçi, "Elektrikler kesiliyor. Elektrik dağıtım şirketi ilgilenmiyor. Ürünlerimizi don alıyor. Yazık değil mi insanlarımıza" sitem etti.
Kumluca Ziraat Odası Başkanı Süleyman Kayhan, "Bölgemizde 37 bin dekar alanda yapılan örtü altı üretim seralarının eksi 1'e düşen sıcaklıklar karşısında çiftçilerimiz ürünlerini korumak için özverili bir çalışma yapıyor. Bu durum, çiftçiye ek bir üretim maliyeti getirecektir" dedi.
FİNİKE'DE DİREKLER DEVRİLDİ
Finike İlçesi'ne bağlı Yazır, Yalnız, Arif, Dağbağ ve Yeşilköy'de fırtına nedeniyle örtüaltı üretim yapılan seralarda büyük hasar meydana geldi. Seraların plastik örtüsünün uçması ve çelik konstrüksiyonun yıkılması sonucu 140 çiftçi fırtınadan zarar gördü. Marul, salatalık ve domatesin ekili olduğu seralarda yaklaşık yüzde 20- 70 arasında hasar meydana geldi. Arif Köyü'nde ise 2 elektrik direğinin yıkılması ve trafoların zarar görmesi nedeniyle köyün büyük bir bölümüne elektrik verilemiyor. Arif Köyü Muhtarı Mustafa Demirel, örtüaltı seraların yanısıra bazı çam ağaçlarının kökünden kırılarak devrildiğini kaydetti. Finike İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Remzi Aslan, fırtına nedeniyle zarar gören tarım alanlarını tespit etmek amacıyla çalışma başlatıldığını kaydetti.
GAZİPAŞA'DA ÇAY DONDU
Gazipaşa İlçesi'nde dünden beri etkili olan ve saatte 80 kilometre hızla esen fırtına nedeniyle, bu sabah iç ve dış hatlarda programlı 4 uçuş iptal edildi. İlçenin içinden geçen Hacı Musa Çayı'nı donduran soğuklar yüzünden bazı ağaçlarda buzdan sarkıtlar oluştu. Fırtına nedeniyle ayrıca bazı evlerin çatıları uçtu, işyerlerindeki kepenkler zarar gördü. İlçenin bir kısmına ise aksamalı olarak elektrik verilebiliyor. 35 yaşındaki sera üreticisi Hasan Salman, ilçede daha önce böyle bir soğuk havaya şahit olmadığını, ürünlerin donmaması için seralarda soba yaktıklarını anlattı. Hasan Salman'ın eşi Ayşe Salman, "Seralarımızdaki ürünler donuyor, mağduruz" dedi.
GÜNDOĞMUŞ'TA ÇATI UÇTU
Gündoğmuş'ta fırtına nedeniyle bir dershanenin çatısı uçtu. Düğün salonunun üst katında hizmet veren dershanenin çatısı, yola düştü. Olayın gece meydana gelmesi olası can kaybını önledi. İlçede bazı işyerlerinin camları kırıldı, kiremitleri savruldu, ağaçlar devrildi.
Manavgat İlçesi'nde ise bazı otellerin havuzlarındaki suyun donduğu görüldü.
SICAKLIK SIFIRIN ALTINDA
Meteoroloji Bölge Müdürü Necip Duman, Antalya kent merkezinde kıyı bölgelerde 1 derece olarak ölçülen hava sıcaklığının iç kesimlere doğru sıfırın altına düştüğünü açıkladı. Kent merkezinde en düşük sıcaklığın 0.5 derece ile Nebiler bölgesinde ölçüldüğünü ifade eden Duman, Dağbeli'nde eksi 6, Korkuteli'nde eksi 7, Karacaören'de eksi 1.2 derece olarak ölçüldüğünü aktardı.
Antalya'da hava sıcaklığının mevsim normallerinin altına düştüğüne dikkati çeken Necip Duman, mevsim normallerine göre Antalya'da aralık ayında en yüksek sıcaklığın 17, en düşük sıcaklığın ise 7.5 derece olduğunu kaydetti. Hava sıcaklıklarının bugün de aynı şekilde devam edeceğini vurgulayan Necip Duman, "Yine risk ve zirai don uyarımız sürüyor. Zirai üreticilerimizin tedbirli olmalarını istiyoruz. Pazar gününden itibaren sıcaklıklar mevsim normallerine dönmeye başlayacak" dedi.
Son Dakika › Güncel › Antalya? da Soğuk Hava ve Fırtına Üreticiyi Vurdu ) - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?