Anız yangınları, rüzgar ve su erozyonu gibi pek çok nedenle toprağa verilen zararı engelleyen anıza doğrudan ekim yöntemi Ankaralı çiftçilerin yüzünü güldürdü.
Hiçbir tarla işlemesine gerek duymayan anıza direkt ekim yöntemiyle, mazottan tasarruf sağlandığı gibi hasat edilen üründen arta kalan anızda toprağa organik madde sağlıyor ve böylece hem gübre kullanımı azalıyor hem de mazottan tasarruf sağlanıyor.
Ankara'da anıza ekim çalışmalarının 2009 yılında 158 dönüm alan üzerinde başladığını ifade eden İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muhsin Temel, bu yıl sadece İl Müdürlüğü'nün anıza doğrudan ekim makinesiyle 2.500 dönümün üzerindeki bir alanda ekim gerçekleştirildiğini kaydederek, her geçen yıl çiftçilerin bu ekim sistemini daha çok benimsediğini ve artık sadece İl Müdürlüğü'nün makineleriyle değil çiftçilerin makine alarak kendi makineleriyle de bu ekim yöntemine başvurduğunu söyledi.
Anıza ekim yönteminin Ankara'da uygulanabilir ve sürdürülebilir olduğunun yapılan çalışmalarla ortaya çıktığının altını çizen İl Müdürü Temel, çiftçilerinde bunu gördüğünü ve bu yıl Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Projesiyle 8 adet anıza doğrudan ekim makinesi için yüzde 50 hibe desteği verdiklerini belirterek "Bu ekim yöntemiyle çiftçilerimiz tarlalarını hiç sürmeden direkt olarak ekimi gerçekleştiriyor. Tarlada hasat edilen üründen kalan parçalar da toprağa organik madde olarak kalıyor ve daha az gübreye ihtiyaç duyuluyor. Böylece çiftçilerimiz hem mazottan hem de gübreden tasarruf sağlıyor. Ancak bu çalışmalardan çiftçilerimizin daha iyi sonuç alabilmeleri için bu ekim yöntemine devam etmeleri gerekiyor. Böylece hasat edilen üründen kalan parçalar toprağın azot ihtiyacının büyük bir kısmını karşılayacak ve gübre kullanımı da en az düzeye inecektir" dedi.
Anıza ekim yöntemiyle fiğ, mısır, hububat gibi ürünlerin ekilebildiğini vurgulayan Temel, böylece tarlaların aynı verim seviyesiyle tarlaların boş kalmadığını ve ekonomiye sürekli katkı sağladığını sözlerine ekledi.
Anıza ekim yöntemini uygulayan Akyurt çiftçilerinden Murat Uğur ise kendisini bu ekim yöntemiyle tanıştıran ve makine sağlayan İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'ne teşekkür ederek, toprak işlemesiz anıza ekim yönteminden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Geçen yıl Ekim ayında ektiği fiği Haziran ayında hasat etmesinin hemen ardından mısır ektiğini ifade eden Uğur, şimdi bu mısırları hasat ettiğini ve 15 gün içerisinde de buğday ekeceğini belirterek bir tarladan yıl boyunca verim aldığını söyledi.
Hasat ettiği mısırları araziyi işleyip normal mibzerle ekenlerle karşılaştığını ve hava şartlarının da iyi gitmesiyle normal mibzerle ekilen mısırlara göre yüzde 50 daha fazla ürün elde ettiğini belirten Uğur, "Haziran ayında ektiğimiz için Temmuz ve Ağustos aylarındaki sıcaklardan da zarar görmedik. Normal yöntemle ekilen mısırlardan 15 gün önce hasada başladım. Normal ekim yöntemine göre mazot ve gübre masraflarımın daha az olmasına rağmen yüzde 50 daha fazla ürün elde ettim. Aynı zamanda hayvancılıkla uğraşıyorum. Şimdi mısırlarımı silaj yapacağım ve hayvanlarıma vereceğim. Fiğ ve mısırı hayvanlarıma kaba yem olarak yediriyorum. Hayvanlarıma verdiğim kaba yemin tamamını kendi tarlamdan elde ediyorum. Bu yöntem sayesinde tarlayı boş bırakacağıma hayvanlarımın kaba yemini temin ediyorum" ifadesini kullandı. - ANKARA
Son Dakika › Güncel › Anıza Ekim Yöntemiyle Çiftçiler Daha Karlı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?